Herziening richtlijn Perifeer arterieel vaatlijden

De richtlijn Perifeer arterieel vaatlijden is herzien om de zorg voor patiënten met een vernauwing of afsluiting van een slagader in het been verder te verbeteren. Sinds de vorige versie zijn er nieuwe inzichten ontstaan over diagnostiek en behandeling. De richtlijn ondersteunt zorgverleners bij klinische besluitvorming en biedt aanbevelingen voor optimale behandelingen.
 

Inhoud van de richtlijn

Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) komt vooral op latere leeftijd voor en kan leiden tot klachten zoals pijn bij het lopen door een vernauwing van de bloedvaten in de benen (claudicatio intermittens) of ernstigere beenslagadervernauwing (kritieke ischemie). Er zijn modules herzien en daarnaast zijn er nieuwe modules toegevoegd. De richtlijn geeft adviezen over de optimale aanpak van PAV en omvat onder andere:

  • De optimale antitrombotische behandeling na chirurgische of endovasculaire behandeling.
  • Antitrombotische behandeling in het kader van secundaire preventie.
  • Behandelstrategieën voor verschillende trajecten, zoals het iliacaal, femoro-popliteaal en infragenuaal traject.
  • De optimale behandeling van perifeer arterieel vaatlijden bij kwetsbare ouderen.
  • Nieuwe modules, waaronder de waarde van CERAB, beeldvorming bij follow-up en stepped care bij perifeer arterieel vaatlijden.
  • Patiëntvoorlichting en samen beslissen, om patiënten beter te ondersteunen bij behandelkeuzes.
  • Maatregelen om wondinfecties bij liesoperaties te verminderen. 
     

Samenwerking

De richtlijn is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH), in samenwerking met radiologen (NVvR), internisten (NIV), huisartsen (NHG), fysiotherapeuten (KNGF), ergotherapeuten (VvOCM), verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) en patiëntenorganisatie Harteraad. Het traject is begeleid door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten en gefinancierd door de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS). 

Bekijk de richtlijn