Geen vaste regels voor marathonoperaties

'Chirurgen staan urenlang - soms zelfs meer dan 24 uur - onafgebroken op de vierkante centimeter te snijden en te knippen tussen vitale organen. Pauze nemen of werk overdragen: dat gaat niet zomaar. Toch weten ze hun concentratie te behouden. Het grootste talent van chirurgen zit dan waarschijnlijk ook niet in hun vingers, maar in hun hoofd'. Zo valt te lezen in een groot artikel in de Volkskrant van 7 februari.

‘Eigenlijk zijn er geen regels voor hoe lang een chirurg onafgebroken mag werken’, zegt Huib Cense, vicevoorzitter van de Federatie Medisch Specialisten. ‘Je kunt als chirurg niet voorspellen hoe een ingreep verloopt en wanneer je pauze kunt nemen’.

Daarnaast is het ook niet mogelijk om de patiënt halverwege een operatie over te dragen aan een collega. Dit zou de kans op complicaties vergroten.

Scholing speelt natuurlijk ook een rol, geeft Cense aan. De opleiding tot chirurgie duurt 6 jaar. ‘Bij hun eerste stappen in een operatiezaal worden beginnende chirurgen op de vingers gekeken door ervaren vakgenoten. ‘Ze mogen eerst alleen kleine onderdelen van operaties uitvoeren. Die ingrepen duren steeds iets langer en worden langzaam specialistischer. Uiteindelijk blijkt dan voor welk soort chirurgie iemand in de wieg is gelegd.’ Marathonoperaties komen overigens niet dagelijks voor, maar zijn eerder uitzondering dan regel.