‘Gedeeltelijke eigen bijdrage voor second opinion overwegen’

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) ziet het vragen van een gedeeltelijke en betaalbare bijdrage van patiënten voor een second opinion na een diagnose als een van de mogelijkheden om de stijgende zorgkosten terug te dringen. Hoe hoog die bijdrage moet zijn moet door de politiek worden bepaald. Dat zegt OMS-voorzitter Frank de Grave naar aanleiding van een enquête over dit onderwerp door de NCRV en vakblad Arts & Auto. Onder meer het NOS Journaal, Algemeen Dagblad, ANP, Trouw, de Volkskrant, NRC Handelsblad, De Telegraaf en verschillende radioprogramma’s berichtten over de uitspraken van de OMS-voorzitter.

Goede zorg moet betaalbaar zijn en blijven, vindt de OMS. Eerder riep minister Schippers van VWS partijen in de zorg op mee te denken welke onderdelen mogelijk uit het basispakket kunnen. Een bescheiden en betaalbare bijdrage vragen voor een second opinion is daarom te billijken, stelt de OMS. Ook omdat uit cijfers blijkt dat een second opinion in veel gevallen niet tot een andere diagnose leidt.

‘Er moet nu eenmaal worden bezuinigd. En dit vind ik één van de beter verdedigbare maatregelen die je zou kunnen nemen om het zorgpakket met zijn allen betaalbaar te houden’, aldus De Grave tegenover het NOS Journaal op 7 mei 2013. Hoeveel het voorstel op kan leveren is nog onduidelijk. Het aantal second opinions en de kosten daarvan worden niet landelijk bijgehouden. ‘Het is aan het ministerie van VWS om dit berekenen’, vindt De Grave.

De OMS wil niet tornen aan het patiëntenrecht van een second opinion. Dit recht ziet de OMS als een groot goed. De OMS betwijfelt echter of dit patiëntenrecht een 'gratis recht' moet blijven als er geen medische noodzaak voor een second opinion bestaat en de patiënt hier niettemin toch om verzoekt. Overigens overleggen artsen in de praktijk al met elkaar over diagnoses die ze stellen.

In de tv-uitzending van Altijd Wat geeft De Grave aan dat hij zich bewust is van het feit dat hij een heilig huisje omver trekt. ‘Dat heb je altijd als je voorstelt om iets uit het basispakket te halen. Want je verplaatst iets van solidariteit naar eigen verantwoordelijkheid.’ De Grave wijst erop dat het ‘solidaire basispakket dat we met zijn allen betalen in vergelijking met landen om ons heen heel groot is’.

De NCRV hield samen met het blad Arts en Auto een enquête onder artsen en andere zorgverleners. Twee op de drie deelnemers aan het onderzoek willen dat mensen gaan betalen voor een second opinion, een nieuw onderzoek door een andere arts. De enquête werd op dinsdagavond 7 mei uitgezonden in het NCRV-programma Altijd Wat, om 21.10 uur op Nederland 2.