Evaluatie Kwaliteitsstandaard Transgenderzorg

In opdracht van ZonMw heeft het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten een evaluatie uitgevoerd van de Kwaliteitsstandaard Transgenderzorg-somatisch. Het evaluatierapport is door ZonMw aangeboden aan het ministerie van VWS. De algemene conclusie van de evaluatie is dat sommige passages uit de standaard geactualiseerd moeten worden op basis van nieuw beschikbare wetenschappelijke literatuur, technieken en ontwikkelingen in het veld. Inmiddels is de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) in samenwerking met een multidisciplinaire werkgroep gestart met deze update.

Het doel van de kwaliteitstandaard is het beschrijven wat onder kwalitatief goede transgenderzorg wordt verstaan en het opstellen van kwaliteitscriteria hiervoor. In de evaluatie is gekeken of de inhoud nog actueel is en hoe de implementatie op de werkvloer is verlopen.

Aanbevelingen

Bij een aantal modules wordt geadviseerd om de aanbevelingen opnieuw te beoordelen op basis van de laatste stand van wetenschap en praktijk. Daarnaast wordt onder andere aanbevolen om in de volgende versie van de kwaliteitsstandaard meer aandacht te besteden aan de breedte van genderdiversiteit, zoals bijvoorbeeld transgender personen met een bi-culturele achtergrond of non-binaire personen. Ook mag de kwaliteitsstandaard meer ingaan op psychosociale aspecten en samen beslissen, voorafgaand, tijdens en na het somatische traject. Om de organisatie van zorg te verbeteren, is een zorgpad nodig, waarbij duidelijk beschreven staat wat de zorgtaken zijn voor eerste-, tweede- en derdelijn.

Samenwerking

De evaluatie is uitgevoerd door een projectgroep van het Kennisinstituut in nauwe samenwerking met organisaties Transvisie, Transgender Netwerk, en Movisie. Daarnaast is er input gevraagd bij diverse partijen die betrokken zijn bij transgenderzorg met vertegenwoordiging vanuit zorgprofessionals, wetenschappelijke verenigingen, verzekeraars en transorganisaties. De update van de kwaliteitsstandaard die momenteel gaande is, wordt uitgevoerd door de internisten (NIV) in samenwerking met Transvisie, Transgender Netwerk, plastisch chirurgen (NVPC), kinderartsen (NVK), gynaecologen (NVOG), urologen (NVU), psychologen (NIP), kinder- en jeugdpsychotherapeuten (VKJP), psychiaters (NVVP) en huisartsen (NHG-SeksHAG).

Lees het rapport