Eerste stappen naar generieke PROM gezet

Om samen met de patiënt goede keuzes te kunnen maken over de zorg, is het belangrijk om naast medische uitkomsten ook te meten hoe de patiënt de uitkomst van de behandeling heeft ervaren. De zogeheten Patient Reported Outcome Measures (PROM). Om tot een landelijke generieke PROM te komen heeft de Federatie Medisch Specialisten samen met andere zorgpartijen in het landelijk programma Uitkomstgerichte Zorg een kernset vastgesteld. Hiermee kan het patiëntenperspectief van de geleverde zorg voor alle patiënten eenduidig gemeten worden. Op dinsdag 15 februari is deze kernset gepresenteerd op een landelijke conferentie van het programma Uitkomstgerichte Zorg. 

De behoefte aan een generieke PROM komt voort uit de wildgroei aan vragenlijsten die in de afgelopen jaren zijn ontwikkeld om de beleving van de patiënt over de uitkomst van de behandeling te kunnen meten. Met als gevolg een grote registratielast voor de patiënt, administratielast voor de dokter en onnodige extra kosten voor het ziekenhuis voor de implementatie van al deze vragenlijsten. Bovendien kunnen de uitkomsten uit de vele vragenlijsten niet met elkaar worden vergeleken. Hierdoor kunnen ze onvoldoende worden ingezet om kennis op te doen over de gevolgen van ziekte en behandeling van een specifieke patiëntengroep. Kennis die nodig is om patiënten beter te kunnen informeren en de zorg te kunnen verbeteren. 

Generiek voor alle patiënten 

Binnen het landelijke programma Uitkomstgerichte Zorg heeft de Federatie Medisch Specialisten samen met de partijen uit het Hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg gekeken of er een landelijke overkoepelende vragenlijst – generieke PROM - is samen te stellen om het patiëntenperspectief over de geleverde zorg te kunnen meten. De eerste stappen zijn hiertoe gezet. De kernset bestaat uit acht te meten domeinen zoals ervaren gezondheid, angst, depressie en vermoeidheid. De kernset is zo gekozen dat de uitkomsten vergeleken kunnen worden over specialismen en patiëntengroepen heen. Door eenduidig te meten wordt registratielast bij patiënten en dokters geminimaliseerd en zijn er minder kosten en administratieve lasten voor ziekenhuizen. Bovendien dragen deze patiëntgerapporteerde uitkomsten bij aan het goede gesprek in de spreekkamer en aan het leren en verbeteren van zorg.