Eerste kennisagenda NVIC gepubliceerd
Om een sterkere wetenschappelijk basis voor intensive care-geneeskunde (ic) te bouwen en meer doelmatige patiëntzorg te realiseren, heeft de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) haar eerste kennisagenda ontwikkeld. De agenda geeft een overzicht van de hoogst geprioriteerde kennisvragen binnen de huidige zorg voor ic-patiënten in Nederland op twee domeinen: zorgevaluatie en zorginnovatie.
De kennisagenda bevat de tien meest urgente en relevante kennisvragen voor toekomstig zorgevaluatie- en innovatieonderzoek. Zorgevaluatie gaat om onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van bestaande zorg. Enkele voorbeelden van geprioriteerde kennisvragen zijn: Voor welke patiënten heeft een ic-opname toegevoegde waarde? Of: Welke interventies tijdens opname zijn effectief in het voorkomen van ic-verworven spierzwakte?
Zorginnovatie richt zich op onderzoek naar veelbelovende nieuwe ontwikkelingen die nog niet tot de standaardzorg horen. Voorbeelden van de geprioriteerde kennisvragen zijn: Hoe kan slim alarmmanagement op de ic de werkdruk verminderen en de patiëntbeleving verbeteren? Of: Welke interventies dragen bij aan een duurzame inzetbaarheid van ic-professionals?
Doelmatige patiëntenzorg
Het bundelen en prioriteren van kennisvragen binnen de ic-geneeskunde in een kennisagenda geeft richting aan de verdere ontwikkeling van het vakgebied. De kennisagenda geeft een strategische impuls om deze vragen met wetenschappelijk zorgevaluatieonderzoek aan te pakken, waar mogelijk multidisciplinair. Het streven is dat deze kennisvragen de komende jaren worden uitgewerkt in zorgevaluatie onderzoek en vervolgens in richtlijnen.
Samenwerking
De kennisagenda is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) in samenwerking met Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland afdeling Intensive Care (V&VN-IC) en patiëntvertegenwoordigers van FCIC & IC Connect.