Differentiatiestage aios in andere opleidingsregio

Het blijkt voor aios nog altijd lastig te zijn om differentiatiestages te lopen in ziekenhuizen die buiten hun opleidingsregio te liggen. De Opleidingsetalage stelt aios daartoe in staat, maar in de praktijk blijkt dat ze soms eerst door een cultuur van weerstand heen moeten.

Dat stelt projectleider van de Opleidingsetalage Jan Fossen, naar aanleiding van de bijeenkomst ‘Kwaliteit en mobiliteit in de medisch specialistische vervolgopleiding’ die recent werd georganiseerd. Een belangrijk aandachtspunt voor aios is de financiering. Het opleidingsbudget zou met de vertrekkende aios mee moeten gaan in zijn zogenaamde ‘rugzakje’, maar de regelgeving daarvoor loopt soms nog wat achter. Fossen: “We zijn daarover met het ministerie van VWS en Medisch Specialisten Registratie Commissie (MSRC) in gesprek. Zij zijn zeker van goede wil, maar dit soort processen gaan nu eenmaal niet sneller.”

Onderhandelen

Aios staan ook voor een uitdaging als ze in overleg met de opleider het voor elkaar willen krijgen van instelling te veranderen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de titel van een van de aangeboden workshops: ‘Onderhandelen met je opleider, tips en trucs bij het onderhandelproces’. “Ook in de onderhandeling met de opleider blijkt dat de praktijk soms weerbarstig is”, zegt Fossen. “Fedde Scheele, zelf opleider gynaecologie en betrokken bij het etalageproject, heeft met een grote groep aanwezige aios besproken hoe je het toch voor elkaar krijgt naar een ziekenhuis te gaan buiten de opleidingsregio. Aios hebben vervolgens op elkaar geoefend met dit soort gesprekken.”

Auto

Een ander terugkerend thema tijdens de bijeenkomst was de tegenstelling tussen de toenemende marktwerking tussen ziekenhuizen en de samenwerking die nodig is om stages tot stand te brengen. Een marketingadviseur sprak tijdens de workshop ‘Hoe verkoop ik mijn opleiding’ over waar je op moet letten bij het maken van de stage-etalages op de website van de Opleidingsetalage. Deelnemers hebben volgens Fossen geoefend met het in de markt zetten van een auto. “Ze kregen daarop weer feedback van de marketingadviseur. Een praktische, leerzame workshop, waarin ook is gelachen.”

De Opleidingsetalage is twee jaar geleden voorzichtig gestart in een pilot. Inmiddels heeft het project van de Orde van Medische Specialisten (OMS) van het ministerie van VWS toestemming gekregen twee jaar door te gaan. Dat de Opleidingsetalage bij aios en opleiders intussen leeft blijkt uit het aantal aanmeldingen voor de bijeenkomst van 17 januari. Dat waren er bijna tweehonderd, terwijl er slechts plek was voor 180 deelnemers.