Consultatieteam palliatieve zorg Rijnstate wint Kwaliteitsprijs 2013

Een consultatieteam voor palliatieve zorg wint de Kwaliteitsprijs 2013. Het team is toonaangevend in Nederland en verbetert niet alleen de kwaliteit van zorg voor de patiënt maar draagt ook bij aan het verminderen van de oplopende zorgkosten. De inzending ‘De implementatie van een consultatieteam Palliatieve Zorg in een ziekenhuis' won de Kwaliteitsprijs mede vanwege ‘de brede toepasbaarheid van deze best practice', aldus jurylid Cynthia Vogeler van de NPCF. Ruim dertig ziekenhuizen zijn al op bezoek geweest bij het Arnhemse team.

De Kwaliteitsprijs is dé prijs voor best practices in de medisch specialistische zorg en wordt elk jaar uitgereikt tijdens het Nationaal Kwaliteitscongres Medisch Specialisten in de Utrechtse Domus Medica. Dit is het gezamenlijke congres van de Orde van Medisch Specialisten (OMS) en de wetenschappelijke verenigingen.

Patricia van Mierlo, geriater en lid van het consultatieteam van Rijnstate: ‘Binnen Rijnstate hebben we ruim zes jaar ervaring met ons consultatieteam en we weten inmiddels hoe waardevol goede palliatieve zorg is voor patiënten en hun naasten.' Eerder deze maand stelde het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) dat artsen en verpleegkundigen tekort schieten bij het toepassen van palliatieve sedatie op patiënten die op sterven liggen. Geriater Van Mierlo hoopt dat deze prijs een aanmoediging is voor anderen om palliatieve zorg verder te professionaliseren en uit te breiden. Meer informatie over de winnaar van de Kwaliteitsprijs 2013 is te vinden op www.rijnstate.nl/palliatievezorg.

Het congres stond dit jaar in het teken van ‘jezelf toetsbaar opstellen en elkaar aanspreken', zo bleek tijdens het plenaire slotdebat met onder andere OMS-voorzitter Frank de Grave, Menzis-topman Roger van Boxtel, cardioloog en voorzitter Raad Kwaliteit van de OMS Marcel Daniëls, NPCF-vertegenwoordiger Cynthia Vogeler, chirurg/piloot Mark Haerkens en internist Sven Danner. De laatste deed onderzoek naar de gang van zaken in het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Er werd tijdens het slotdebat onder andere ingegaan op Crew Resource Management, een standaard communicatietraining voor piloten. Essentieel hierbij is dat iedereen in het team de plicht heeft om (dreigende) onveilige situaties te melden, ook tegenover leidinggevenden. Deze training is toegepast binnen het UMC St Radboud in Nijmegen en voorkomt veel fouten en bijna-fouten aan de operatietafel.