Column De Grave: Schouder aan schouder op weg naar de toekomst

Bron: Medisch Contact

De strijd om de zorgeuro is ontbrand. De kosten van de zorg stijgen exponentieel door de technologische ontwikkelingen en de vergrijzing. De combinatie met de recessie maakt dat de houdbaarheid van ons zorgstelsel onder druk staat. In dit licht is het van groot belang om de maatschappelijke discussie rondom ‘kosten in de zorg’ schouder aan schouder te voeren. De Orde van Medisch Specialisten (OMS) heeft in 2011 aangetoond dat ze, naast het zijn van een belangenbehartiger voor de medisch specialist, een onderdeel wil zijn van deze maatschappelijke discussie. Mede door het toedoen van de OMS werd in 2011 een aantal belangrijke resultaten bereikt.

In de zomer van 2011 tekende de OMS een akkoord met de minister van VWS en de ziekenhuizen over contracteerruimte 2012-2015. De OMS sloot niet alleen het akkoord, maar hielp op lokaal niveau de medisch specialisten in vrij beroep ook met de implementatie van dit resultaat. Vorig jaar werd, na langdurige onderhandelingen met de NVZ, ook het Model Toelatingsovereenkomst (MTO) overeengekomen. Deze vormt het uitgangspunt voor de individuele samenwerkingsrelatie tussen medisch specialist vrij beroepsbeoefenaar en het ziekenhuis. Op lokaal niveau is ruimte gelaten om van het MTO af te wijken. Maar de OMS deed meer. Er was ook aandacht voor de rechtspositie van medisch specialisten in dienst van academische en algemene ziekenhuizen. Zo werd na forse onderhandelingen een nieuwe cao voor academisch specialisten vastgesteld.

De OMS is niet alleen belangenbehartiger, maar werkt samen met de wetenschappelijke verenigingen (verenigd in de Raad Kwaliteit) aan steeds beter toetsbare en transparante zorg. Belangrijke mijlpalen in 2011 waren de publicatie van een leidraad doelmatig voorschrijven en het publiek ontsluiten van alle richtlijnen via kwaliteitskoepel.nl. De arts-assistent in opleiding is de medisch specialist van morgen. Om die reden vormt opleiding een ander belangrijk speerpunt voor de OMS. Afgelopen jaar is met de overheid en de ziekenhuizen onderhandeld over aantal en verdeling van opleidingsplaatsen.

Veel partijen hebben een mening over de rol van de medisch specialist. Maar hoe ziet de medisch specialist zijn toekomst in de zorgwereld nu zelf? Het is heel belangrijk dat zij actief hun stempel drukken op dit debat. Om dit debat te bevorderen hebben de OMS en de wetenschappelijke verenigingen besloten het project ‘Medisch Specialist 2015‘ te starten. Een commissie van tien medisch specialisten zal daartoe in de zomer van dit jaar met een visiedocument komen. In het huidige zorglandschap is het belangrijk dat de toekomst van de medisch specialist in handen ligt van de medisch specialist zelf en niet alleen in handen van ‘Den Haag’. Daarom is het van belang om gezamenlijk en georganiseerd op te trekken. Alleen dan kunnen de belangen van alle medisch specialisten op de juiste manier worden behartigd.

Frank de Grave, algemeen voorzitter Orde van Medisch Specialisten