Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega-medisch specialisten in de media aan het woord over onder andere de wachtlijsten in de zorg, gesprekken met familie over het uitvoeren van operaties en over de rol van zorgverzekeraars in Nederland. We maakten een selectie. 

120.000 wachtenden op een operatie: Hoe haal je dat in?
Hoe verdeel je zorg in tijden van schaarste? Hoe bepaal je welke patiënt je opereert en wie nog even moet wachten? Drie medewerkers van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam vertellen. Normaal gesproken verloopt de zorg in ziekenhuizen volgens een vooraf gemaakt plan. Zo rond de zomer begint het gepuzzel. Op basis van historische en demografische gegevens, zoals de populatie rondom het ziekenhuis, hun leeftijd en gezondheid, kun je berekenen hoeveel patiënten er volgend jaar een heup zullen breken, hoeveel er last krijgen van een versleten knie. Met de zorgverzekeraars worden gesprekken gevoerd, legt chirurg Vermeulen uit.
Lees het bericht in NRC

‘Het is inhumaan iemand te opereren aan zijn heup die daarna binnen drie dagen doodgaat’
Traumachirurg Detlef van der Velde van het Utrechtse St. Antonius Ziekenhuis voert vaak gesprekken met de familie van patiënten: is het opereren van een heup nog wel verstandig? ‘Ik vind het inhumaan om iemand te opereren die daarna binnen drie dagen doodgaat. Dan heb ik als chirurg iemand iets aangedaan dat hij niet aankan. Dan hebben we te veel gedaan. Ik vind dat we zo betere zorg leveren. Dat het goedkoper is, is een tweede', aldus Van der Velde.  
Lees het artikel in Trouw

Opinie: Uw maandelijkse zorgpremie nog verder omhoog? Dat kan niet. Dus moet de politiek gaan kiezen in de zorg
Ziekenhuizen komen niet uit met hun budgetten. In plaats van dat de zorgverzekeraars dat risico dekken, schuiven ze het af op de zorgverlener. Als die dat niet meer pikt, wordt iets anders duidelijk: de premies deugen niet, schrijft Christiaan Rompen, orthopedisch chirurg en medisch directeur van OCON Orthopedische kliniek in de Volkskrant. De Zorgverzekeringswet is helder over wie welke rol heeft in het Nederlandse zorgstelsel. Het ministerie van VWS, zorgverzekeraars, zorgaanbieders, de patiënt en de toezichthouder, ieder heeft zijn eigen plichten en verantwoordelijkheden. Maar in de praktijk is er sprake van rolverwisseling en rolverzaking. 
Lees het artikel in de Volkskrant

Opinie: Democratiseer de zorg
Internist-oncoloog Adriaan Bins pleit voor een betere scheiding der machten in de medische wereld. Financiële belangen bepalen nu te veel. Bij een strafrechtzaak zijn de verhoudingen helder: het Openbaar Ministerie staat aan één kant, de verdachte met advocaat aan de andere, en een onafhankelijke rechter beslist over de uitkomst van de zitting. Doorgaans accepteert de samenleving zo’n rechterlijk vonnis als rechtvaardig, of tenminste acceptabel. Maar stel je voor: het OM geeft advocaat Jansen voor de zitting het dringende advies om voor een taakstraf te pleiten. Argument: de plantsoenendiensten zoeken goedkoop personeel. Het land zou te klein zijn. Toch is dit wat er gebeurt in de geneeskunde. 
Lees het artikel in NRC

Opinie: Haal de verzekeraars uit het zorgstelsel
De zorgverzekeraars zijn de overhead van het stelsel. Ze leveren veel bureaucratie op maar voegen weinig waarde toe, stellen hoogleraar oncologische chirurgie Marjolein Smidt en emeritus hoogleraar organisatiekunde Mathieu Weggeman in NRC. De gezondheidszorg dreigt onbetaalbaar te worden. Dus worden er maatregelen bedacht om het tij te keren. Maar met de oplossingen die nu in de zorgakkoorden voorgesteld worden, gaat dat niet lukken. Radicaal out of the box denken is nodig, zoals: haal de verzekeraars uit het systeem en gebruik de gelden die daardoor vrijkomen voor meer handen aan het bed. 
Lees het artikel in NRC (inlog nodig)

Gommers open over verliezen patiënt in De Gevaarlijkste Wegen
In De Gevaarlijkste Wegen gaan Diederik Gommers en Emma Wortelboer samen op pad in het jongste land van Europa: Kosovo. Het duo bespreekt de hoogte- en dieptepunten van hun carrières als intensivist en presentator. Diederik vertelt Emma wat hij het mooiste vindt aan zijn werk, maar ook waarom hij twijfelde om ermee te stoppen. 
Lees het artikel op Linda.nl