Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega-medisch specialisten in de media aan het woord over onder andere het tegengaan van verspilling, stress onder jongeren en het belang van de productie van essentiële medicijnen dichter bij huis. We maakten een selectie. 

87.500 stuks medicijnen in de afvalbak: Zo gaat het Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen de verspilling te lijf 
Ziekenhuizen gooien enorme hoeveelheden verstrekte medicijnen ongebruikt weg. De apothekers van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen kwamen succesvol in actie tegen de verspilling. ‘We zijn thuis allemaal druk bezig met recyclen en dan gooien we op ons werk zoveel weg.’ 
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)

Opinie: Productie van essentiële medicijnen kun je niet alleen aan Aziatische landen overlaten
Dat Europa niet zelf voorziet in de productie van zoiets essentieels als antibiotica, is onacceptabel, vinden microbiologen Heiman Wertheim en Jan Kluytmans. ‘De laatste jaren is pijnlijk duidelijk geworden dat afhankelijkheid van landen buiten Europa zeer nadelig kan uitpakken, of het nou om antibiotica, mondneusmaskers of energie gaat. Het is daarom zaak om onze afhankelijkheid te reduceren en dat vraagt bereidheid om te investeren in medicijnproductie dichter bij huis. Dat geldt dus zeker ook voor antibiotica’, schrijven zij in een opiniestuk in Trouw. 
Lees het opiniestuk in Trouw

‘Na een crisis moeten patiënten hun psychofarmaca afbouwen naar een minimale dosis’ 
Het afbouwen van medicijnen is in de psychiatrie niet vanzelfsprekend. Artsen en patiënten zijn vaak bang voor een terugval. ‘Dokters hebben geleerd hoe je medicatie zorgvuldig moet opbouwen. Maar ze hebben vaak geen idee hoe je die ook weer verantwoord afbouwt.’ Dat stelt psychiater Remke van Staveren. Eind september verscheen haar boek Minder slikken, over het afbouwen van psychofarmaca. 
Lees het artikel in NRC
 
'Jongeren krijgen meer te maken met ziekte door stress op school'
Steeds vaker melden scholieren zich ziek vanwege de stress. Wat is er met deze generatie scholieren aan de hand? Zijn zij wel weerbaar genoeg? In Dit is de Dag een gesprek daarover met onder andere Arne Popma, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie. ‘Er zijn veel aanwijzingen dat jongeren veel meer worden blootgesteld aan stress. Ze worden veel meer aangesproken als het niet goed gaat op school. Ze worden veel sneller afgerekend', vertelt hij. 
Luister Dit is de Dag 

Reactor in Petten eerder opgestart door defect in België
De kernreactor in Petten is na een onderhoudsbeurt versneld opgestart om een wereldwijd tekort aan medische isotopen te voorkomen waardoor patiënten lang moeten wachten op hun behandeling. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde, Andor Glaudemans, is ’blij’ met het eerder opstarten van de Pettense reactor. ‘Wij kunnen hierdoor eerder dan verwacht onze diagnostische procedures en behandelingen weer voortzetten. Veel patiënten wachten al weken op hun scans of behandelingen.’ 
Lees het artikel in het Noordhollands Dagblad

Psychiater Dirk De Wachter heeft kanker: ‘Er waren momenten dat ik nu zelf dacht: ik kan niet meer’ 
Psychiater Dirk De Wachter heeft kanker. Het zet hem aan het denken over de menselijke conditie. ‘We moeten het gevoel hebben dat het zin heeft. Hoe kan ik voor de ander van betekenis zijn?’ Dagblad Trouw interviewt hem. 
Lees het artikel in Trouw 

Om Parkinson te voorkomen laat deze onderzoeker proefpersonen dansen en muziek luisteren 
De ziekte van Parkinson is (nog) niet te voorkomen en moeilijk te vertragen. Neuroloog Bas Bloem zoekt daarom naar nieuwe behandelingen. ‘Sommige mensen zien mijn werk als een vorm van kwakzalverij omdat er geen medicijnen aan te pas komen.’ 
Lees het artikel in Trouw