Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere de noodzaak tot verduurzaming in de zorg, depressieve klachten bij ouderen en een nieuwe hart-breinkliniek. We maakten een selectie. 

De gezondheidszorg móet duurzamer, maar hoe?
Kwaliteit en veiligheid staan voorop in de operatiekamer, maar dat moet deze werkplek er niet van weerhouden om ook duurzamer te worden. ‘De gezondheidszorg is verantwoordelijk voor 7 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot op aarde. Als de wereldwijde zorg een land was, zou dat nummer 5 zijn op de wereldranglijst van landen met de hoogste uitstoot.’ Gynaecoloog Frank Willem Jansen is voorzitter van de Groene OK, die zich inzet voor verduurzaming van operatiekamers. Volgens Jansen is die verduurzaming geen luxe maar absolute noodzaak. 
Lees het artikel in Trouw

Als je werk hebt waarin een fout fataal kan zijn
Fouten maken is menselijk, maar sommige fouten pakken iemands vrijheid af of zijn dodelijk. Drie mensen over de enorme verantwoordelijkheid die ze hebben in hun werk als luchtverkeersleider, kinderhartchirurg en rechter: ‘Eerst handelen, het schrikken komt later.’ 
Lees het artikel in het FD

Joshua Nolet en Splinter Chabot over Joshua & Splinter In Therapie
In de podcast Joshua & Splinter In Therapie praten Joshua Nolet en Splinter Chabot een jaar lang met psychiater Femke Verduin openhartig over depressies, angststoornissen en medicijnen. De drie podcastmakers schuiven aan bij Khalid & Sophie. 
Kijk Khalid & Sophie

Depressies bij ouderen gemist: ‘Ze zitten zonder behandeling thuis te verpieteren’ 
Eén op de vijf ouderen kampt met depressieve klachten die vaak laat worden ontdekt. Ouderenpsychiaters vrezen dat het aantal gemiste diagnoses stijgt nu er meer ouderen bij komen. ‘Ze belanden onnodig op de spoedeisende hulp. Depressies zien er bij ouderen anders uit. Ze uiten bijvoorbeeld vaker lichamelijke klachten of slaapproblemen', zegt afdelingsvoorzitter Didi Rhebergen, zelf ouderenpsychiater in Hilversum. 
Lees hert artikel in het AD (inlog nodig)

Zwangeren krijgen onnodig veel medicijnen: Nederlands onderzoek helpt moeders wereldwijd
Zwangere vrouwen die wel eens trombose of een longembolie hebben gehad, blijken vaak onnodig veel medicatie te krijgen. Dankzij internist Saskia Middeldorp gaat dat nu waarschijnlijk overal in de wereld veranderen. Middeldorp volgde in negen landen 1.100 vrouwen tijdens hun zwangerschap en de zes weken na de bevalling. De helft kreeg een lage dosering, de andere helft een dubbele doses. De kans op opnieuw een bloedprop bleek bij beide groepen even groot, wat betekent dat de dosering dus omlaag kan. 
Lees het artikel in het AD (inlog nodig)

Psychiater Van Fenema: 'Het lijkt alsof we ergens onze handleiding zijn kwijtgeraakt'
Esther van Fenema (51) is veelzijdig. Behalve haar opleiding tot psychiater studeerde ze ook als violist af aan het conservatorium. Daarnaast schrijft ze opiniestukken en boeken, presenteerde ze het RTL5 programma BN’ers in therapie en richtte ze ook nog de politieke partij NLBeter op. Haar nieuwste boek Het verlaten individu verschijnt deze week. Telegraaf interviewt haar. 
Lees het artikel in de Telegraaf (inlog nodig)

Nierpatiënt hoeft medicijn niet levenslang in te nemen
Tijdens een studie bleek dat een kuur van drie maanden voor de meeste mensen met de zeldzame ziekte aHUS voldoende is. Nefroloog Jacques Wetzels, die samen met kindernefrologe Nicole van de Kar en arts-onderzoeker Romy Bouwmeester betrokken is bij de studie, zegt: ‘Fabrikanten maken zelf een richtlijn voor medicijngebruik. Die willen liever niet minder gebruik, die willen geld verdienen.’ Wetzels zegt dat de discussie over dure geneesmiddelen gevoerd moet worden.  
Lees het artikel in NRC

Menstruatiestoornis na vaccinatie: ‘Onderzoek de klachten van vrouwen goed’ 
Toezichthouder EMA maakte bekend dat menstruatiebloedingen bijwerkingen kunnen zijn van coronavaccins. Marlies Bongers is als hoogleraar gynaecologie gespecialiseerd in menstruatiestoornissen. ‘Het nieuws van de EMA gaat over hevige menstruatiebloedingen maar in mijn praktijk zie ik verschillende menstruatieproblemen na een coronavaccinatie voorbijkomen. Het uitblijven van de menstruatie komt ook vaak voor.’  
Lees het artikel in NRC

Amsterdam UMC opent hart-breinkliniek 
In het Amsterdam UMC is woensdag de nieuwe hart-breinkliniek geopend. In de kliniek werken cardiologen, neurologen, psychologen en internisten samen, zodat mensen met hartaandoeningen ook onderzocht kunnen worden op hersenproblemen. ‘De zorg voor hart en hersenen is op dit moment te veel gescheiden', zegt hoogleraar Majon Muller, die het initiatief voor de kliniek begon.  
Lees het artikel in het Parool