Collega's in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere valpreventie, wachtlijsten in de ggz en vroeggeboren baby’s. We maakten een selectie.

‘Van productie naar kwaliteit’ 
Zijn periode als voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten zit er bijna op, maar kno-arts Peter Paul van Benthem heeft het nog veel te druk om terug te kijken. Hij gaat vol gas over de finish. ‘De innovatie die we nodig hebben om de transitie naar passende zorg te maken, komt van de werkvloer.’ In het interview met Arts en Auto gaat van Benthem ook in op de arbeidsmarkt voor startende medisch specialisten, het Integraal Zorgakkoord en meer.

Lees het interview in Arts en Auto

Apathische kinderen, wanhopige ouders: ‘Mijn zoon komt al zes jaar zijn slaapkamer niet meer uit’
Hikikomori heet het in Japan: jongeren, vaak jongens, die hun dagen geïsoleerd op hun kamer slijten, gamend, slapend, lusteloos. In Nederland gebeurt dat ook zorgelijk vaak. Radeloze ouders vinden nergens hulp zodra hun kind eenmaal volwassen is. ‘Dit zijn jongeren die niet goed mee kunnen doen met de steeds complexer wordende maatschappij’, zegt psychiater Marja van ’t Spijker. ‘De verwachtingen zijn hoog, de snelheid is hoog, de druk is hoog.’

Lees het artikel in de Volkskrant

Laat ook het ziekenhuis variabele tarieven hanteren
De krappe arbeidsmarkt, de energiecrisis, de bevolkingsgroei en corona maken de kosten voor ziekenhuizen onvoorspelbaar. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten afspraken maken over tussentijdse tariefswijzigingen. Variabele tarieven voor behandelingen dus, en ook voor de zorgverzekeringspolis. Anders moet het kabinet straks weer een sector redden met noodplannen, schrijft orthopedisch chirurg Christiaan Rompen in het FD.
 
Lees het opinieartikel in het FD

‘We moeten meer doen om te voorkomen dat ouderen ten val komen’
In 10 jaar is het aantal mensen dat komt te overlijden door een val bijna verdubbeld tot 5.400 in 2021. Daaronder zijn veel 80-plussers en mensen met dementie. Hoogleraar ouderengeneeskunde Nathalie van der Velde: ‘Vallen hoort niet “gewoon” bij ouder worden’, zegt ze. 'Je kunt het proberen te voorkomen. Zeker als mensen ouder en kwetsbaarder worden, moet je kijken naar tijdige interventies.’ Van der Velde gelooft er heilig in dat met effectieve preventieprogramma's het aantal valongelukken kan worden teruggedrongen. En we zijn op de goede weg, denkt ze.

Kijk het item bij EenVandaag

Ernst Daniël Smid kan na riskante operatie ‘alles weer’
In zijn strijd tegen Parkinson onderging Ernst Daniël Smid deze zomer een zeer risicovolle operatie. Elektroden die in zijn hersenen geplaatst werden, moesten ervoor zorgen dat hij minder ging trillen. De zanger vertelt samen met neurochirurg Saman Vinke en zijn dochter Coosje bij Op1 over de riskante ingreep en de resultaten daarvan.

Kijk Op1

Hersens van te vroeg geboren kinderen ontwikkelen zich beter als baby's regelmatig innig contact hebben
Vaak de stem, geur en aanraking van een ouder ervaren is gunstig voor de hersenontwikkeling van te vroeg geboren baby’s. Het intensieve contact tussen moeders (of vaders) met hun te vroeg geboren baby is nog geen standaardbeleid op de neonatale intensive care, zegt Nikk Conneman, kinderarts-neonatoloog in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Zelfs het buidelen gebeurt niet standaard. ‘Ouders doen dat wel, maar het gebeurt vaak nog te weinig, te kort, ook bij ons.’

Lees het artikel in NRC

Had het OMT genoeg aandacht voor long covid? 'Het speelde zeker een rol'
Het OMT heeft long covid zeker meegenomen in de overwegingen over het coronabeleid. Dat zeggen Diederik Gommers en Marion Koopmans in de podcast Virusfeiten. Long covid was nooit een officieel doel van het coronabeleid, al is daar zeker wel over gesproken.

Luister de podcast Virusfeiten

Floortje Scheepers: ‘Het medische model is te dominant in de ggz’
Het medische DSM-model is te dominant in de ggz, zegt psychiater Floortje Scheepers in de podcast Voorzorg van Skipr/Zorgvisie. Ze wil naar een systeem in de ggz waarin het veel meer gaat om het persoonlijke verhaal en wat iemand nodig heeft. ‘Dat is beter voor de hulpvragende mens en ontlast de ggz.’

Luister de podcast Voorzorg

Deze hoogleraar opereert baby’s in de baarmoeder – en redt zo levens
Operaties in de baarmoeder kunnen veel kinderlevens redden. Met haar collega’s opereert de Leidse hoogleraar Monique Haak jaarlijks zo’n 130 ongeboren baby’s. Het is millimeterwerk, met veel onzekerheid én resultaat. Wat behelst dit bijzondere vak?

Lees het interview in de Volkskrant

Wachtlijst ggz kan korter door andere aanpak: problemen cliënt niet alleen psychisch
De wachtlijsten voor geestelijke gezondheidszorg zijn langer dan nodig. Een deel van de wachtenden heeft geen specialistische psychische zorg nodig, zien deskundigen. Zij zijn beter af buiten de ggz. Wat Jim van Os, hoogleraar psychiatrie, betreft is de ggz te medisch ingesteld. ‘We moeten er naartoe dat we mensen leren omgaan met hun eigen geest. Dat betekent hulp om het leven te leiden dat mensen willen zonder dat we ze in behandelstraten opsluiten en met medische zaken confronteren die niet relevant voor het leven zijn.’
 
Lees het artikel in het AD 
  
Opinie: Vrije keuze in de zorgverzekering dupeert mensen en ondermijnt solidariteit. Stop met die budgetpolis
Het lijkt aantrekkelijk voor mensen met een smalle beurs of een optimistische levenshouding, maar de voordelige budgetpolis leidt geregeld tot financiële rampspoed bij, al dan niet, genezen patiënten. ‘Budgetpolissen moeten per direct afgeschaft worden,’ betoogt internist-oncoloog Hans Westgeest in de Volkskrant.
 
Lees het opiniestuk in de Volkskrant 

Nieuw apparaat LUMC behandelt tumoren effectiever
Het Leids Universitair Medisch Centrum krijgt als eerste ziekenhuis in Europa een speciaal apparaat waarmee operaties van kankerpatiënten beter en nauwkeuriger uitgevoerd kunnen worden. In het NOS Radio 1 Journaal meer uitleg van Mark Burgmans, hoofd interventieradiologie van het LUMC.

Luister het NOS Radio 1 Journaal