Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere medische isotopen, antidepressiva en gegevensuitwisseling. We maakten een selectie. 

Voorzitter Federatie Medisch Specialisten over begroting: problemen samen oplossen
'De maatschappelijke problemen kunnen alleen gezamenlijk worden opgelost', zegt Federatievoorzitter en kno-arts Peter Paul van Benthem over de dinsdag gepresenteerde VWS-begroting: ‘De dokter ziet in de spreekkamer het effect op de patiënt van maatschappelijke problemen, maar kan die niet allemaal oplossen. Alle partijen en ministeries moeten samenwerken om ons zorgstelsel toekomstbestendig te maken.’ 
Lees het artikel in SKIPR

VWS investeert in kernreactor medische isotopen, nucleair geneeskundigen blij
Het ministerie van VWS reserveert dit jaar 30 miljoen en vanaf volgend jaar 129 miljoen per jaar voor de bouw van een nieuwe kernreactor in Petten. Nucleair geneeskundige en voorzitter Andor Glaudemans van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde: ‘Dit is belangrijk voor de vele patiënten in Nederland die afhankelijk zijn van medische isotopen voor hun behandeling. Nu het kabinet besloten heeft om in een nieuwe reactor te investeren, is er geen onzekerheid meer voor deze patiënten. Ook blijft Nederland door dit besluit vooroplopen op het gebied van nucleaire geneeskunde.’ 
Lees het artikel in Medisch Contact

Artsen: 'Stop nu al met de verkoop van sigaretten in supermarkt'
Artsen starten een petitie om de verkoop van sigaretten in de supermarkt nu al te verbieden. Eigenlijk gaat dat verbod pas vanaf 1 januari 2024 in, artsen roepen op dit nu al te doen. De artsen zijn bang dat kinderen blijven beginnen met roken als de sigaretten zo makkelijk te koop zijn. Internist Robin Peeters, een van de initiatiefnemers, wordt erover geïnterviewd op Radio 1.
Luister het item op Radio 1

Gezondheidsraad: de verduurzaming van de zorg schiet niet op 
De zorgsector laat veel te veel verduurzamingskansen liggen, ziet de Gezondheidsraad. Volgens deze adviesraad moet iedereen aan het werk. Diederik Gommers, intensivist in het Erasmus MC, is een van de pleitbezorgers van verduurzaming in de zorg. ‘Bestuurders komen pas echt in beweging als een afspraak ergens in een akkoord staat’, zegt hij. ‘Waar we in vastlopen, is dat niemand ons verplicht om iets te doen.’ Gommers vindt het dan ook 'een enorme gemiste kans' dat duurzaamheid geen echt onderdeel is van het Integraal Zorgakkoord. 
Lees het artikel in NRC 

Handen aan de couveuse 
In de zesdelige EO-serie Handen aan de couveuse worden ouders gevolgd bij wie de roze wolk ver te zoeken is. Hun baby is veel te vroeg geboren of ernstig ziek en ligt daarom op de ic Neonatologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. In de serie komen verschillende neonatologen, gynaecologen en kinderartsen aan het woord. 
Kijk de serie 

Documentaire over de invloed van falende software in Nederlandse ziekenhuizen
Alle medische dossiers, alle doorverwijzingen, alle afspraken, alle facturen: ze staan in een medisch informatiesysteem (epd) van een ziekenhuis en ze zijn - letterlijk - van levensbelang bij de behandeling van patiënten. Volgens artsen sterven er in Nederlandse ziekenhuizen ieder jaar mogelijk honderden patiënten door falende software. In de documentaire Dodelijke Zorg komen verschillende artsen, waaronder internist Iris Verberk, aan het woord.  
Bekijk de 2Doc documentaire

Dansen met oordoppen in? ‘Dan liever een piep in mijn oren’
Te harde muziek kan ernstige gehoorschade veroorzaken, maar dat besef lijkt maar langzaam door te dringen bij Rotterdamse clubbers. ‘Ook bij 100 decibel loop je zonder gehoorbescherming sowieso schade op’, zegt Henri Marres, hoogleraar kno-heelkunde aan de Radboud Universiteit. ‘Oordoppen dempen het geluid met zo’n 15 tot 20 decibel. Bij een grens van 100 decibel val je, met oordoppen in, net binnen het veilige gebied van 80 tot 85 decibel. Dat is de grens die de Arbowet hanteert: bij meer dan 85 decibel ben je verplicht gehoorbescherming te dragen.’ 
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)

‘De hippe e-sigaret is zeker geen onschuldig product’ 
De e-sigaret lijkt steeds populairder te worden, met name onder jongeren. Gevaarlijk, vinden longartsen en andere deskundigen. Want mogelijk maken zij daardoor de stap naar de echte sigaret. Bovendien zijn er inmiddels veel aanwijzingen dat ook vapen schadelijk is voor de gezondheid. Leon van den Toorn, longarts in het Erasmus MC in Rotterdam, ziet de gevolgen daarvan al in de spreekkamer. 
Lees het artikel in DOQ

Gebruik antidepressiva door jonge vrouwen met 20 procent toegenomen sinds corona
Fors meer jonge vrouwen krijgen sinds de coronacrisis antidepressiva voorgeschreven van de huisarts. Het afbouwen van de medicatie is lastig, zeggen experts. Ook onder andere leeftijdsgroepen steeg het gebruik, maar wel minder. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut NIVEL dat het voorschrijven van antidepressiva door huisartsen monitort. Eric Ruhe, expert farmacotherapie, waakt voor te snelle conclusies. ‘Het is de vraag welke oorzaken er precies aan ten grondslag liggen. Dan wordt het al snel speculeren, want dat kun je niet zien op basis van alleen de cijfers. Feit is wel dat jongeren ongelofelijk hard zijn getroffen.’ 
Lees het artikel in Trouw (inlog nodig)

‘De patiënt echt kennen is cruciaal’
Een goede dialoog tussen arts en patiënt leidt tot de best passende behandeling. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar hoe breng je samen beslissen in de praktijk? Huisarts Pim Keurlings en internist Prabath Nanayakkara geven een inkijkje. ‘Als je weet waarvoor iemand wil leven, kan dat helpen om de behandeling nog doelmatiger in te zetten.’ 
Lees het artikel in Medisch Contact

Na euthanasie minder rouwklachten bij nabestaanden dan na zelfdoding
'Het aantal euthanasieverzoeken bij psychiaters is zeker tien keer zo hoog als het aantal ingewilligde verzoeken', zegt Sisco van Veen, psychiater en onderzoeker bij het Amsterdam UMC. En het groeit volgens hem ieder jaar. ‘Bijna alle psychiaters krijgen ermee te maken en voelen de druk toenemen.’ Ondanks de onbekendheid en koudwatervrees hebben psychiaters in de afgelopen jaren steeds meer verzoeken ingewilligd. Uit Van Veens promotieonderzoek blijkt dat ze veel belang hechten aan een uitgebreide diagnose, een behandeling met op z’n minst medicatie en psychotherapie, en aandacht voor de maatschappelijke situatie. 
Lees het artikel in Trouw (inlog nodig)

Pandemie en prestatiedruk trokken zware wissel op mentale gezondheid meisjes
De mentale gezondheid van meisjes holde in de afgelopen jaren achteruit. Tijdens de coronalockdowns vereenzaamden ze vaak, terwijl jongens teruggrepen op hun gameconsoles. Tegelijkertijd gaan meisjes zwaarder gebukt onder prestatiedruk dan jongens, ook buiten school. De cijfers wekken nauwelijks verbazing bij professionals. Zo zag psychiater Sebastian Cardona een forse stijging van het aantal meiden dat zich met spoed meldde met een eetstoornis. Dat lag de helft hoger dan voor de pandemie. 
Lees het artikel op NU.nl