Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere de inhaalzorg, het voorkomen van gehoorschade, huidtumoren en pijnstilling tijdens de bevalling. We maakten een selectie. 

Toezichthouder: inhaalzorg na corona blijft een probleem 
De wachtlijsten met uitgestelde zorg blijven hardnekkig. Dit stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in het nieuwste overzicht. Personeelstekorten en hoog ziekteverzuim beperken de capaciteit van de ziekenhuizen. Jan Willem Louwerens, orthopeed, reageert bij de NOS op het nieuws. Volgens Louwerens zijn er ook buiten de ziekenhuizen 'zorginfarcten' die weer invloed hebben op de wachttijden in de ziekenhuizen. ‘Soms, als de operatiecapaciteit er wel degelijk is om een knie te vervangen, kunnen we niet opereren omdat er geen plaats is in een verpleeghuis waar de patiënt kan herstellen. De doorstroming stokt.’ 
Lees het artikel op NOS.nl 

Dokters grijpen Grand Prix aan voor actie tegen gehoorschade
Dokters delen tijdens de Dutch Grand Prix in Zandvoort oordoppen en zonnebrandcrème uit. Er zijn bijvoorbeeld 20.000 oordoppen ingeslagen om verdeeld over de vrijdag, zaterdag en zondag rond de wedstrijden uit te delen. ‘Zolang er nog geen medicijn of operatie voorhanden is waarmee gehoorverlies en oorsuizen te genezen is, is het nog belangrijker dat we ook inzetten op preventie', zegt kno-arts Louise Straatman. 'En omdat het niet altijd mogelijk is om je voor de zon te verstoppen als je langs de baan staat, moet je je door middel van kleding en crème beschermen. De kans op huidkanker kun je echt verkleinen', aldus de initiatiefnemers. 
Lees het artikel in het Noordhollands Dagblad

Voor altijd een vreselijke piep in je oor: ‘vloedgolf’ aan tinnituspatiënten verwacht 
Experts voorzien een vloedgolf aan nieuwe tinnituspatiënten. Meer preventie, bijvoorbeeld het dragen van oordoppen, kan veel nieuwe patiënten met blijvende gehoorschade voorkomen. ’Het is nog altijd niet sexy om met oordoppen naar een concert of nachtclub te gaan', constateert Robert Stokroos, hoofd van de kno-afdeling van UMC Utrecht. ‘De bewustwording onder jongeren neemt gelukkig toe, maar het is nog lang niet voldoende.’ 
Lees het artikel in het AD (inlog nodig)

Wat kan er wel én niet qua pijnstilling bij bevalling? Zorgverleners komen met keuzehulp
Vrouwen krijgen lang niet altijd een ruggenprik als ze erom vragen, bleek vorig jaar na veel reacties op de LINDA-column van Roos Moggré. Vanaf september moet een keuzehulp de voorlichting over pijnstilling bij de bevalling verbeteren. ‘Je ziet dat dit onderwerp mensen emotioneel raakt. Bevallingen zijn heftige momenten in je leven. En als je om een ruggenprik vraagt, is dat een heel kwetsbaar moment', zegt anesthesioloog Caroline van der Marel. Door de voorlichting over pijnstilling te verbeteren, hoopt ze dat straks meer vrouwen positief terugkijken op hun bevalling. 
Lees het artikel op Linda.nl

Bij vrouwen boven de 40 die de pil slikken is er een vergroot risico op trombose: ‘De vanzelfsprekendheid moet eraf’ 
Juist bij vrouwen van middelbare leeftijd is er een vergroot risico op trombose door het gebruik van de anticonceptiepil. Daar is nog weinig aandacht voor, waardoor het vaak opeens te laat is. Internist en trombose-expert Hugo ten Cate ziet op de polikliniek in het Maastrichtse MUMC geregeld vrouwen van middelbare leeftijd die door de anticonceptiepil in grote problemen zijn geraakt. In hun bloedbaan heeft zich vanuit het niets een stolsel gevormd dat een belangrijk bloedvat heeft afgesloten. Ten Cate behandelt pilgebruiksters van 40-plus, soms 50-plus, die trombose in hun been hebben gekregen of een longembolie, soms zelfs een herseninfarct. 
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)

Aantal patiënten met buikproblemen groeit hard: ‘Voeding is altijd van grote invloed’ 
Het aantal patiënten dat naar het ziekenhuis gaat voor klachten aan het spijsverteringsstelsel groeit hard. Nanne de Boer, maag-, darm-, leverarts in het Amsterdam UMC, is gespecialiseerd in chronische ontstekingsziekten in de darmen, zoals Crohn en colitis ulcerosa. Uit cijfers blijkt dat het aantal patiënten met die ziektes ook in Nederland stijgt. ‘Dat komt door een samenspel van genetische aanleg, maar ook omgevingsfactoren. Voeding is altijd van grote invloed', concludeert hij in het AD.
Lees het artikel in het AD (inlog nodig)

Dit zijn de drie verschillende soorten huidtumoren en zo kun je ze herkennen
Onderzoek toont aan dat de overlevingskans bij kanker sterk is toegenomen. Al hangt veel af van het type kanker en hoe snel die wordt ontdekt. ‘Alle soorten huidkanker zijn te genezen als je er vroeg genoeg bij bent', zegt dermatoloog Thomas Maselis. Hij legt uit hoe je zelf vlekjes op je huid kunt controleren en wanneer het verstandig is om naar de dokter te gaan. 
Lees het artikel in het AD (inlog nodig)