Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere het belang van bewegen, een rookvrije generatie en slaap. We maakten een selectie.    

Nederland is kampioen zitten en ook de overheid komt niet in beweging: 'Probleem wordt nog steeds onderschat' 
Nergens in Europa zitten mensen zoveel als in Nederland. Inmiddels doen we dat meer dan 10 uur per dag. Dat het in beweging krijgen van kinderen en jongeren letterlijk van levensbelang is, onderstreept ook hoogleraar leefstijl gerelateerde ziekte bij kinderen, Anita Vreugdenhil van het Maastricht UMC+. Zij probeert kinderen met overgewicht actiever te laten leven en gezondere voedselkeuzes te laten maken. ‘Het moet leuk zijn voor de kinderen: wat willen ze, waar worden ze blij van? Dan houden ze het ook echt vol', zegt Vreugdenhil tegen Een Vandaag. 
Kijk Een Vandaag 

Mindfulness op school voorkomt geen depressies
Basisscholen en middelbare scholen hebben steeds meer oog voor het welbevinden van hun leerlingen. Ze maken stress, angst en somberheid bespreekbaar en geven les in sociaal-emotionele vaardigheden. Op scholen circuleren ondertussen een hoop preventieprogramma’s. Omvangrijk Brits onderzoek laat nu zien dat mindfulness geen enkel effect heeft. En dat geldt waarschijnlijk ook voor veel soortgelijke trainingen. Kinderpsychiater Arne Popma vraagt zich af hoe zinvol het is om preventie op hele klassen los te laten. ‘Je kunt beter eerst screenen op de tieners die er baat bij hebben. Uitleg over mentale gezondheid, schaamte en stigmatisering kan wel voor de hele groep', zegt hij in Trouw. 
Lees het artikel in Trouw (inlog nodig)

Elke dag beginnen zo'n 75 kinderen onder de 18 jaar oud met roken: rookvrije generatie nu al mislukt volgens longarts 
‘Het rookpreventiebeleid van de overheid is mislukt.’ Dat zegt longarts Wanda de Kanter. De belangrijkste oorzaak is volgens haar dat er maar geen accijnsverhoging wordt doorgevoerd. ‘Vorig jaar zijn sigaretten niet eens duurder geworden.’  
Kijk Een Vandaag 

De psychiater komt bij u thuis, en dat werkt vaak net zo goed als een opname in de kliniek 
Iemand die zo psychotisch of depressief is dat normaal gesproken een opname in een psychiatrische kliniek volgt, kan soms ook thuis worden behandeld. Dat leidt niet tot een verschil in effectiviteit, tevredenheid en suïcides, zo blijkt uit een studie van de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam waar het Parool over schrijft. In Amsterdam wordt het al tien jaar aangeboden, maar in de Nederlandse context is er nooit uitvoerig onderzoek naar gedaan. ‘Dat maakt deze goede studie extra waardevol', zegt psychiater Niels Mulder. 
Lees het artikel in het Parool (inlog nodig)

Slapen is cruciaal voor je gezondheid, maar hoe zit dat precies? 
’Sleep is overrated’ las neuroloog Hans Hamburger op de t-shirts van een koffietentje. Als gevierd slaapdeskundige deed het hem de wenkbrauwen fronsen. Veertig jaar lang had hij zich ingezet om het belang van slaap te benadrukken. ‘Net zo belangrijk voor je gezondheid als eten, drinken en ademen', staat er in zijn postuum verschenen boek Slaap je wakker en gezond. 
Lees het artikel in de Telegraaf (inlog nodig)