Collega’s in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere de zorgen rondom het stijgend aantal besmettingen en ic-opnames en het afschalen van de reguliere zorg. We maakten een selectie.
Een nacht met onverwacht veel nieuwe corona-patiënten, en hop, daar gaan weer 40 operaties
De reguliere zorg in de ziekenhuizen wordt in rap tempo afgeschaald. Mogelijk moet de komende weken 75 procent van alle normale zorg eraan geloven, ondanks de uitdrukkelijke wens dat de gewone patiëntenzorg gespaard zou blijven tijdens een tweede golf. Zorgwekkend en frustrerend, vinden zorgverleners. Drie artsen, waaronder een internist en een traumachirurg, vertellen in de Volkskrant waarom.
Lees het artikel in de Volkskrant
Federatievoorzitter waarschuwt voor tsunami aan COVID-19 patiënten
In de slechtste scenario’s liggen er bij ongewijzigd beleid in november tegen de 5.000 mensen in het ziekenhuis. Dit zal leiden tot een afname van de reguliere zorg met meer dan 70%. Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem waarschuwt in zijn blog voor een tsunami aan COVID-19 patiënten die op de ziekenhuizen afkomt: ‘We moeten voorkomen dat de niet-COVID-patiënten weer het kind van de rekening worden.'
Lees het nieuwsbericht
Lees het bericht op Medisch Contact, NOS
Lees het artikel in NRC, AD, Telegraaf
Maasstad Ziekenhuis Rotterdam: 'Zet het leger in
De opleving van het coronavirus hakt er in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis stevig in. De stad kampt met hard oplopende coronabesmettingen, het ziekteverzuim onder het personeel is gestegen van vier naar zeven procent, ruim honderd personeelsleden zijn besmet met het coronavirus en de reguliere zorg is al met 35 procent afgeschaald. Medisch specialisten spreken waarschuwende woorden. ‘We hebben inmiddels drie afdelingen voor covidpatiënten’, zegt internist-infectioloog Jan den Hollander in Nieuwsuur. ‘We hebben al veel geplande operaties in de reguliere zorg moeten afzeggen.’ En hij verwacht nog een sterke stijging van de afschaling van de reguliere zorg. ‘Die is echt niet te redden gezien het nog steeds oplopend aantal besmettingen.’
Kijk de uitzending van Nieuwsuur
Regeling voor levensbeëindiging bij kinderen, 'ongelooflijk ingewikkeld probleem'
Het kabinet kiest ervoor om in de nabije toekomst een wettelijke regeling te hebben voor actieve levensbeëindiging bij kinderen tussen 1 en 12 jaar. Een grote meerderheid van kinderartsen is daarvoor, bleek vorig jaar uit onderzoek. Het besluit leidt dan ook tot opluchting bij artsen, al zijn er ook bezwaren. Hoogleraar kindergeneeskunde Eduard Verhagen van het UMCG: ‘Met de uitkomst ben ik blij, omdat we hiermee een stap zetten in de richting van transparantie en de rechtszekerheid die daarbij hoort voor artsen. Ook de gesprekken tussen artsen en ouders krijgen een veel duidelijker karakter.’
Lees het artikel op NOS.nl
Landelijk onderzoek UMCG: patiënt met corona heeft bij operatie veel grotere kans op overlijden
Patiënten die besmet zijn met het coronavirus en een operatie moeten ondergaan, hebben een bijna vier keer hoger risico om te overlijden dan niet-besmette patiënten. Dit blijkt uit een grootschalig landelijk onderzoek onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar 24 Nederlandse zorginstellingen aan deelnamen. ‘Soms is een operatie noodzakelijk en is er geen keuze. Maar als er wel alternatieven zijn voor een operatie of als het mogelijk is om de operatie uit te stellen, dan is het belangrijk om die keuze te kunnen maken op basis van de exacte data en risico's,’ zegt UMCG-chirurg en onderzoekersleider Schelto Kruijff in het Dagblad van het Noorden.
Lees het artikel in het Dagblad van het Noorden
Internisten waarschuwen voor ‘rigoureuze afschaling van zorg’
Het scenario dat door heel land 40 procent van de reguliere ziekenhuis zorg moet worden afgezet, ‘is ineens heel dichtbij’. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Internisten Vereniging in de Telegraaf. In delen van Zuid-Holland is dat in de ziekenhuizen sinds dit weekend het geval. Daardoor kunnen ‘chronisch zieke patiënten met bijvoorbeeld kanker, nieraandoeningen of diabetes niet naar hun internist’, schrijft de NIV. Voorzitter Robin Peeters zegt dat het aantal corona-besmettingen snel naar beneden moet en dat strengere maatregelen daarvoor noodzakelijk zijn. Zo niet, dan ‘kunnen wij straks de kwaliteit van zorg voor zowel de COVID19-patienten als onze reguliere patiënten niet meer garanderen’.
Lees het artikel in de Telegraaf
De druk op de intensive care neemt toe: ‘Nul plekken. We zitten vol’
Een korte zomer lang waren de ‘normale’ patiënten terug op de ic, maar nu stroomt het Amsterdam UMC weer vol met covidpatiënten. De Volkskrant loopt twee dagen mee op de ic en voelt de spanning bij intensivisten en verpleegkundigen oplopen. ‘We lopen over’. Ze weten al wat er komen gaat. Ze hebben de beslissing zolang mogelijk voor zich uitgeduwd, maar het is duidelijk. Dit betekent dat een deel van de ic over moet naar een volledige covid-eenheid, want dat kost minder personeel.
Lees het artikel in de Volkskrant
Intensivist Meta van der Woude over haar eigen herstel van corona
Intensivist Meta van der Woude werkt in het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen. Ze raakte tijdens de eerste coronagolf besmet én belandde op haar eigen IC. Maar nu, een half jaar later hebben 20 van haar collega’s van de operatiekamers corona. Bij Op1 vertelt Van der Woude hoe het met haar herstel gaat en hoe de tweede golf wordt ervaren door haar collega’s.
Psychiater Damiaan Denys over het psychische welzijn van Nederlanders in de coronacrisis
Hoe zorg je dat iedereen zich aan de maatregelen blijft houden en kunnen we een heftige tweede golf psychisch wel aan? Wat doet de coronacrisis met het psychische welzijn van Nederlanders? Dat vertelt psychiater Damiaan Denys bij Op1. ‘Deze crisis zou een verandering in de samenleving kunnen brengen. Waarschijnlijk zullen we anders kijken naar sociaal en fysiek contact, omdat het zo schaars is.’
Diederik Gommers is klaar met ‘halfzachte’ maatregelen
Volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers werken de ‘halfzachte’ maatregelen van het kabinet niet. Hardere maatregelen zijn nodig om het aantal besmettingen naar beneden te krijgen, zegt hij afgelopen weekend in het AD. Gommers vraagt zich af of een volledige lockdown gezien het aantal besmettingen niet beter is dan een intelligente lockdown.
Onderzoek naar hersenschade na coronabesmetting
Het coronavirus tast de hersenen aan, zo blijkt uit klachten waarmee een aanzienlijke groep ex-patiënten kampt. Met name concentratie- en geheugenproblemen komen regelmatig voor. De Hersenstichting heeft 325.000 euro opgehaald via een crowdfundingsactie voor onderzoek. Janneke Horn neuroloog-intensivist in het Amsterdam UMC, gaat het onderzoek in samenwerking met Universiteit Maastricht leiden. Meta van der Woude, anesthesioloog-intensivist, belandde afgelopen maart op de intensive care en vertelt op Radio 1 welke klachten zij over heeft gehouden aan haar coronabesmetting.
Luister het interview
Door deze astma-app hoeven kinderen minder naar het ziekenhuis
Ongeveer 120.000 kinderen in Nederland hebben astma. Een groot deel van hen moet ieder jaar een paar keer naar het ziekenhuis voor controle. Dat kost vaak erg veel tijd en daarom heeft een ziekenhuis in Nijmegen iets bedacht. Ze hebben de app Luchtbrug gemaakt die een deel ziekenhuisbezoeken kan vervangen. Kinderarts Lara van den Wijngaart vertelt in het Jeugdjournaal over het onderzoek dat ze deed naar de app.