Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere uitgestelde zorg, verdovende middelen en de herhaalprik tegen corona. We maakten een selectie. 

Prijswinnend hoogleraar Bas Bloem ‘heeft goeroestatus bij parkinsonpatiënten’ 
Hij speelde volleybal bij Jong Oranje, maar koos voor de geneeskunde. De Nijmeegse parkinsonhoogleraar Bas Bloem krijgt de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland. ‘Bij patiënten heeft hij een goeroestatus.’ Verschillende collega-artsen vertellen in de Volkskrant over Bloem. 
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)

'Corona is niet voorbij, en van elke golf worden we als maatschappij weer ongezonder' 
Is er een wetenschapper in Nederland met een actuelere leerstoel dan Chantal Bleeker-Rovers? Sinds maart vorig jaar is ze hoogleraar uitbraken van infectieziekten aan het Nijmeegse Radboudumc. Vrijdag houdt ze (eindelijk, want uitgesteld wegens corona) haar oratie, getiteld Verwacht het onverwachte. Het FD spreekt haar. ‘Toen code zwart in de ziekenhuizen dreigde, waren alle ogen gericht op de bezetting op de ic. Bleeker-Rovers: 'Dat is nu gedraaid naar “als het de ic niet raakt, is het ook niet erg”. Dat beeld klopt niet, en op basis daarvan maken mensen misschien verkeerde afwegingen.' 
Lees het artikel in het FD (inlog nodig)

Is technologie het antwoord op stijgende personeelstekorten in ziekenhuizen?  
Het Isala ziekenhuis in Zwolle onderzoekt het. Zorgorganisaties zoeken steeds meer een antwoord op de oplopende personeelstekorten in de techniek. Het Isala ontdekte dat sommige ogenschijnlijk kleine vernieuwingen op de werkvloer enorm kunnen helpen. Zoals een digitale spoorzoeker. Hoofddoel van de afdeling zorgtechnologie waaraan klinisch fysicus Lieke Poot leidinggeeft, was altijd voornamelijk hoe met techniek kwalitatief goede en veilige zorg te leveren. Het ontlasten van het personeel was altijd het tweede belang. ‘Nu merk je dat door de personeelstekorten die laatste benadering ook heel erg belangrijk wordt. Het is mooi om te zien dat er kansen worden gezien om medewerkers te ondersteunen en te helpen.’ 
Lees het artikel in de Stentor

Podcast Depressie binnenkort volksziekte nummer 1?  
Depressie, een onderwerp waar nog altijd een taboe op rust. Gek, want zo’n 1 op de 5 mensen in Nederland krijgt met deze ziekte te maken. En mentale problemen beginnen vooral in de jonge jaren. Te gast in de Nacht van BNNVARA is Arne Popma, hoofd van de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie in het Amsterdam UMC. 
Luister de podcast

Er zijn nog 120.000 wachtenden voor u 
Het inhalen van door corona uitgestelde behandelingen gaat traag. Ziekenhuizen verzetten bergen, maar de coronacrisis heeft het systeem verzwakt. En de samenwerking zoals tijdens de crisis komt bij de inhaalzorg moeilijk van de grond. De Groene Amsterdammer spreekt onder andere met Jan Willem Louwerens, orthopedisch chirurg en voorzitter van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) en Joan Meeder, cardioloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVvC) over uitgestelde zorg. 
Lees het artikel in de Groene Amsterdammer

NOS op 3 over het gevaar van super verdovende pillen 
Artsen schreven vorig jaar vaker dan de jaren daarvoor zware, verslavende pijnstillers voor. Maar medicijnen als oxycodon en fentanyl zijn al langer bezig aan een opmars. Hoe kan dat en wat zijn de risico’s? NOS op 3 zocht het uit en maakte hierover een uitlegvideo, waar anesthesioloog-pijnspecialist Gezina Oei aan meewerkte namens de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA). 
Bekijk het item van NOS op 3

Veel ouderen hebben geen zin in wéér een coronaprik 
De zorgen om de toenemende coronabesmettingen stijgen. Per dag komen er gemiddeld 69 mensen met corona in het ziekenhuis terecht. Zoals verwacht zijn dat vooral 60-plussers, terwijl er juist voor hen een extra boosterprik beschikbaar is. Maar de ouderen komen nauwelijks opdagen. ‘Het enthousiasme loopt overal sinds januari terug. En dat terwijl de coronapatiënten die bij ons binnenkomen, vooral ouderen zijn’, zegt Leon van den Toorn, longarts in het Erasmus MC in Rotterdam. 
Lees het bericht op Nieuwsuur

Het aantal valpartijen van ouderen neemt toe: hoe is de stijging te dempen? ‘We moeten af van het fatalisme dat vallen erbij hoort’ 
Om de vijf minuten meldt zich een gevallen 65-plusser op de spoedeisende hulp. Als je valpartijen kunt voorkomen, bespaart dat de patiënt veel leed en de zorg veel geld. Maar hoe doe je dat? 'Vooropgesteld, zegt Van der Linden, klinisch geriater: het is een misvatting dat vallen er gewoon bij hoort als je ouder wordt. Wij geriaters strijden ervoor om weg te komen van dat fatalisme.’ Natuurlijk, naarmate je ouder wordt, neemt het risico op een valpartij toe. De kracht in het lijf kan afnemen, balans houden is lastiger, het bewegingsapparaat krijgt gebreken. 
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)
 
Reuktraining met geurflesjes is niet langer ‘homeopathische flauwekul’ 
Het werd weggewuifd als homeopathische quatsch, maar staat nu in de medische richtlijnen: reuktraining voor coronapatiënten met aanhoudend reukverlies. Een KNO-arts knapte er zelf van op. Twee maanden geleden opende Mark Friebel de kliko achter zijn huis en rook helemaal niets. ‘Ik was net positief getest op corona, dus één en één was twee. Koffie smaakte ook nergens meer naar. Het was als water met een bitter nasmaakje, en aardbeien smaakten alleen nog naar suiker.’ 
Lees het artikel in Trouw 

Zorgen om baby’s met overgewicht, obesitas wordt steeds groter probleem in Nederland: 'Maar we moeten niet aan mom-shaming doen' 
Artsen maken zich zorgen om baby’s die met overgewicht worden geboren omdat hun moeders aan obesitas lijden. 'Het is een zorgelijk product van de tendens dat we allemaal zwaarder worden,’ stelt gynaecoloog Rebecca Painter van het Amsterdam UMC. ‘We komen in een vicieuze cirkel terecht. Het gaat vaak om kinderen van een moeder met obesitas. Deze kinderen worden ook weer ouders en hebben een verhoogde kans op een nóg zwaardere baby dan ze zelf waren,’ verzucht kinderarts/endocrinoloog Erica van den Akker van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. 
Lees het artikel in Dagblad van het Noorden