Collega's in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere long COVID, een toename van het gebruik van zware pijnstillers en over het omgaan met euthanasieverzoeken in de psychiatrie. We maakten een selectie. 

Minister Kuipers heeft qua corona grote ambities, maar kampt met oude problemen
Ernst Kuipers wil de samenleving volledig openhouden, dit najaar een nieuwe COVID-19 golf in de ziekenhuizen kunnen opvangen en niet opnieuw reguliere zorg hoeven uitstellen. Maar kan dat wel, gezien het personeelsgebrek in de zorg? 'Op de ic’s is de situatie qua personeel weer ongeveer vergelijkbaar als voor het begin van de pandemie', zegt Iwan van der Horst, intensivist in het Maastricht UMC+ en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). ‘De uitstroom en uitval kreeg veel aandacht, maar het is ons ook gelukt tijdens de crisis veel nieuwe mensen op te leiden.' 
Lees het artikel in NRC  

Zorgen over gebruik e-sigaret onder jongeren
Het gebruik van de e-sigaret is in de afgelopen jaren in rap tempo toegenomen. Zorgwekkend, vindt Leon van den Toorn. Volgens de longarts bij het Erasmus MC is ‘vapen’, zoals het roken van een e-sigaret wordt genoemd, net als gewoon roken erg schadelijk.  
Bekijk de uitzending van Op1

Langdurig gevangen door het coronavirus: een raadsel zonder snelle oplossing
Een deel van de coronapatiënten blijft langdurig ziek. Ze zijn vermoeid, kortademig, hebben hoofdpijn of hersenmist. Er is nog veel onduidelijk. In NRC vertellen wetenschappers en medisch specialisten over de onderzoeken die lopen.  
Lees het artikel in NRC

Meer mensen aan de zware pijnstillers: deskundigen maken zich zorgen om toename 
Het gebruik van zware pijnstillers is voor het eerst in jaren weer gestegen. Met name het gebruik van het medicijn oxycodon is sterk toegenomen; het behoorde tot de snelste stijgers in 2021. Deskundigen waarschuwen voor de risico’s. 
Lees het artikel in het AD (inlog nodig) 

Persoonlijk begeleider moet post-COVID patiënten helpen juiste zorg te vinden
In Nijmegen is een nieuwe aanpak voor patiënten met post COVID (long COVID) gestart. Ze gaan niet meer naar de nazorgpoli’s van ziekenhuizen maar worden na diagnose door de huisarts doorverwezen naar een persoonlijk begeleider. ‘Het is nog steeds niet duidelijk wat deze langdurige klachten precies veroorzaakt’, legt longarts Bram van den Borst van het Radboudumc uit. ‘Er is daarom nog geen medicijn of uniforme behandeling tegen de klachten. Het is dus echt maatwerk. Elke patiënt is weer anders.’ 
Lees het bericht op NOS.nl 

Hoe komen we van de wachtlijsten in de zorg af? 
Meer dan 100.000 patiënten wachten sinds april op een operatie en dat aantal lijkt maar niet omlaag te gaan. In een gesprek op NPO Radio 1 gaat onder andere Caroline van der Marel van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) in gesprek over hoe we het aantal wachtende patiënten omlaag krijgen.  
Luister de uitzending op NPO Radio 1 

‘Wij psychiaters denken amper na over wanneer we moeten stoppen met behandelen’ 
Psychiater Sisco van Veen schreef een proefschrift over het omgaan met euthanasieverzoeken in de psychiatrie. Om de terughoudendheid van psychiaters beter te begrijpen zocht hij voor zijn proefschrift uit waarom uitzichtloosheid zo’n ingewikkeld begrip is in de psychiatrie. Ook introduceert hij een nieuwe benadering voor psychiaters om euthanasieverzoeken beter te beoordelen. 'Er is een sterke prikkel om te blijven behandelen.' 
Lees het artikel in NRC