Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere inhaalzorg in het buitenland, wachtlijsten in de zorg en een terugblik op de COVID-pandemie. We maakten een selectie.    

'Gaat je niet lukken', kreeg Mirek als mavoleerling te horen. Nu is hij chirurg
'Niet slim genoeg'. Dat was wat Mirek Karel (36) op de mavo te horen kreeg toen hij besloot dat hij orthopedisch chirurg wilde worden. 22 jaar later, na de mavo, havo, het vwo, de opleiding geneeskunde en de opleiding tot medisch specialist, kan Mirek zeggen: het is gelukt. ‘Ik ben niet superslim, maar heb gewoon heel hard gewerkt.’ 
Lees het artikel op RTL Nieuws

‘Sommige diploma’s verdienen geen handtekening’ 
Sinds 2010 bestaat het ‘iudicium abeundi’ en kunnen disfunctionerende geneeskundestudenten worden weggestuurd. Maar nog steeds komt het voor dat studenten die dat niet verdienen een artsendiploma krijgen. De examencommissies geneeskunde komen nu met een plan. ‘We staan met onze rug tegen de muur,’ zegt radioloog Mario Maas, voorzitter van de examencommissie (EC) geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam.  
Lees het artikel in NTvG

Duitse ziekenhuizen willen helpen met inhaalzorg 
Duitse ziekenhuizen kunnen op grote schaal helpen om de lange wachttijden in Nederland weg te werken. Hartchirurg Jerry Braun is voorstander van dat plan: ‘We kunnen het zelf niet meer.’ Ook heeft NOS Nieuws en Co contact met Hilda Pleysier, die al maanden wacht op een openhartoperatie. 
Luister Nieuws en Co

Hoofd ic-artsen: diversiteitsbeleid nodig voor ernstig zieke niet-westerse mensen 
Ic-artsen moeten in de toekomst op een andere manier omgaan met patiënten met een niet-westerse achtergrond. Dat zegt het hoofd van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), Iwan van der Horst, tegen de NOS. Hij heeft binnen de NVIC een oproep gedaan en er komt op korte termijn een werkgroep diversiteit. 
Lees het artikel op NOS.nl

Ziekenhuizen hebben achterstanden nog niet ingehaald: nog maanden wachttijd
Patiënten met een hartritmestoornis moeten in het Amphia Ziekenhuis in Breda zeven maanden wachten op een behandeling. Bij het Isala Ziekenhuis in Zwolle is dit maar een maand. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt zich zorgen. Lang moeten wachten op de behandeling van een hartritmestoornis kan allerlei problemen opleveren, zegt cardioloog Joan Meeder. ‘Het hart van mensen met een hartritmestoornis klopt onregelmatig en dat kan mensen het gevoel geven dat ze constant schrikken. Ook zijn mensen snel buiten adem.’ 
Lees het artikel op Omroep Brabant

Diederik Gommers: 'Het kabinet wil na de pandemie niet investeren in zorg' 
Volgens ic-arts Diederik Gommers heeft het kabinet weinig geleerd van de pandemie en wil het nog steeds niet investeren in de zorg. Dat zegt hij in deel 3 van de Pandemieterugblik van de BNR-podcast Vraag het Gommers. 'Uit de kabinetsplannen blijkt niet dat er ruimte is voor meer geld om de zorg te veranderen.' Volgens Gommers durft het landsbestuur nog geen duidelijke keuzes te maken. Ook moeten volgens hem de regels veranderen zodat er zorgpersoneel uit het buitenland gehaald kan worden.
Luister de podcast