Collega's in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere het HPV-vaccin en vaccinatie tegen het rotavirus, personen met verward gedrag, stamceltherapie voor MS-patiënten en dementie. We maakten een selectie.
Schiet op met gratis HPV-vaccin voor volwassenen, zeggen gynaecologen
Maak haast met een aanvullend vaccinatieprogramma tegen HPV voor vrouwen en mannen tot en met 26 jaar. Die oproep doen gynaecologen nu het kabinet een beslissing erover al 3 jaar voor zich uitschuift. Na je 18de kost een vaccinatie nu 450 euro. Volgens gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is dat voor veel mensen een hoge grens, zegt hij tegen Een Vandaag.
Kijk Een Vandaag
Onbegrip over niet toelaten rotavaccin tot Rijksvaccinatieprogramma: ‘Een compleet verkeerd besluit’
Kinder- en jeugdartsen zijn verbolgen en verbaasd over het besluit van staatssecretaris Van Ooijen om de vaccinatie tegen het rotavirus niet toe te laten tot het Rijksvaccinatieprogramma. Daarvoor zou de overheid geen geld hebben. Een ‘onbegrijpelijke’ en ‘betreurenswaardige’ beslissing, zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde in de Volkskrant. Ook Patricia Bruijning, kinderarts-epidemioloog in het UMC Utrecht, spreekt van ‘een compleet verkeerd besluit’. In de uitzending van RTL Nieuws geeft Bruijning aan niets van het besluit te begrijpen. ‘Kinderen worden hier de dupe van.’ (..) ‘Als ik de Kamer was, zou ik hier voor gaan liggen. Dit is geen goede zorg.’
Lees het artikel in de Volkskrant
Bekijk de uitzending van RTL Nieuws
Actie tegen één pot geld voor geboortezorg. Vier vragen en antwoorden
Verloskundigen vrezen dat ziekenhuizen met een ander declaratiesysteem te veel macht krijgen. Ziekenhuizen zien voordelen. De branchevereniging van verloskundigen, de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), vreest dat door het gezamenlijk één pot met geld verdelen ziekenhuizen meer macht krijgen. De beroepsvereniging voor gynaecologen vindt dat de nieuwe regeling juist bijdraagt aan samenwerking met verloskundigen - daarom is de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) voorstander. ‘Als je samen het geld verdeelt, draag je samen de zorg voor een zwangere en overleg je wie op welk moment de beste zorg aan de zwangere kan leveren,’ aldus voorzitter Astrid Vollebregt.
Lees het artikel in NRC
Waarom psychiater Elnathan Prinsen niet van verward, maar onbegrepen gedrag spreekt
Al jaren neemt het aantal meldingen van verwarde personen toe. Bezuinigingen op de ggz zouden een van de oorzaken zijn, maar volgens psychiater Elnathan Prinsen is het probleem vooral dat het onduidelijk is wat de politie precies definieert als verward gedrag. Ook lijkt de samenleving steeds minder tolerant naar mensen die moeilijk te begrijpen zijn.
Lees het artikel op brainwash.nl
Nederland drijft MS-patiënten voor behandeling naar buitenland, artsen slaan alarm
Nederland mag MS-patiënten niet langer de enige behandeling ontzeggen die kan voorkomen dat ze volledig aftakelen en in een rolstoel belanden. Dat stelt de wetenschappelijke beroepsvereniging van neurologen in het AD. De neurologen vinden het heel belangrijk dat in elk geval de MS-patiënten bij wie medicatie niet aanslaat in Nederland een stamceltransplantatie kunnen krijgen. Dat gaat om een kleine groep van naar schatting tien tot twintig patiënten per jaar.
Lees het artikel in het AD
Waarom ‘chemisch vastbinden’ van mensen met dementie de laatste optie is
Meer inzetten op psychische begeleiding van ouderen met dementie, minder op medicatie, zei minister Helder van langdurige zorg eerder deze maand. Deskundigen zijn juist bang dat er in de nabije toekomst sneller naar medicijnen wordt gegrepen. ‘De kracht van sociaal contact is bij probleemgedrag veel sterker dan een pilletje,’ zegt Marcel Olde Rikkert, geriater en hoogleraar geriatrie in het Radboudumc. ‘Wij hadden pas nog iemand op de afdeling die fors gevorderde dementie had en onrustig was. Dat was een Spaans sprekende mijnheer. Toen die man in zijn eigen taal werd toegesproken, werd hij rustig.’
Lees het artikel in Trouw
Buiten roken voor de kinderen? 'Derdehandsrook' ook schadelijk
Ook als ze even naar buiten gaan om een sigaretje op te steken, kunnen rokers de gezondheid van hun jonge kinderen negatief beïnvloeden. De schadelijke stoffen worden door zogeheten derdehandsrook ongemerkt mee naar binnen genomen. Vooral baby's en jonge kinderen zouden er last van hebben. Noor Rikkers-Mutsaerts, kinderlongarts in het Leids Universitair Medisch Centrum, ziet dat kinderen minder klachten krijgen als ouders hun laatste peuk hebben uitgedrukt. ‘Op mijn spreekuur zie ik kinderen die veel last hebben van hoesten, steeds terugkerende oorontstekingen en astma die verergert. Als hun ouders stoppen met roken, worden de hoest- en oorklachten minder of ze verdwijnen zelfs, en astma wordt beter behandelbaar.’
Kijk RTL Nieuws
Veelbelovend onderzoek: baby’s hebben na beroerte baat bij stamcellen via de neus
Pasgeboren baby’s die door een beroerte hersenschade hebben opgelopen, kunnen worden behandeld met een middel dat via hun neus wordt toegediend. Nederlandse onderzoekers hebben neusdruppels ontwikkeld met daarin miljoenen stamcellen die in korte tijd naar de plek van de schade trekken en daar aanzetten tot reparatie van hersenweefsel. Onderzoekers waren verrast door wat ze op de MRI’s zagen, vertelt Manon Benders, hoogleraar neonatologie aan het UMC Utrecht en een van de onderzoeksleiders.
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)
Lachgas lijkt onschuldig, maar is het niet: zeven patiënten van deze dokter hebben dwarslaesie
Neuroloog Lucille Dorresteijn van het Medisch Spectrum Twente in Enschede is zeer bezorgd over het overmatig gebruik van lachgas. Vooral onder jongeren met een migratieachtergrond komt het veel voor. Zeven van Dorresteijns patiënten hielden er een gedeeltelijke dwarslaesie aan over. ‘Het zorgelijke is dat zo’n dwarslaesie niet alleen hoeft te ontstaan bij excessief gebruik. Iemand kan er gevoelig voor zijn.’
Lees het artikel in het AD (inlog nodig)
Les in de kunst van het vreedzaam sterven: meer aandacht voor palliatieve zorg
Al twintig jaar lang vindt longarts Sander de Hosson dat er meer, eerder en beter gepraat moet worden over de dood. Niet alleen in het ziekenhuis, maar in de samenleving in zijn geheel. ‘Tijdens mijn opleiding, twintig jaar geleden, kwam het niet of nauwelijks aan bod. En nog altijd kom ik jonge artsen en coassistenten tegen die zeggen: van chemo weet ik alles, maar van sterven bijna niets.’ Een cursus palliatieve zorg moet de blik van artsen en verpleegkundigen verbreden.
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)
In Nederland is er een tekort aan spermadonors, en dus trekken vrouwen naar Denemarken
Nederlandse vrouwen krijgen vaker Deens donorsperma. Dat is veel sneller beschikbaar dan zaad van Nederlandse donoren. Hoewel het Deense zaad door veel Nederlandse vruchtbaarheidsklinieken met open armen wordt ontvangen, gebruikt naar schatting de helft van hen het niet - bijvoorbeeld omdat ze ethische bewaren hebben. Monique Mochtar, gynaecoloog bij het Amsterdam UMC, zegt in NRC dat de Deense online ‘winkel’ ‘helemaal gericht is op de eisen en wensen van de wensouders. En minder op die van het toekomstige kind.’
Lees het artikel in NRC
Over het zonnebrand-complot
Dermatologen luiden de noodklok omdat mensen zich niet insmeren voordat ze de zon in gaan. Op sociale media wordt gezegd dat zonnebrandcrème slecht is en zelfs kankerverwekkend. Dermatoloog Marlies Wakkee en meteoroloog Helga van Leur schuiven aan bij Khalid & Sophie en vertellen over de risico's en de kracht van de zon.
Kijk Khalid & Sophie