Collega’s in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere long COVID, inhaalzorg en onderzoek naar een lekkende hartklep. We maakten een selectie.
Artsen zien lange wachtlijsten in zorg voorlopig niet verdwijnen
Het lukt ziekenhuizen niet om de wachtlijsten weg te werken die tijdens corona zijn ontstaan. Ook nu de pandemie voorbij lijkt, komen ziekenhuizen nauwelijks toe aan de inhaalzorg. Het geduld dat mensen tijdens de pandemie hadden is voorbij, ziet Michael Verhofstad, chirurg in het Erasmus MC. ‘In het begin zeiden mensen: natuurlijk, ik heb er alle begrip voor dat ik moet wachten omdat mensen met kanker of een hartinfarct voorgaan. Maar in de beeldvorming is corona voorbij. Nu zeggen mensen: En nou ben ik aan de beurt.’
Kijk Nieuwsuur
Experts: Pandemie nieuw coronavirus even reëel als nieuwe griep
Het zou goed kunnen dat een volgende pandemie opnieuw veroorzaakt wordt door een nog onbekend coronavirus, maar ook een nieuwe grieppandemie is volgens experts kansrijk. Voor een pandemie moet er sprake zijn van een virus dat overdraagbaar is via de lucht, denken de experts. De honderden, veelal nog onbekende coronavirussen die nog rondgaan in de natuur, vallen daaronder. ‘Ik denk dat je er niet meer omheen kunt dat deze groep zeker pandemisch potentieel heeft’, aldus arts-microbioloog in het Amsterdam UMC Matthijs Welkers in de Volkskrant.
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)
Gebruik je te vaak neusspray, dan ligt verslaving op de loer
Tien- tot honderdduizenden Nederlanders hebben een neussprayverslaving. Een kno-arts noemt het onbegrijpelijk dat deze ‘verschrikkelijke rotrommel’ te koop is in drogisterijen. Tijdens haar spreekuur ziet Wytske Fokkens, kno-arts in het Amsterdam UMC, veel neusslijmvliezen langskomen waarvan de binnenkant ‘helemaal kapot’ is door het gebruik van neusspray. ‘Het ziet er dan zeer geïrriteerd uit, alsof het geschaafd is. Onder de microscoop zie je dat de bovenste lagen van het slijmvlies gewoon weg zijn.’
Lees het artikel in NRC
Kinderarts bezorgd na corona: 'Heel erg wat we jongeren hebben aangedaan'
Alle ellende door de coronamaatregelen lijkt inmiddels ver weg. Maar niet voor iedereen. Met name jongeren zitten nu met de schade die ze hebben opgelopen door ruim twee jaar aan beperkingen. Hij ziet het in zijn spreekkamer, zegt kinderarts Károly Illy als hij over de kinderafdeling in ziekenhuis Rivierenland in Tiel loopt. ‘Veel tieners die allerlei klachten hebben variërend van neerslachtigheid, somberheid, maar ook ernstige situaties als gameverslaving, eetstoornissen, veel meer overgewicht, veel meer boulimia.’ Ook mentaal zijn er problemen. Elnathan Prinsen, psychiater in het Arnhemse Ziekenhuis Rijnstate. ‘De gemiddelde leeftijd waarop iemand een psychiatrische stoornis krijgt is 18 à 19 jaar, dus we moeten niet onderschatten wat impact is van het niet aangaan van nieuwe contacten, zoals in coronatijd gebeurde, in deze levensfase.’
Lees het artikel op Omroep Gelderland
Utrechts ziekenhuis krijgt 7,1 miljoen euro voor onderzoek naar lekkende hartklep
Het St. Antonius ziekenhuis heeft een subsidie van 7,1 miljoen euro ontvangen om onderzoek te doen naar een manier om een lekkende hartklep te repareren. Twee cardiologen onderzoeken of deze behandeling zorgt voor een langere levensduur, minder hartfalen en een beter leven voor hartpatiënten. ’Het speciaal voor deze klep ontworpen hulpmiddel, een soort nietje, brengen we tijdens de operatie met behulp van een katheter via de liesader in. Hiervoor hoeft het hart niet stilgelegd te worden. Via echobeelden volgen we de hartfunctie nauwgezet en kunnen we het lek goed beoordelen en het nietje op de juiste plek plaatsen,’ aldus Martin Swaans, een van de twee cardiologen.
Lees het artikel in het AD
Eindelijk beginnen wetenschappers long COVID te begrijpen
Internist-oncoloog Josefine Schopman veranderde na een COVID-infectie van een gezonde vrouw in een patiënt voor wie zelfs het aankleden al een onmogelijke inspanning is. Samen met zorgverslaggever Ellen de Visser vertelt ze over hoe wetenschappers het post-COVID syndroom (long COVID) eindelijk beginnen te snappen. Maar betekent dit ook dat er een behandeling aan zit te komen? Ontdek het in de wetenschapspodcast Ondertussen in de Kosmos.
Luister de podcast
Twee jaar na aanvang van de pandemie ontdekken artsen wat er in het lichaam van een long COVID-patiënt gebeurt
Een groeiende groep artsen en verpleegkundigen belandt op een zijspoor door het post-COVID syndroom. Ze raakten, vaak tijdens hun werk, besmet met corona en kampen met een reeks langdurige klachten. Wat is er met hen aan de hand? Daar komt langzaamaan zicht op. De Volkskrant interviewt verschillende medisch specialisten die te maken kregen met long COVID.
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)