Collega's in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere de zorgen rondom het stijgend aantal besmettingen en ic-opnames en het afschalen van de reguliere zorg. We maakten een selectie.

‘Houd je aan de regels, houd afstand en zet je mondkapje op. Het gaat er nu echt om’
Veel eerder dan gedacht worden er weer operaties afgezegd omdat de ziekenhuizen te druk zijn met coronapatiënten. Uit cijfers van woensdag blijkt dat er nu 1.021 coronapatiënten in het ziekenhuis liggen, van wie 210 op de ic. Een aantal ziekenhuizen heeft daarom al besloten dat sommige reguliere zorg niet kan doorgaan en operaties worden uitgesteld of afgezegd. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) Jaap Bonjer maakt zich zorgen. Hij moet patiënten afbellen: ‘Dat doet ons allen pijn. Sommige patiënten zijn verdrietig, boos’. Hij doet een oproep ‘houd je aan de regels, houd anderhalve meter afstand en zet je mondkapje op. Het gaat er nu echt om’.

Bekijk de uitzending van Op1

Twintig coronapatiënten in een ziekenhuis, en daar gaan de knieoperaties. Waarom toch?
De reguliere zorg komt nu al, met zo’n duizend coronapatiënten in het ziekenhuis, in het gedrang. Robin Peeters, internist en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Internisten (NIV) legt uit hoe dat kan. COVID-patiënten hebben acuut zorg nodig. Ziekenhuizen hebben standaard een aantal bedden beschikbaar voor mensen die via de spoedeisende hulp binnenkomen. Als die vol zijn, komt het voor dat in de nacht benauwde patiënten op een bed komen te liggen dat gereserveerd is voor een patiënt die de volgende morgen een knieoperatie ondergaat. ‘Met drie gaat dat nog wel’, zegt Peeters, ‘maar niet als het er twintig zijn.’

Lees het artikel in de Volkskrant

‘Als je op de hele bevolking negen van de tien mensen eruit haalt met de sneltest, ben je al een heel eind’
De eerste twee van vijf coronasneltesten die in Nederland onderzocht worden op hun betrouwbaarheid, zijn goedgekeurd. De sneltesten vertellen je binnen een kwartier of je besmet bent met het coronavirus. Gaat de nieuwe supersnelle coronatest bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus? Wanneer is die test te gebruiken? En wat zijn de risico's? Arts-microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda: ‘Dit kan héél véél bijdragen. Het is wel gebleken dat de manier waarop we ons testsysteem nu hebben ingericht niet goed werkt, omdat het allemaal veel te lang duurt.’ Met deze sneltesten wordt volgens hem ‘ongelofelijk veel tijd gewonnen’.

Lees het artikel in het AD

Duizend coronapatiënten in ziekenhuis; ze zijn jonger en liggen er minder lang
In vergelijking met de eerste maanden van de coronacrisis is de gemiddelde ligduur in het ziekenhuis korter en zijn de patiënten nu gemiddeld jonger. Op de reguliere verpleegafdelingen zijn ze zo'n vijf tot tien jaar jonger, zegt internist-infectioloog Joost Wiersinga van het Amsterdam UMC. ‘Dat is heel belangrijk, want hoe jonger de patiënt, hoe beter de prognose.’ De belangrijkste boodschap volgens Wiersinga is dat er vooruitgang is geboekt in de strijd tegen het virus. Mensen liggen korter in het ziekenhuis en de behandeling is beter dan eerst. ‘Maar het virus is nog even venijnig en heeft alle potentie om de zorg te ontwrichten. Zoals we nu ook merken in de steden waar de reguliere zorg niet door kan gaan.’

Lees het artikel op NOS.nl

Druk in ziekenhuizen door corona, maar voor kinderen blijft plek
In maart en april zijn sommige operaties en behandelingen voor zieke kinderen door COVID-19 uitgesteld. Artsen en verpleegkundigen die normaal met kinderen werken, waren hard nodig op de corona-afdeling. Maar kinderartsen zeggen dat ze er deze keer alles aan doen om dat tegen te gaan. Kinderarts Károly Illy weet dat er op dit moment genoeg aandacht en tijd is voor zieke kinderen. Hij wil ervoor zorgen dat dit zo blijft en dat alle operaties en behandelingen van zieke kinderen gewoon doorgaan. 'Wij willen dat artsen en verpleegkundigen dit keer op de kinderafdelingen blijven, zodat kinderen niet weer de dupe worden.’

Kijk het NOS Jeugdjournaal

’Op termijn meer hartpatiënten door corona’
Tien procent van de ziekenhuispatiënten met COVID-19 blijkt complicaties aan het hart te krijgen, zo blijkt uit internationaal onderzoek. ‘Op termijn kan dat zorgen voor een enorme aanwas van nieuwe hartpatiënten,’ voorspelt cardioloog Leonard Hofstra.

Lees het artikel in de Telegraaf

Betere behandelingen en extra ic-afdeling: Erasmus MC klaar voor tweede coronagolf
Een tweede coronagolf zorgt voor veel angst. Stromen de ic’s weer vol? Komt de reguliere zorg weer onder druk? En kunnen de zorgmedewerkers een nieuwe intense periode wel aan? Intensivist Diederik Gommers, internist Robin Peeters en longarts Leon van den Toorn uit het Erasmus MC vertellen over de laatste behandelinzichten voor COVID-19 en hoe het ziekenhuis is voorbereid op meer patiënten.

Kijk de uitzending van RTV Rijnmond

Samen tegen corona, maar hoe nu verder?
Nooit eerder zorgde een hashtag van een groep influencers en BN’ers voor zoveel ophef. #Ikdoenietmeermee, zei ook zangeres Famke Louise. Haar optreden bij Jinek leverde haar veel kritiek op, maar legde ook de onvrede bloot die onder jongeren leeft. Gaan we op de juiste manier om met corona? Wat doet dit met jongeren? En, hoe gaan we samen verder? In een speciale uitzending ‘Samen tegen corona, maar hoe nu verder?’ praat Jinek met Famke Louise, intensivist Diederik Gommers, DJ Cem Araci, Ernst Kuipers en anderen over deze vraag.

Kijk de uitzending van Jinek

'Strengere selectie voor nieuwe zorg in basisverzekering'
Het Zorginstituut Nederland gaat bij de advisering over opname van nieuwe behandelingen in de basisverzekering strenger selecteren. Bovendien gaat het nadrukkelijker kijken naar de zorg die al in het basispakket zit. Twee van de drie adviezen aan minister Van Ark voor Medische Zorg gaan over kankermedicijnen. Voor een dure combinatietherapie geldt een negatief advies. De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) kan leven met het advies van het Zorginstituut. ‘Onze beroepsgroep keurt deze combinatietherapie wel goed,’ zegt NVMO-voorzitter Haiko Bloemendal, ‘maar we hebben inderdaad nog geen gegevens over algehele overlevingswinst.’ Voor de oncologen is het belangrijk dat er een vergelijkbaar combinatiemiddel wel in het verzekerde pakket zit.

Luister het interview op Radio1