Collega’s in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere de oorlog in Oekraïne en het voorkomen van gehoorschade en darmkanker. We maakten een selectie.
NPO Radio 1 Spraakmakers - Peter Paul van Benthem over corona-achterstanden in de ziekenhuizen
Corona mag dan voor een groot deel zijn verdwenen, dat betekent niet dat de ziekenhuizen naar ieders tevredenheid draaien. Daarover sprak Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem vandaag op Radio 1.
Luister Spraakmakers
Van die ‘milde’ omikron-variant worden sommigen toch goed ziek, met opvallend ongewone klachten
Omikron mag dan de naam hebben onschuldig te zijn, ‘ook ik hoor overal om mij heen van mensen die hier toch goed ziek van worden. Dat wijst er denk ik vooral op dat we massaal op het verkeerde been zijn gezet door: het is zo onschuldig. Maar ook na een booster kun je heus nog hondsberoerd in bed liggen,’ zegt epidemioloog Alma Tostmann in de Volkskrant.
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)
Moet vuurwerk rond jaarwisseling kunnen? Groot verschil tussen Randstad en platteland
Het is nog ver weg, maar de vraag wél of geen vuurwerk met oud en nieuw speelt nu al. Terwijl de één het liefst knallend het nieuwe jaar ingaat wordt de groep vóór een vuurwerkverbod steeds groter. In Friesland wordt het onderwerp zelfs ingezet bij de gemeenteraadsverkiezingen. Als het aan Annekatrien van der Kar - plastisch chirurg bij het OLVG - ligt, moet er een landelijk vuurwerkverbod komen. ‘Elk jaar zijn er weer veel slachtoffers, veel te veel en onnodig.’ De vuurwerkslachtoffers komen bij haar om hun verwondingen te laten verzorgen. ‘Volledige handen gaan verloren, er is veel blijvend letsel.’ Volgens Van der Kar waren er afgelopen twee jaar, met het vuurwerkverbod, ‘zeker minder’ slachtoffers.
Lees het artikel bij Hart van Nederland
Hersenkrimp en -schade na een corona-infectie
Vijf maanden na infectie met het coronavirus is bij patiënten schade aan de hersens te zien - ook bij mensen die de ziekte thuis doormaakten. Dat ontdekten Britse onderzoekers toen ze hersenscans van voor en na de infectie met elkaar vergeleken van honderden deelnemers in een Britse biobank. ‘Het is verrassend dat in deze studie ook verschillen worden gevonden bij mensen die de infectie thuis hebben uitgeziekt,’ zegt neuroloog Matthijs Brouwer van het Amsterdam UMC. ‘We weten dat bij mensen met ernstige COVID-19 er effecten op de hersenen zijn te zien, waarschijnlijk door een ontregelde afweerreactie in het brein - een indirect effect van het virus. Het virus zelf is nog nooit aangetoond in hersencellen.’
Lees het artikel in NRC
Prinses Máxima Centrum neemt kinderen met kanker op uit Oekraïne
Het Prinses Máxima Centrum, het nationale centrum voor kinderoncologie, gaat kinderen met kanker uit Oekraïne behandelen. Het ziekenhuis in Utrecht laat weten hulp te hebben aangeboden nu de oorlog een 'acute noodsituatie' aanricht. Deze week worden de eerste kinderen al in het centrum verwacht. Het kinderoncologiecentrum verwacht plaats te hebben voor de behandeling van minstens twintig kinderen. De zorg voor Oekraïense kinderen met kanker moet doorgaan, benadrukt Rob Pieters, oncoloog en lid van de raad van bestuur van het centrum. ‘Dat moet noodzakelijkerwijs nu elders in Europa of in Nederland’, aldus de arts.
Lees het bericht via Skipr
Oorpauzes en oordopjes: zo bescherm je je gehoor in de club of op een festival
Zweterige dansvloeren, modderige festivalterreinen, moshpits: we mogen weer! Eindelijk kun je weer genieten van jankende gitaren en een dreunende bas in je borstkas. Dat is natuurlijk verrukkelijk, maar je gehoor lijdt er wel onder. Om te zorgen dat je oren veilig kunnen feesten zijn daarom hier de beste tips om ze te beschermen. Want: ‘Je kunt beter nu op een feestje oordoppen in doen, dan later elke dag een hoortoestel,’ zegt kno-arts Louise Straatman tegen Tros Radar.
Lees het artikel op de website van Radar
‘Neem je poep onder de loep’, is dringende oproep van arts: ‘Tumor ontstaat, terwijl je je gezond voelt’
De doorsnee inwoner van een grote stad heeft niet zo’n behoefte om een stokje in zijn ontlasting te prikken. Toch is het echt nodig - om darmkanker vóór te zijn, zegt mdl-arts Manon Spaander. Zij gaat nu zelfs de straat op om mensen te overtuigen. Spaander hamert op preventie. Zeker bij darmkanker is voorkomen veel beter dan genezen, omdat er jaarlijks nog vijfduizend mensen aan overlijden. Door zelf alerter te zijn kan dat aantal volgens haar in de komende jaren zeker gehalveerd worden. ’Dan overlijden er dus niet twaalf mensen per dag aan, maar zes.’
Lees het artikel in het AD
Corona is nog lang geen griepje
Het zonnetje lacht, de horeca is open, dagelijks worden er duizenden mensen positief getest, maar de ic's zijn rustig. Wordt COVID-19 eindelijk 'het griepje' waarover sommigen spreken? In de podcast Virusfeiten praten Diederik Gommers en Marion Koopmans erover. Daarnaast is het vrijwel zeker waar COVID-19 vandaan komt en proberen we erachter te komen waarom sommige mensen er immuun voor zijn.
Luister de podcast Virusfeiten