Collega's in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere het loslaten van de maatregelen, depressie en bevallingen en behandelapps door cardiologen. We maakten een selectie.
Hoogleraar Radboudumc vindt versoepelingen ineens wel érg snel gaan
‘Het is steeds alles of niks, terwijl er nog best wat stappen tussenin te bedenken zijn die de kwetsbaren wat meer bescherming bieden.’ Chantal Bleeker-Rovers, hoogleraar Uitbraken van infectieziekten, maakt zich zorgen over mensen die wél nog wat te vrezen hebben van de mildere omikron-variant van het coronavirus. ‘Denk aan mensen die net een transplantatie hebben ondergaan of onder behandeling zijn vanwege leukemie. Voor hen is het géén milde infectie. Door de versoepelingen die nu zijn aangekondigd, kunnen ze zich echt veel minder makkelijk beschermen.’
Lees het artikel in het AD
OMT-lid Jan Kluytmans: ‘Bij de tweede golf hebben we gewoon tijd verklungeld’
Begin 2020 doet arts-microbioloog Jan Kluytmans een schokkende ontdekking: het coronavirus heeft ons land bereikt en rukt veel agressiever op dan eerst werd voorspeld. Hij slaat alarm en wordt als OMT-lid een bekende Nederlander. Hoe is het om wetenschapper te zijn in crisistijd? Het is te lezen in het boek ‘Virus’ dat over Kluytmans verscheen. Hij vertelt erover bij Op1.
Kijk Op1
Na twee jaar pandemie maakt psychiater Prinsen zich zorgen over de jeugd
Wat betekent bijna twee jaar pandemie voor het geestelijk welzijn? Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, maakt zich grote zorgen over tieners en adolescenten. Wat moet er gebeuren, behalve ‘de scholen nooit meer dicht’? Prinsen in de Volkskrant: ‘Het gaat er steeds over dat jongeren solidair moeten zijn met de ouderen, maar op een gegeven moment moet je ook zeggen: waarom zou het niet andersom zijn? Het potentiële gezondheidsverlies van jongeren is nu eenmaal veel groter dan dat van ouderen.’
Lees het hele artikel in de Volkskrant
Baan op de tocht door long COVID
Je bent al twee jaar aan het herstellen en nog steeds niet beter. Dit geldt voor mensen met ‘long COVID’; die houden langdurig klachten nadat ze corona hebben gehad. Er is nog niet veel bekend over de langetermijngevolgen van het coronavirus. Paulien, revalidatiearts bij revalidatiecentrum Merem: ‘Men denkt vaak dat het te maken heeft met de longen, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo. Het gaat heel erg over wat je vage klachten zou kunnen noemen. Hartkloppingen na inspanning, koorts na inspanning, een benauwd gevoel, brain fog, dus dat je geen idee hebt eigenlijk wat je aan het doen bent en je bent vaak heel erg moe.’
Kijk de aflevering van Radar
Wanneer stoppen we met de quarantaineregels?
De quarantaineregels zorgen nu bij veel mensen en bedrijven voor problemen. De quarantainetijd na een besmetting is verkort van 7 naar 5 dagen. Toch betekent dat wel dat mensen een week niet op hun werk kunnen zijn. Wanneer gaan we naar een systeem net als met de griep? Als je ziek bent blijf je thuis en anders kom je werken. Diederik Gommers bespreekt het in zijn podcast Vraag het Gommers op BNR.
Luister BNR
Dermatologen zien opvallend meer patiënten met huidproblemen door het dragen van een mondkapje
Vooral mensen die al een gevoelige huid hebben lopen extra risico op huidklachten. ‘Het maakt bestaande klachten erger.’ Puistjes na het dragen van een mondkapje? Voor veel mensen is dat een bekend ongemak. Dermatoloog Menno Gaastra ziet de toegenomen problemen van dichtbij. 'De huidklachten aan het gezicht zijn erger geworden sinds het dragen van mondkapjes op verschillende plekken verplicht is', zegt hij. De dermatoloog ziet met zijn team collega's elke week tot wel vijftien nieuwe patiënten met problemen die te herleiden zijn tot het dragen van mondkapjes.
Kijk Een Vandaag
Wetgeving blijkt niet toegerust op voorbereidingen coronacrisis
Nederland was niet goed genoeg voorbereid op de coronacrisis, de overheidscommunicatie was slecht en er heeft zich een stille ramp voltrokken in de verpleeghuizen. Dat zijn de conclusies van een rapport over de aanpak van de crisis dat vorige week werd gepresenteerd. Intensivist Peter van der Voort reageert bij Beau.
Kijk Beau
‘Betere voorlichting over bevallen kan zelf depressie voorkomen’
Bevallen in een warm bad of ziekenhuisbed? Elke vrouw heeft voorkeuren om een bevalling zo dragelijk mogelijk te maken. Toch loopt het vaak anders dan verwacht, wat - in een uiterst geval - kan resulteren in een depressie of trauma. Goede voorlichting is essentieel. LINDA.nl spreekt Astrid Vollebregt, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), over de noodzaak van een betere voorlichting.
Lees het artikel op Linda.nl
Meer kennis nodig over ziekte endometriose
Frankrijk komt met een nationaal actieplan tegen endometriose. Ook in Nederland is er meer aandacht nodig voor de aandoening, vindt hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Annemiek Nap. ‘We moeten vrouwen en meisjes voorlichten. Zoveel pijn hebben dat je niet naar school of werk kan, is niet normaal,’ zegt zij in Nieuws & Co.
Luister Nieuws & Co
Hoe het OMT ouderen over het hoofd zag bij start pandemie
In de eerste maanden van de pandemie zijn duizenden ouderen binnen en buiten verpleeghuizen overleden aan de gevolgen van COVID-19. De NOS blikt terug op de beginperiode van de coronacrisis met drie OMT-leden die daar speciaal vanwege hun kennis over de ouderenzorg aan deelnamen. Ze vinden dat er destijds te weinig aandacht was voor de problemen van kwetsbare ouderen en verpleeghuizen. ‘Er was grote schaarste aan persoonlijke beschermingsmiddelen en testen, er was tekort aan data en tekort aan inzicht in het gedrag van het virus. Maar als we toen wisten wat we nu weten hadden we harder en sneller kunnen doorpakken,’ vertelt klinisch geriater Arend Arends.
Lees het artikel op NOS.nl
De versoepelingen volgen elkaar ineens snel op. Verrassend, vindt hoogleraar Bleeker
Nog voor het eind van deze maand wil het kabinet bijna alle coronamaatregelen afschaffen. Hoe veilig dat is, vragen we aan hoogleraar uitbraken van infectieziekten Chantal Bleeker. ‘Ik ben wel een beetje verrast. Ik snap heel goed dat er wordt gesproken over versoepelingen. Maar dat het kabinet ook al zo snel de anderhalve meter en het gebruik van mondkapjes wil loslaten, net als mogelijk het thuiswerkadvies, verbaast me. Is dat nu al nodig? Weten we genoeg over de effecten van het loslaten van al deze maatregelen tegelijk op ziekenhuisopnames en de verspreiding van het virus?’
Lees het interview in Trouw
De bittere smaak van zoete dranken
Een paar glazen appelsap of chocolademelk bij de lunch en een colaatje bij het gamen vinden jongeren heel gewoon. Ondertussen is wel één op de zes jongeren te zwaar en hebben hun tanden zwaar te lijden. Kinderarts Edgar van Mil is gast in het tv-programma Pointer. Hij sprak hier over het effect van frisdrank op kinderen.
Kijk Pointer
De coronapandemie versnelt het gebruik van behandelapps door cardiologen
Noodgedwongen zaten veel patiënten die geen corona hadden de afgelopen twee jaar thuis, omdat reguliere zorg door capaciteitsproblemen werd afgeschaald. Hierdoor hebben zorgapps die tot nu toe in de experimentele fase verkeerden, de kans gekregen om zich te bewijzen als alternatief voor fysieke behandelingen in het ziekenhuis. ‘Het is een grote stap dat deze handige en efficiënte manier van behandelen eindelijk normaal vergoed wordt,’ zegt cardioloog Dominik Linz tegen de NOS.
Lees het artikel op NOS.nl
Patiënt lang in de rij voor een nier
Het aantal Nederlandse patiënten dat wacht op een nieuwe nier, hart of long, is in 2021 gestegen. ‘Dit is mede het gevolg van de lockdown en volle ic’s met COVID-patiënten. ‘Het klinkt wat cru, maar door de lockdown gebeuren er bijvoorbeeld minder verkeersongelukken en zijn er dus minder orgaantransplantaties mogelijk,’ zegt Aiko de Vries, internist-nefroloog, in de Telegraaf.
Lees het artikel in de Telegraaf
Leren leven met tinnitus: 'Het kan loodzwaar zijn'
Waar de één urenlang naast een pompende geluidsbox kan staan dansen zonder gehoorschade op te lopen, is de ander daar gevoeliger voor. Wat veroorzaakt tinnitusklachten en wat kun je ertegen doen? Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen die bijdragen aan het ontstaan van tinnitus. Een van de bekendste is langdurige blootstelling aan harde geluiden ‘Toch hoeft de tijdsduur niet altijd uit te maken,’ zegt klinisch-fysicus en audioloog Jan de Laat. ‘Ook dichtbij knallend vuurwerk kan tinnitus veroorzaken.’
Lees het artikel op Nu.nl