Collega's in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega's in de media aan het woord over onder andere het hoge aantal COVID-19 besmettingen, de druk op de zorg, zorgen over zwangere vrouwen die met COVID-19 op de ic terechtkomen en over het hoge aantal besmettingen onder kinderen op scholen. We maakten een selectie.

Epidemiologen zeer somber: drastische maatregelen voor ‘lange winter’ onherroepelijk op komst

Een nieuwe lockdown, of in elk geval: strenge, snelle maatregelen. Nu steeds duidelijker wordt dat de ‘korte klap’ die het kabinet het virus wilde toebrengen niet werkt, zwelt de roep om nieuwe maatregelen aan. Zelfs het taboewoord vaccinatieplicht lijkt niet meer onbespreekbaar. ‘De onaangename verrassing van de laatste tijd is dat de epidemie in dit compartiment ongevaccineerden zo heeft kunnen exploderen’, zegt hoogleraar klinische virologie Louis Kroes (LUMC). ‘Ik vrees dat we aan het begin staan van de noodzaak tot strengere maatregelen’, zegt desgevraagd ook OMT-lid en hoogleraar epidemiologie Marc Bonten.

Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)

Het ziekenhuispersoneel is weer razend druk: coronazorg is intensief en tijdrovend

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis maken artsen en verpleegkundigen opnieuw overuren op de corona-afdeling nu de patiënten weer toestromen. Het personeel is razend druk: coronazorg is intensief en tijdrovend. Toch willen ze niet klagen. Het is opschalen en meebewegen, zegt klinisch geriater Karen Keijsers. ‘Er is eenvoudigweg geen tijd te gaan nadenken over drukte. Je wil iedereen zo goed mogelijke zorg bieden.’ Keijsers maakt zich wel zorgen als het aantal patiënten zou blijven toenemen. Ze weet dat ándere zorg nu al wordt afgeschaald, ze hoort dat van collega’s. En het is lastiger om coronapatiënten elders onder te brengen.

Lees het artikel in NRC

Hoe beslis je voor wie er nog plek is op de ic?

Het is ‘bizar’ en ‘surrealistisch’, maar toch moet Rozemarijn van Bruchem-Visser als voorzitter van de triagecommissie van het Erasmus MC artsen voorbereiden op het scenario dat ze straks moeten beslissen voor wie er nog wel plek is op de ic en voor wie niet. Er wordt al geoefend met fictieve patiënten. ‘Ik vind het bizar en surrealistisch om hierover na te denken. Maar ik vind ook dat we verplicht zijn naar zorg en samenleving om dit zo goed en netjes mogelijk te laten verlopen: chaos moeten we koste wat kost voorkomen.’ Internist ouderengeneeskunde en voorzitter van de triagecommissie van het Erasmus MC, Rozemarijn van Bruchem-Visser schoof ook aan bij OP1 om te praten over de situatie op dit moment in de ziekenhuizen.

Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)

Gommers: ‘Als we in code zwart komen, dan moeten ziekenhuizen beschermd worden door politie en leger’

We staan op de rand van code zwart in de ziekenhuizen en de besmettingscijfers blijven ongekend hoog. Kan een lockdown nog voorkomen worden en kunnen de scholen openblijven? De maatregelen moeten de komende dagen terug te zien zijn in de cijfers volgens intensivist Diederik Gommers. ‘Als we de komende dagen geen verandering zien, dan wordt het spoed-OMT van aankomende woensdag mogelijk naar voren gehaald.’ Volgens intensivist Diederik Gommers zijn de cijfers zo schrikbarend dat een echte lockdown absoluut niet uitgesloten kan worden. Ook geeft Gommers aan dat het OMT gesproken heeft over de vele besmettingen op scholen. ‘Het OMT besprak vandaag de optie om de scholen weer te sluiten.’

Bekijk de uitzending van Op1

Druk op de zorg neemt toe

Het kabinet bekijkt vooralsnog op 3 december of de huidige maatregelen voldoende zijn of dat er juist meer nodig is om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Ondertussen neemt de druk op de zorg toe, nu het aantal coronagevallen in Nederland hoog blijft. Nieuwsuur was bij ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en volgde daar een stressvolle werkdag van een verpleegkundige en een ambulancechauffeur. In de studio ging Nieuwsuur in gesprek met Frank Bosch. Hij is acuut internist in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem en ziet een toename van patiënten met allerlei stadia van corona. En ook EenVandaag volgde artsen en verpleegkundigen tijdens een werkdag op de intensive care. In dit geval in het Amsterdam UMC waar coronapatiënten worden verplaatst.

Bekijk Nieuwsuur

Podcast De Dag: zwanger, corona en aan de beademing

Artsen maken zich grote zorgen over het relatief hoge aantal zwangere vrouwen dat met corona opgenomen wordt in het ziekenhuis. De Deltavariant treft hen harder dan andere groepen en zwangere vrouwen laten zich minder vaak vaccineren. Wat deze vrouwen in het ziekenhuis te wachten staat is niet niks, vertelt Liesbeth van Leeuwen van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) in podcast De Dag. Zij werkt zelf in het AMC in Amsterdam en moet moeilijke en ingrijpende gesprekken voeren met vrouwen voordat zij op de ic in slaap worden gebracht.

Beluister de podcast

Chirurgen de straat op voor vaccinatiecampagne: ‘Als jullie mijn zussen waren, zou ik jullie smeken’

Oproepen van coronaminister Hugo de Jonge en prikbussen ten spijt, de vaccinatiegraad stijgt nog amper. Chirurgen - die hun operaties moeten uitstellen wegens coronadrukte in het ziekenhuis - zijn zo wanhopig over de situatie dat ze de straat op gaan om gesprekken over vaccinatie te voeren. Roept de witte jas meer vertrouwen op? Liever zou chirurg Sander Muijs een gecompliceerde rugoperatie uitvoeren in het UMC Utrecht. Maar daar ligt zijn werk grotendeels stil, omdat de coronazorg beslag legt op de ziekenhuiscapaciteit die hij nodig heeft. Daarom staat hij in het winkelcentrum in Overvecht, met een zestal andere chirurgen die niet kunnen opereren vanwege de druk die corona legt op de zorg. Om in gesprek te gaan met voorbijgangers over het belang van vaccinatie.

Lees het artikel in de Volkskrant

Klassen worden naar huis gestuurd, sluiten van scholen is nu niet aan de orde

Met meer dan 20.000 besmettingen onder vijf- tot vijftienjarigen in één week zijn kinderen in deze golf kampioen coronabesmettingen. Niet zo gek, want kinderen onder de twaalf zijn niet gevaccineerd. Ze worden in verreweg de meeste gevallen niet ziek van corona maar kunnen het virus wel verspreiden. ‘Lokaal moet de GGD bekijken of het zinvol is om een klas naar huis te sturen’, zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en lid van het OMT. ‘Als een paar kinderen besmet zijn, hoeft niet meteen de hele klas naar huis. En al helemaal niet de hele school. Maar als in die regio veel ongevaccineerde ouders of grootouders wonen of medewerkers werken, dán kan het zinvol zijn.’

Lees het artikel in NRC

Nederlands onderzoek: kinderen hoeven na genezing van kanker niet altijd intensief te worden gecontroleerd

De nacontroles bij kinderen na een genezing van kanker geven kind en ouders veel stress. Drie Nederlandse artsen onderzochten daarom of al die scans en foto’s echt helpen een terugkeer van de tumor op te sporen. Nee, concluderen zij. ‘Om de paar maanden moet een scan of een foto uitwijzen of de kankercellen zijn weggebleven en die controlemomenten veroorzaken vaak stress in het gezin’, zegt Hans Merks, kinderoncoloog in het Prinses Máxima Centrum.

Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)

Oproep kankerpatiënten: haal de zonnebanken uit sportschool

Huidkankerpatiënten en dermatologen roepen sportscholen vandaag op om de zonnebank de deur uit te doen. De uv-straling van de lampen kan huidkanker veroorzaken. Van alle nieuwe kankerpatiënten in ons land heeft de helft huidkanker. Dermatologen vinden het niet te rijmen dat sportscholen zogenaamd ‘verantwoord sporten’ nastreven, terwijl ze ook zonnebanken aanbieden. Bruiningsbanken zouden niet thuishoren in een omgeving die bedoeld is om een gezonde leefstijl te bevorderen.

Lees het artikel in het AD

Scholenorganisatie: 'Stop met verkopen van energiedrankjes aan kinderen'

Een grote scholenorganisatie wil dat alle supermarkten in Nederland stoppen met het verkopen van energiedrankjes aan jonge kinderen. Kinderen onder de 14 jaar zouden dat soort drankjes niet meer mogen kopen. Voor bijvoorbeeld sigaretten of alcohol is een leeftijdsgrens. Volgens de scholenorganisatie zou zoiets ook moeten komen voor energiedrankjes. ‘Wij zien ook kinderen met hartkloppingen op de eerste hulp en dan blijkt uiteindelijk dat iemand heel veel energiedrankjes heeft gedronken en dat daardoor het hart op hol is geslagen', legt kinderarts Brita de Jong uit.

Bekijk het Jeugdjournaal