Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega's in de media aan het woord over onder andere het weer afzeggen van reguliere zorg, de griep en het toenemend aantal besmettingen. We maakten een selectie.

Longartsen: driekwart coronapatiënten niet gevaccineerd

77 procent van de opgenomen coronapatiënten is op dit moment niet gevaccineerd. Dat meldt de longartsenvereniging op basis van een enquête waar een derde van alle ziekenhuizen aan deelgenomen heeft. ‘De geluiden waren dat het aandeel gevaccineerde COVID-patiënten in de ziekenhuizen iets aan het toenemen was, maar op basis van deze steekproef lijkt dat niet het geval,’ concludeert Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). De uitkomst is gebaseerd op zo'n 150 coronapatiënten.

Lees het artikel op NOS.nl

Lees hierover ook in Trouw

Gommers: geen zorgpersoneel om ic’s verder op te schalen

Net nu de gewone zorg weer langzaam op gang komt, neemt het aantal coronabesmettingen toe. De druk op de ziekenhuizen is een gevaar voor alle uitgestelde operaties en de reguliere zorg. Als het aan voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), Diederik Gommers, ligt worden er andere keuzes gemaakt. Het opschalen van de ic is daar niet een van.

Kijk Op1

Ziekenhuizen onder druk door toenemend aantal ongevaccineerde coronapatiënten: 'Vrijwel iedereen heeft spijt'

Ongevaccineerden die op de ic terechtkomen tonen regelmatig berouw dat ze zich niet eerder hebben laten prikken. ‘Vrijwel iedereen heeft spijt,’ zegt internist Robin Peeters. ‘Wat ik vaak verbazingwekkend vind zijn de redenen. 'Ik had geen tijd', 'Ik wilde het doen', 'Ik twijfelde nog'. Vaak sporen ze hun familie ook aan om zich alsnog te laten vaccineren. Ik hoor van collega's uit andere ziekenhuizen wel verhalen over mensen die blijven ontkennen, maar dat heb ik zelf nog niet meegemaakt. Dat is zonde, vindt Peeters, omdat een groot deel van de ziekenhuisopnames voorkomen had kunnen worden.

Kijk RTV Rijnmond

Kinderen worden nooit ziek door corona. Klopt dat wel?

Kinderen merken amper iets van een coronabesmetting, wordt vaak gezegd. De discussie rond vaccinatie van de jongsten roept de vraag op: hoe erg is corona nu echt voor kinderen? ‘Kinderen van 5 tot 11 jaar komen het minst vaak van alle leeftijdscategorieën in het ziekenhuis terecht door COVID-19,’ zegt kinderarts Patricia Bruijning. Bij ongeveer 40 tot 50 procent van de kinderen die in het ziekenhuis terechtkwamen in de afgelopen anderhalf jaar, was sprake van onderliggend lijden.

Lees het artikel in Trouw

Hoofd IC Amsterdams ziekenhuis: cliniclowns verdienen meer dan verpleegkundigen

De wens van de minister om meer ic-bedden te creëren is niet haalbaar, zegt professor dr. Armand Girbes, hoofd Intensive Care van het Amsterdam UMC. Vooral het personeel is het grootste probleem. ‘Ik vind het zelf betrekkelijk raar dat een verpleegkundige minder betaald krijgt dan een cliniclown of een financieel controleur,’ zegt Armand Girbes bij 1 op 1.

Luister 1 Op 1

Overplaatsen patiënten de oplossing om tijdens nieuwe coronagolf reguliere zorg draaiende te houden

Coronapatiënten, zorg die ingehaald moet worden én een geboortegolf. Het is druk in het Isala Ziekenhuis in Zwolle. En dat geldt voor meer ziekenhuizen in regio's met een lage vaccinatiegraad. Volgens ic-hoofd Arthur van Zanten bestaat de kans dat als je je niet laat vaccineren en met COVID naar het ziekenhuis moet, je wordt overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. ‘De enige manier hoe we de extra druk de komende tijd aankunnen, is door goed onderling samen te werken en patiënten te spreiden.’
Kijk Een Vandaag

Marion Koopmans bij Op1 over de stijgende coronacijfers

De coronacijfers blijven maar stijgen en viroloog Marion Koopmans vreest voor een vierde golf. Koopmans: ‘De verwachting is dat de cijfers echt gaan stijgen. Dat wordt zeker niet zo hoog als het geweest is voorgaande winter, maar er kan gewoon eigenlijk nog weinig bij.’ Directeur van ziekenhuis Rivierenland Marc Hendriks luidt de noodklok: ze kunnen de inhaalzorg en de coronagevallen amper nog aan.

Kijk Op1

Ziekenhuizen dreigen weer vast te lopen door toename COVID-19

Ziekenhuizen zien een snelle groei van het aantal COVID-19 patiënten, waardoor de druk op de overige zorg opnieuw toeneemt. Ze hebben operaties afgezegd of zien wachtlijsten groeien, blijkt uit een rondgang van NRC. In het Radboudumc moesten maandag meerdere hartoperaties worden afgezegd, aldus internist-infectioloog Chantal Bleeker-Rovers.

Lees het artikel in NRC

Patiënten met chronische darmontstekingen lopen geen groter risico

Patiënten met chronische darmontstekingen lopen geen groter risico op een ernstiger verloop van een infectie met het coronavirus. Dat stelt maag-, darm- en leverarts dr. Lennard Gilissen. ‘Voor patiënten met de ziekte van Crohn of collitis ulcerosa is dit een heel belangrijke, geruststellende boodschap,’ zegt hij tegen de NOS.

Lees het artikel op de website van de NOS

Zwangeren vaker op ic door deltavariant

Artsen waarschuwden er al voor en nu blijkt het ook uit de cijfers van de afgelopen maanden: zwangere vrouwen worden ernstiger ziek door corona. ‘Gelukkig zijn er inmiddels steeds meer vrouwen die zich al voor de zwangerschap hebben laten vaccineren. Zwangere vrouwen die dat nog niet hebben gedaan, doen er goed aan dat alsnog te doen’, zegt hoogleraar Verloskunde Kitty Bloemenkamp in Trouw. Ze benadrukt dat uit onderzoek blijkt dat het vaccin bij zwangeren niet leidt tot andere of ernstiger bijwerkingen.

Lees het artikel in Trouw

Kans dat nieuw Alzheimermedicijn wordt vergoed 'precies nul'

Dat zegt zorgeconoom Marcel Canoy, die in de beoordelingscommissie van het Zorginstituut zit, in een interview met Nieuwsuur. Nadat het nieuwe medicijn eerder dit jaar in de Verenigde Staten werd goedgekeurd, is een storm van kritiek opgestoken. De verenigingen van neurologen, psychiaters en geriaters hebben eerder al aangegeven dat de kans erg klein is dat artsen het überhaupt zullen voorschrijven. Klinisch geriater Marcel Olde Rikkert hoopt dat de EMA dit middel niet goedkeurt omdat er volgens hem te weinig bewijs is voor de werking van het medicijn. ‘Er is geen relatie tussen het verdwijnen van die eiwitten en het beter worden van mensen.’

Kijk Nieuwsuur

Kan er tijdens een griepgolf een lockdown komen? Vijf vragen over het komende griepseizoen

De eerste vaccinaties tegen griep zijn gezet. Moeten we ons over dat bekende virus komende winter meer zorgen maken dan voorheen? ‘In de regel wordt een mild griepseizoen gevolgd door een duidelijker aanwezig griepseizoen,’ zegt hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss. Hij constateert dat er afgelopen winter vrijwel geen griep was en dat de kans dus aanzienlijk is dat er het komende seizoen meer griepgevallen komen. Maar zegt Voss: ‘De gewone burger op straat moet zich niet meer zorgen maken dan anders en niet banger zijn voor griep.’

Lees het artikel in Trouw

Artsen zeggen: zet een fietshelm op! Maar in landen om ons heen is het veel meer ingeburgerd

Geen fietser die erover peinst een helm op te zetten. Toch zou dat wel verstandig zijn, zeggen artsen die een bewustwordingscampagne voeren. Een fietshelm reduceert niet alleen het aantal dodelijke ongevallen, maar ook de kans op onherstelbaar hersenletsel. ‘Vooral kinderen en oudere e-bikers lopen groot risico,’ zegt chirurg William Kramer van de denktank Artsen voor Veilig Fietsen.

Lees het artikel in het AD

Ziekenhuis komt met comfortabelere wijze van borstonderzoek

Het LUMC voert vooralsnog op kleine schaal een alternatief in voor de methode van borstonderzoek met een mammogram. Met de nieuwe Mamma CT kunnen op een veel comfortabelere manier afbeeldingen van het borstweefsel worden gemaakt. 'Omdat Mamma CT gedetailleerde 3D-beelden kan maken, kunnen we hopelijk met veel en dicht borstweefsel vrouwen een tijdrovende scan besparen. Wel moet net als bij MRI voor de CT soms contrastmiddel worden toegediend,’ zegt radioloog Nora Voormolen in het AD.

Lees het artikel in het AD

Floortje Scheepers: Mensen, geen Labels

De mens is veel te ingewikkeld om in labels en modellen te vatten, ziet psychiater Floortje Scheepers. Tijd dat we die complexiteit durven te omarmen.

Kijk Brainwash