Collega’s in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega's in de media aan het woord over onder andere de eerste dubbele handtransplantatie in Nederland, de laatste ontwikkelingen rondom Parkinson en over het Calamiteitenhospitaal in het UMC Utrecht. We maakten een selectie.
Overheid wil vaccinatie-twijfelaars overhalen met campagne
Het Ministerie van Volksgezondheid start een nieuwe campagne om ongevaccineerden toch nog te bewegen zich te laten inenten. Ook gaan GGD’s nieuwe, creatieve initiatieven uitproberen. Zo loopt er tijdens het zogenoemde 'prikangst-uur' een hond rond om mensen rustig te maken en is er voor degenen met angst voor naalden een virtual reality-bril ter afleiding. 'Campagnes moeten een doorlopend proces zijn', zegt internist-infectioloog Eric van Gorp op BNR. 'Het sentiment van vaccinatie verandert heel erg in de tijd, en is afhankelijk van wat er om iemand heen gebeurt en welke informatie er op iemand afkomt.'
Pfizergevaccineerde na halfjaar toch weer bevattelijk voor lichte corona
Ongeveer de helft van de mensen die zijn ingeënt met het coronavaccin van Pfizer, is een halfjaar later toch weer bevattelijk voor het coronavirus. De schade blijft dan wél binnen de perken: de kans dat een gevaccineerde in het ziekenhuis belandt, is ook na een halfjaar 90 procent kleiner dan bij ongevaccineerden. Dat blijkt uit nieuwe Amerikaanse cijfers. 'Je kunt hier twee kanten mee op', zegt hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond in de Volkskrant. 'Of je zegt: neem een extra prik als oppepper, dan ben je voorlopig weer even immuun. Of je kunt zeggen: laat het even over aan het immuunsysteem van de mensen zelf, zo lang de bescherming tegen ziekenhuisopname niet minder wordt.'
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog vereist)
Dubbele handtransplantatie uitgevoerd. Maartje Bijl vertelt erover bij Jinek
Maartje Bijl verloor zeven jaar geleden beide handen en voeten door een bacteriële infectie. Dankzij een unieke operatie kreeg ze twee nieuwe handen van een donor en kan ze, na flink wat oefenen, bijna alles weer. Het is de eerste keer in Nederland dat een dubbele handtransplantatie is uitgevoerd. Maartje was te gast bij Op1, samen met drie van de artsen die dit kleine wonder mogelijk maakten. Inmiddels voelen de nieuwe handen van Maartje bijna weer net zoals vroeger. Dietmar Ulrich, afdelingshoofd plastische chirurgie bij het Radboudumc, is dan ook aangenaam verrast. 'Je moet echt oppassen met handen geven, omdat mensen schrikken van hoe krachtig de handen zijn. Meer kan je bijna niet verwachten.'
Traumachirurg altijd klaar om slachtoffers op te vangen na een ramp of aanslag
In het Calamiteitenhospitaal staat alles klaar en is iedereen getraind zodat het open kan als er een ramp gebeurt. Zoals bij een aanslag, een groot ongeluk, een chemische ramp of andere calamiteit waarbij veel slachtoffers zijn. Mirjam de Jong, traumachirurg verbonden aan het UMC Utrecht, is te gast in BNR Beter en vertelt over haar werk.
Verhalen van Spraakmakers: de laatste ontwikkelingen rondom Parkinson
Tegen de ziekte van Parkinson is nog geen medicijn, maar in het Parkinson Expertise Centrum in het Radboudumc zijn ze elke dag bezig om het leven met die ziekte draaglijker te maken. Het radioprogramma Spraakmakers spreekt met verschillende medewerkers.
Bas Bloem over de snelst groeiende hersenaandoening: Parkinson
Parkinson is op dit moment de snelst groeiende hersenaandoening, en komt ook steeds vaker voor bij jongeren. In de uitzending praat Jinek erover met Robin en Annelien, die beiden in de 30 jaar zijn als ze de diagnose krijgen. Ook hoogleraar neurologie Bas Bloem schuift aan.
Tweede schoolsluiting had minder effect op aantal besmettingen dan eerste
De sluiting van scholen en collegezalen heeft tijdens de tweede golf aanmerkelijk minder goed geholpen tegen de verspreiding van het coronavirus dan tijdens de eerste golf, schrijft de Volkskrant. Ook de sluiting van theaters, dierentuinen en musea heeft bepaald niet veel tegen het virus uitgehaald. Dat blijkt uit een omvangrijke Britse analyse van de coronamaatregelen in zeven Europese landen, waaronder Nederland. Interessant, maar pas wel op, tekent epidemioloog en kinderarts Patricia Bruijning daarbij aan: 'Dit is geen studie op basis waarvan je meteen kunt zeggen: zie je nou wel.' De Britten keken immers naar gemiddelde patronen in de epidemie, niet naar afzonderlijke landen.