Collega's in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega's in de media aan het woord over actuele onderwerpen zoals overgewicht, de Grand Prix en bureaucratie in de zorg. We maakten een selectie.

Peter Paul van Benthem bij Spraakmakers over zorgbureaucratie na corona

Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem was te gast in het programma Spraakmakers op Radio 1. Hij sprak daar over de situatie in de ziekenhuizen, het tekort aan verpleegkundigen, anesthesiemedewerkers en operatieassistenten en over hoe we de zorg toegankelijk en betaalbaar houden: ‘Dan moeten we niet top down plannetjes verzinnen inclusief regeldruk, administratielast en controledrang. Nee, dan moeten we ruim baan geven aan medisch leiderschap en aan de innovatieve ideeën die op de werkvloer ontstaan.’

Luister Spraakmakers

‘Laat gezonde, jonge kinderen natuurlijke immuniteit opbouwen’

Als het aan kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning ligt, hoeven klassen op de basisschool niet in quarantaine na een besmetting. ‘Nu de meeste mensen zijn gevaccineerd, is het perspectief veranderd.’ Als het aan haar ligt, gaan we corona bij kinderen op dezelfde manier behandelen als bijvoorbeeld de griep. ‘Dat betekent dat je niet langer maatregelen inzet om besmettingen bij kinderen te voorkomen. Niet iedereen is het daarmee eens. Er is nog veel angst, en terecht, COVID-19 is een vreselijke ziekte. Maar als het om gezonde jonge kinderen gaat, zeg ik: laat ze natuurlijke immuniteit opbouwen.’

Lees het artikel in NRC (inlog vereist)

Aantal kinderen met alcoholvergiftiging fors gedaald: ‘Hoeveel hersencellen denk je te hebben?’

Jongeren die zich bewusteloos drinken, moeten na enkele maanden terugkomen voor een nagesprek op de alcoholpoli. Op het spreekuur bij kinderarts Nico van der Lely. ‘Jij roeit toch op hoog niveau?’

Lees het artikel in NRC (inlog vereist)

‘Nederland kan toe met één multitraumacentrum’

Een op de drie multitraumapatiënten belandt niet in een van de elf traumacentra. Vergaande concentratie is nodig om de zorg voor zwaargewonde patiënten echt te verbeteren. En niet-traumaziekenhuizen zouden geen multitraumapatiënten moeten accepteren. ‘Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van de artsen, maar met de juiste infrastructuur van het ziekenhuis’, zegt Loek Leenen, traumachirurg bij UMC Utrecht tegen Zorgvisie.

Lees het artikel in Zorgvisie (inlog vereist)

Advies OMT: basisschoolklas niet naar huis bij besmetting vanaf 20 september

De basisscholen zijn weer begonnen, maar op honderden scholen stonden vlak na de vakantie meteen alweer lokalen leeg. Klassen werden naar huis gestuurd vanwege een coronabesmetting bij een van de leerlingen. Dat is het coronabeleid waar de scholen zich aan moeten houden. Het OMT wil die maatregel per 20 september versoepelen, zegt OMT-lid en voorzitter van de Vereniging voor Kindergeneeskunde Károly Illy.

Lees het artikel in Trouw

Radiologen willen met AI honderden gemiste botbreuken opsporen

Radiologen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) zetten de komende drie maanden artificiële intelligentie (AI) in om röntgenfoto te analyseren. Het ziekenhuis verwacht daarmee 360 tot 370 botbreuken op sporen die anders over het hoofd zouden worden gezien. Radioloog Erik Ranschaert: ‘Die analyse bevat dan één van de volgende uitkomsten: fractuur, géén fractuur of twijfel.’

Lees het artikel op SKIPR.nl

Chronisch psychiatrische patiënten moeten jaarlijks eigen risico gaan betalen

Vanaf 2022 moeten chronisch psychiatrische patiënten elk jaar hun eigen risico aanspreken voor hun behandeling. Elnathan Prinsen, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie: ‘Als psychiaters willen we niet dat er een financiële drempel wordt opgeworpen die de toegang tot zorg bij mentale problemen belemmert.’

Lees het artikel in NRC (inlog vereist)

De Publieke Tribune: dwang in de psychiatrie

Jaarlijks worden in Nederland 30.000 mensen tegen hun zin in opgenomen worden een psychiatrische instelling, omdat je een gevaar vormt voor jezelf of voor anderen. Waarom worden dwangopnames in Nederland nog zo vaak ingezet? En zijn dwangopnames onvermijdelijk, of is humane zorg zonder dwang en opsluiting óók mogelijk? In deze radio-uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met onder andere psychiater Alan Ralston.

Luister de Publieke Tribune

Nieuwe Gezichten: Carrie ontmoet Gor Khatchikyan en Ab Osterhaus
In het programma Nieuwe Gezichten gaat Carrie ten Napel langs bij artsen, virologen en microbiologen die we als gevolg van de coronacrisis hebben leren kennen. Wie zijn deze personen en wat was de invloed van de crisis en plotselinge bekendheid op hún leven? Carrie probeert erachter te komen in persoonlijke gesprekken. In aflevering 3 gaat Carrie langs bij Gor Khatchikyan en Ab Osterhaus.

Kijk Nieuwe Gezichten

KNO-artsen delen oordopjes uit aan bezoekers Grand Prix

‘Als liefhebber van de auto- of motorsport is de kans groot dat je het geluid juist fantastisch vindt, maar voor ons is de Grand Prix een mooie aanleiding om met veel mensen in gesprek te gaan over hoe je én van de Grand Prix kunt genieten, én je gehoor kunt beschermen. Namelijk, met oordoppen!’ vertelt KNO-arts Fedja Vos, één van de deelnemende KNO-artsen. ‘Mensen beseffen nog lang niet altijd dat hard geluid, ook op jonge leeftijd, soms blijvende klachten zoals gehoorschade en oorsuizen kan veroorzaken.’

Lees het artikel op SKIPR.nl

Helft van ongevaccineerde patiënten heeft westerse migratieachtergrond

Ongeveer de helft van de ongevaccineerde patiënten die in ziekenhuizen worden opgenomen, heeft een niet-westerse migratieachtergrond. Dat blijkt uit een inventarisatie van Nederlandse longartsen. ‘Mensen met bijvoorbeeld een Turkse of Marokkaanse achtergrond kampen vaker met overgewicht of diabetes dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Daarom is vaccinatie voor hen nog belangrijker om een ernstig ziekteverloop te voorkomen,’ zegt Leon van den Toorn voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Artsen voor Longziekten en Tuberculose.

Lees het artikel in het AD

OMT-lid Károly Illy wil dat toegangstesten voor jongeren gratis blijven: 'Anders creëer je ongelijkheid'

Nu zijn alle toegangstesten nog gratis, maar de Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin een eigen bijdrage wordt gevraagd voor zo'n test. ‘Ik vind dit onverstandig, omdat je ongelijkheid creëert tussen klassen en tussen kinderen. Terwijl we er voortdurend op hameren dat die ongelijkheid er niet moet zijn’, zegt Károly Illy in Een Vandaag. Hij pleit er namens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde voor om toegangstesten voor kinderen onder de 18 gratis te maken.

Kijk Een Vandaag

Wat betekent het voor de zorg als corona een blijvertje blijkt?

Coronapatiënten zijn blijvertjes op de ic, denken ziekenhuizen. De hamvraag: hoe dan, op al die overbelaste afdelingen? Trouw werkt met onder andere intensivisten Armand Girbes en Peter van deer Voort vijf wilde en minder wilde scenario’s uit.

Lees het artikel in Trouw

‘Acceptatie overgewicht is niet zonder gevaar’

Nederlanders met ernstig overgewicht zijn tevredener over hun lijf dan enkele jaren geleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vast. Dat is goed voor het mentale welzijn, maar het kan ook een bedreiging van de gezondheid zijn, zegt hoogleraar Liesbeth van Rossum.

Lees het artikel in het Parool