Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega's in de media aan het woord over actuele onderwerpen zoals het tekort aan IC-verpleegkundigen, het inhalen van de uitgestelde zorg, wie er wel en niet in aanmerking komen voor een extra coronaprik en over het verschil in behandeling van gevaccineerde en ongevaccineerde kinderen nu de scholen weer open zijn. We maakten een selectie.

Jaap Bonjer bij Op1 over het enorme tekort aan (IC)-verpleegkundigen

De inhaalslag van de uitgestelde zorg verloopt nog niet zo snel als het zou moeten. Dus slaat Jaap Bonjer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, alarm. Hij spreekt erover in Op1. Er is een enorm tekort aan verpleegkundigen en tegelijkertijd blijven de IC’s en verpleegafdelingen in de ziekenhuizen vollopen met nieuwe coronapatiënten. Daarom worden de ruim 140.000 uitgestelde operaties slechts mondjesmaat ingehaald en sommigen alleen maar verder uitgesteld. Uit een rondgang van de Volkskrant langs veertien ziekenhuizen blijkt dat het tekort aan IC-verpleegkundigen deze herfst opnieuw de zorg dreigt te ontwrichten als het aantal COVID-opnamen weer toeneemt. Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), geeft bij RTL Nieuws aan dat de rek er nu echt uit is op de intensive care-afdelingen.

Opinie: Over het coronavaccin is veel onzeker, maar het debat wordt steeds stelliger: hou daarmee op

Een zeer ingewikkeld epidemiologisch en maatschappelijk probleem vereenvoudigen tot één schuldige partij, de ‘ongevaccineerden’, helpt het moeilijke gesprek over leven met corona niet. Dat stelt Jona Walk, internist in opleiding, in de Volkskrant. Hoog tijd dat iedereen in de media, politiek en gezondheidszorg inzet op een rustiger gesprek.

Lees het opinieartikel in de Volkskrant

Wie moet extra coronaprik krijgen? Gezondheidsraad bekijkt dit vraagstuk

Er moet een zorgvuldige afweging worden gemaakt over het nut en de noodzaak in Nederland hiervan, zegt immunoloog Marjolein van Egmond van het Amsterdam UMC. ‘Sommige groepen kunnen baat hebben bij een extra prik: vooral mensen die problemen hebben met hun afweersysteem of na een orgaantransplantatie afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken.’ Volgens Van Egmond is het pas zinvol om andere groepen een extra prik te geven als die groepen in het ziekenhuis terechtkomen vanwege corona.

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur

Nieuwe Gezichten: Carrie ontmoet Marion Koopmans en Jan Kluytmans

In het programma Nieuwe Gezichten gaat Carrie ten Napel langs bij artsen, virologen en microbiologen die we als gevolg van de coronacrisis hebben leren kennen. Wie zijn deze personen en wat was de invloed van de crisis en plotselinge bekendheid op hún leven? Carrie probeert erachter te komen in persoonlijke gesprekken. In aflevering 2 gaat Carrie langs bij Marion Koopmans en Jan Kluytmans.

Bekijk de uitzending Nieuwe Gezichten

‘BNR Breekt’ stelling: Behandel gevaccineerde en ongevaccineerde kinderen gelijk op school

De scholen in het noorden van Nederland zijn weer open. Voor gevaccineerde kinderen gelden op school andere regels dan voor niet-gevaccineerde kinderen, bijvoorbeeld als het gaat om quarantaine na contact met een besmet persoon. Is het terecht om onderscheid te maken? In BNR Breekt luidt de stelling: behandel gevaccineerde en ongevaccineerde kinderen gelijk op school. Onder meer Károly Illy, kinderarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, is te gast.

Luister BNR Breekt

Het OLVG belt wachtlijsten na: wie heeft nú zorg nodig en wie kan nog wachten?

Meer dan 11.000 patiënten wachten nog op een operatie in Amsterdam. Om een beeld te krijgen hoe het deze patiënten vergaat, screent het OLVG hen op afstand. Door de coronapandemie en de druk op de ziekenhuizen, zijn veel niet urgente, planbare operaties uitgesteld. Bij het OLVG is die lijst intussen opgelopen tot 5.200 wachtende patiënten. De grote vraag is: hoe vergaat het hen? ‘Al is de boodschap ook: we zijn u niet vergeten,’ zegt OLVG-chirurg en mede-initiatiefnemer van de regiekamer Ruben van Veen.

Lees het artikel in het Parool

VieCuri kan oorzaak pijn op de borst vaststellen

Ziekenhuis VieCuri kan sinds kort een relatief onbekende aandoening vaststellen die zorgt voor klachten als pijn op de borst, vermoeidheid en kortademigheid. Met een vaatfunctietest kan de cardioloog in tachtig procent van de gevallen de juiste diagnose stellen. ‘Met specifieke technieken gaan we bekijken of er een abnormale verkramping is ofwel te veel weerstand in de haarvaten. Daarnaast kijken we wat het effect is van stress en medicatie’, legt cardioloog Joan Meeder uit.

Lees het artikel op 1Limburg