Collega's in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega's in de media aan het woord over actuele onderwerpen zoals COVID-19 en zwangerschap, de COVID-patiënten in de ziekenhuizen en virtual reality tegen pijnbestrijding. We maakten een selectie.
Zo gaat het nu met de zorgmedewerkers, bijna anderhalf jaar na de corona-uitbraak
Hoe gaat het met de artsen en verpleegkundigen die al bijna anderhalf jaar met deze nieuwe ziekte te maken hebben? Voor sommigen is het virus al een nieuw normaal geworden, COVID-19 is ‘standaardzorg’. Ze weten waar alles ligt, schakelen moeiteloos om. Anderen hebben de moeheid nog niet van zich af kunnen schudden of krijgen een slecht gevoel als er weer een coronapatiënt wordt binnengereden. NRC tekent een jaar later opnieuw hun verhalen op. ‘Zelf voel ik me goed. Bij vlagen ben ik heel erg moe geweest, fysiek en mentaal. Maar we zijn dokter geworden om patiënten bij te staan en dat geeft energie. Pandemie of geen pandemie.’
Dit alzheimermiddel werkt niet, zeggen bijna alle experts. Waarom wordt het in de VS dan toch toegelaten?
De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA heeft voor het eerst in bijna twintig jaar een middel tegen alzheimer goedgekeurd. Hoogleraar neurologie Edo Richard van het Radboud Alzheimercentrum in Nijmegen reageert verbijsterd. ‘Dit betekent niets voor patiënten’, zegt hij tegen de Volkskrant.
Lees het artikel in de Volkskrant
Meer zwangeren met corona in het ziekenhuis: ‘Jonge, slanke, witte vrouwen zonder vaccinatie’
De deltavariant van het coronavirus lijkt gevaarlijker voor zwangere vrouwen. Afgelopen weken zijn meer zwangere vrouwen met corona in het ziekenhuis opgenomen. ‘Deze vrouwen zijn niet gevaccineerd en hebben geen onderliggend lijden. Toch worden ze heel ziek,’ zegt hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp in het AD.
Volledig gevaccineerd én gezond? Dan nauwelijks kans op ziekenhuisopname vanwege corona
Wie volledig gevaccineerd is én geen andere aandoeningen heeft, loopt nauwelijks kans om met COVID-19 in een ziekenhuis opgenomen te worden. Laat staan op een intensive care. ‘Het zijn bijna alleen maar mensen die niet of onvolledig gevaccineerd zijn, óf onderliggend lijden hebben’, zegt Leon van Toorn, longarts en voorzitter van Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) op Radio 1.
Vr-brillen steeds vaker ingezet als pijnbestrijding in ziekenhuizen: ‘Afleiding is fijn’
Een patiënt kan met het kijken door een bril die levensechte filmpjes vertoont (virtual reality) zo sterk worden afgeleid dat hij minder pijnstillers nodig heeft. Daarvan zijn steeds meer ziekenhuizen overtuigd. ‘Het zal niet zo zijn dat de brillen straks bij de apotheek liggen, maar ik heb er echt vertrouwen in dat we straks met minder medicatie kunnen. Pijnmedicatie kan heel vervelende bijwerkingen hebben,’ aldus Michel Terheggen, anesthesioloog en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie.
Vaccinweigeraar met spijt: ‘Mijn ogen zijn geopend. Ik ben gered door het ziekenhuis’
Geen coronavaccin willen en vervolgens doodziek worden. Zulke patiënten treffen artsen deze weken op de ic’s aan. ‘Ze zijn ziek, gruwelijk ziek. Dan komt de eerlijkheid boven. Ze vertellen dan: ik ben verkeerd beïnvloed.’ Door het hele land, van Amsterdam tot Heerlen en Rotterdam tot Den Bosch, staan artsen deze weken aan het bed van ernstig zieke patiënten die openlijk hun spijt betuigen, vertellen ze aan de Volkskrant. Internist Guy Mostard van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen vertelt over een gezonde man van nog geen 50 die hem zei dat complottheorieën op internet hem helemaal gek hadden gemaakt.
Lees het artikel in de Volkskrant
Opinie: Strakkere juridische teugels kan goede zorg juist in de weg zitten
Stevig de vinger aan de pols houden zoals het OM wil bij euthanasie, bevredigt misschien onze behoefte aan controle. Maar dit juridisch ingrijpen is niet altijd heilzaam. De verantwoordelijkheid hoort bij professionals, aldus hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys en promovendus André Poortman in een opiniestuk in Trouw.
Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren in Zomergasten
Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren is de derde Zomergast van 2021. Janine Abbring sprak met hem op 1 augustus. Zijn avond ging over de kracht van kwetsbaarheid, zijn verwondering van de mens en het belang van luisteren naar jongeren.
Toen COVCID-19 hier beter onder controle was, gingen deze artsen naar Suriname: ‘We geven alles’
Corona bracht longarts Sunil Ramlal (54) voor het eerst in veertig jaar terug naar zijn geboorteland Suriname. Hij is een van de zorgverleners van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel die aansluit in een estafette om medische hulp te bieden aan het door COVID-19 geteisterde land.