Collega's in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega's in de media aan het woord over actuele onderwerpen zoals de vaccinatiegraad, de druk op de zorg en gelijkgerichtheid. We maakten een selectie.

Corona isoleert ouderen

Eenzaamheid, ondervoeding, uitdroging, meer breuken door valpartijen. Klinisch geriaters zien meer patiënten die in de problemen komen omdat ze nog steeds de deur niet uit durven. Ze zijn volledig gevaccineerd, maar houden de angst om besmet te raken. ‘Isolatie wordt nu een groter gevaar dan het coronavirus,’ beschrijft Arend Arends, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) de situatie in het AD.

Lees het artikel in het AD

Artsen UMC Utrecht werken aan betere erectie na prostaatkanker

In het UMC Utrecht is een onderzoek gestart naar het voorkomen van erectieproblemen na de behandeling van prostaatkanker. Artsen hopen door een andere manier van bestralen de mannelijke erectie zo veel mogelijk te behouden. Door een nieuwe bestralingstechniek, de zogenoemde MR-Linac, is het mogelijk om zenuwen en bloedvaten beter in beeld te brengen. ‘Door zo min mogelijk straling op deze zenuwen en bloedvaten te laten komen hopen we de erecties zo veel mogelijk te behouden,’ legt oncoloog Van der Voort van Zyp uit.

Lees het artikel op NOS.nl

Veruit de meeste COVID-patiënten in ziekenhuis zijn niet gevaccineerd

Over de patiënten die in de week van 12 tot en met 18 juli in het ziekenhuis werden opgenomen met COVID zegt Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tubercolose (NVALT) in Nieuws en Co: ‘We zien dat meer dan 75 procent van de opgenomen patiënten niet of niet volledig is gevaccineerd. Het is een wisselende groep van jongeren en ook veel patiënten uit achterstandswijken. Ik denk dat daar nog veel winst te behalen valt.’

Luister Nieuws en Co

Tieners mogen zich al bijna vier weken laten vaccineren, maar de vaccinatiegraad blijft vooralsnog steken op 41 procent

Volgens Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), is de achterblijvende vaccinatiegraad bij tieners nog geen reden tot zorg. ‘Ook bij jongvolwassenen ging de vaccinatiegraad ineens snel omhoog. Ik heb goede hoop dat ook tieners zich zullen laten vaccineren.’ De komende weken staan zo’n 467.000 prikafspraken ingepland voor tieners, meldt de GGD. Daarvan zijn 90.000 eerste prikken en 377.000 tweede.

Lees het artikel in Trouw

‘Gedwongen loondienst specialist draait gelijkgerichtheid de nek om’

Het Zuyderland ziekenhuis maakt met het msb-bestuur financiële prikkels op vakgroepniveau voor de juiste zorg op de juiste plek en zinnige zorg. Met verplichte loondienst zou dat nooit zijn gelukt, stellen bestuurder David Jongen en chirurg Karel Hulsewé in een interview met Zorgvisie. ‘Met gedwongen loondienst ga je de grote problemen in de zorg niet oplossen. Politiek, bezint eer ge begint.’

Lees het artikel in Zorgvisie

Opinie: Er is een grens aan vrijheid

‘Het mag en kan niet zo zijn dat de daden van de een de gezondheid van de ander schaden. Het is onethisch als we toestaan dat de zorg weer wordt overspoeld en mensen met hartproblemen of tumoren naar huis moeten worden gestuurd, schrijft plastisch chirurg Edin Hajder. Vaccineren is volgens hem ons belangrijkste wapen om dat te voorkomen. Vaccineren is een recht. ‘Maar vrij en gezond leven met beschikbare gezondheidszorg is dat ook! Het is eenieders plicht je eigen afweging te maken en bewust een keuze te maken.’

Lees het opiniestuk in de Volkskrant

Druk op zorg beperkt, maar besmettingscijfers zijn nog leidend: wanneer kan roer om?

‘We weten nog niet wat er in het najaar gaat gebeuren, als de griep gaat meespelen, als mensen terug zijn van vakantie en de scholen weer open zijn,’ zegt arts-microbioloog Marc Bonten. ‘Bovendien hebben de ziekenhuizen nogal wat zorg in te halen; liefst 140.000 uitgestelde ingrepen moeten grotendeels dit jaar nog worden ingehaald, al zijn de precieze omvang en duur van deze operatie nog niet uitgewerkt. Er zijn komende tijd nieuwe signaalwaarden nodig waar de zorg op kan sturen.’

Lees het artikel in de Telegraaf (inlog nodig)

Erasmus MC: Nieuw middel voor wie zelf geen antistoffen tegen corona aanmaakt

In het Erasmus MC in Rotterdam zijn, met speciale antilichamen, de eerste coronapatiënten behandeld die zelf onvoldoende antistoffen aanmaken, bijvoorbeeld doordat zij afweeronderdrukkende medicatie gebruiken. 'Je koopt er als het ware de tijd mee om patiënten zelf hun antistoffen te laten aanmaken. Bij patiënten die nooit antistoffen zullen maken, helpt het de andere afweersystemen in het lichaam bij hun strijd tegen het virus,’ zegt internist-infectioloog Bart Rijnders.

Lees het artikel in Trouw

Hier zijn ze de hele zomer druk met het inhalen van uitgestelde operaties

Terwijl Nederland vakantie viert, zijn er mensen heel druk met het puinruimen van de pandemie. Een zomer bikkelen om wachtlijsten en achterstanden weg te werken. Parool gaat in gesprek met chirurg Marlies Schijven die druk is met uitgestelde operaties.

Lees het artikel in het Parool