Collega’s in de media

Afgelopen week deelden diverse medisch specialisten hun ervaringen en hun mening in de media. We maakten een selectie van de artikelen.

Na die ‘horrornacht’ op de IC werd het niet meer rustig
De documentaire Positief getest reconstrueert hoe het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis eind februari werd overvallen door het nieuwe coronavirus. De eerste officiële coronapatiënt van Nederland (een ondernemer uit Loon op Zand) komt aan het woord, net als twee andere patiënten die COVID-19 overleefden, verpleegkundigen, artsen en de leiding van het ziekenhuis die de zorg tijdens de coronacrisis moesten organiseren. Dinsdag 1 september werd de documentaire getoond aan medewerkers van het ziekenhuis, NRC schreef er een reportage over.

Lees de reportage in NRC

Wet verplichte ggz drijft psychiaters tot wanhoop
De Wet verplichte ggz is een 'veelkoppig, bureaucratisch monster'. Het kabinet schrijft nu aan een reparatiewet, maar de psychiaters zien daarin te weinig verbetering. ‘Het zet geen zoden aan de dijk’, stelt Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). ‘Wat wij voor ogen hebben, doet volgens de wetgever “inbreuk op de geest van de wet”. En dat mag niet met een reparatiewet. Ik begrijp het wel, maar we schieten er niet veel mee op. Ook als deze reparatiewet in werking treedt, zijn wij nog veel te veel tijd kwijt aan administratie en dus te weinig aan zorg voor de patiënt.’, stelt Prinsen in Zorgvisie.

Lees het artikel in Zorgvisie (inlog nodig)

Msb’s worden kartrekkers van regionale samenwerking
In een blog in Zorgvisie schrijft mdl-arts Wink de Boer dat 'grote kwaliteitsslagen niet meer uit het enkele ziekenhuis komen maar uit een nieuwe ordening van activiteiten binnen het bestaande ziekenhuislandschap.' Medisch specialisten hebben volgens Wink de Boer het primaat op kwaliteit. Het ligt daarom voor de hand dat de msb’s en coöperaties de kartrekkers worden van netwerkzorg.

Lees de blog in Zorgvisie

Minder zieke kinderen en een mild griepseizoen
Het coronavirus veroorzaakt een hoop medische ellende, maar onderzoekers en artsen geven in de Volkskrant aan dat zij ook positieve effecten zien door het vele handen wassen, afstand houden en andere lockdownmaatregelen. ‘Het verbaast ons niks dat infectieziekten zoals middenoorontsteking en buikgriep enorm afnamen bij kinderen sinds de dagopvang en scholen sloten. Kinderen komen minder bij elkaar’, zegt kinderarts Gertjan Driessen van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag.

Lees het artikel in de Volkskrant

Veel meer longtransplantaties dankzij oplappen van afgekeurde longen
Longarts Rogier Hoek en cardio-thoracaal chirurg Edris Mahtab vertellen aan de NOS over een nieuwe techniek om donorlongen die zijn afgekeurd voor transplantatie op te knappen. Het Erasmus Medisch Centrum is erin geslaagd om met deze nieuwe techniek fors meer mensen een nieuwe long te geven. Het aantal longtransplantaties is door deze en andere innovaties de afgelopen twee jaar verdubbeld. Dat is van groot belang voor bijvoorbeeld taaislijmpatiënten die soms lang op een wachtlijst staan.

Lees het interview op NOS.nl

Interview met Remco Djamin (msb-voorzitter Amphia Ziekenhuis) in Zorgvisie
Medisch specialisten oogstten in de coronacrisis applaus als zorghelden maar in de discussie over het zorgstelsel gaat het toch opeens weer over de positie van vrijgevestigd medisch specialisten. ‘Mijn haren gaan overeind staan van het woord perverse prikkel’, zegt Remco Djamin, voorzitter msb in het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Lees het interview in Zorgvisie

Onderzoek: vaker hartritme herstellen kan leiden tot minder beroertes en infarcten
Een deel van de mensen met de hartritmestoornis 'boezemfibrilleren' is beter af met een andere behandeling dan ze nu krijgen. Dat schrijven onderzoekers vandaag in het vakblad The New England Journal of Medicine. Harry Crijns, hoofd van de afdeling cardiologie van het Maastricht UMC+ en een van de projectleiders van de studie vertelt aan de NOS over het onderzoek. Naar verwachting kunnen met die andere behandeling in Nederland jaarlijks bij enkele honderden patiënten beroertes, hartfalen en hartinfarcten worden voorkomen. Ook neemt de kans op overlijden af.

Lees het interview op NOS.nl

‘Jonge dokters én specialisten moeten wennen aan veranderende werkomgeving’
‘Dat de helft van de jonge dokters overweegt te stoppen is geen nieuws. Dit speelt al veel langer’. Carina Hilders, hoogleraar Medisch Leiderschap bij de Erasmus Universiteit Rotterdam en directeur van het Reinier de Graaf ziekenhuis, reageert in Zorgvisie op het onderzoek van De Jonge Dokter. Uit dat onderzoek blijkt dat de helft van de anios, aios en medische PhD-studenten regelmatig overweegt te stoppen met het werk vanwege te hoge werkdruk, onvoldoende begeleiding en het feit dat ze niet worden gecompenseerd in hun overuren.

Lees het interview in Zorgvisie