Collega’s in de media
Afgelopen week kwamen collega's in de media onder andere aan het woord over zaken die misgaan met het versoepelen van de coronamaatregelen, de arbeidsmarktsituatie van startende medisch specialisten en de ruggenprik. We maakten een selectie.
Viroloog Koopmans over versoepelingen: er gaan veel dingen mis
Er gaan flink wat dingen mis met het versoepelen van de coronamaatregelen, zegt viroloog van het Erasmus MC Marion Koopmans. Er wordt niet alleen gesjoemeld met negatieve testuitslagen en QR-codes, ook houdt een deel van de mensen zich niet meer goed aan de basismaatregelen, zoals afstand houden en thuisblijven bij klachten. Een stijging van het aantal besmettingen viel te verwachten bij het versoepelen van de maatregelen, aldus de viroloog, die ook onderzoek deed naar het begin van de virusuitbraak voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). ‘Maar dat het nu een stuk harder gaat dan je zou willen is helder.’
Waarom krijgen vrouwen niet altijd een ruggenprik op verzoek? Anesthesiologen luiden de noodklok
Linda.nl besteed in drie artikelen uitgebreid aandacht aan pijnbestrijding bij de bevalling. Een bevallende vrouw zou in het ziekenhuis 24/7 pijnstilling kunnen krijgen, maar in de praktijk pakt dit regelmatig anders uit. Anesthesiologen luiden de noodklok. ‘Dit ligt niet alleen aan de anesthesiologen. Het systeem in de geboortezorg moet op de schop, ‘geeft anesthesioloog Xandra Schyns van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht aan. Voorzitter van de NVA, Caroline van der Marel, zegt dat er een boel valt te winnen qua voorlichting in calvinistisch Nederland. ‘In de Bijbel staat: baart uw kinderen met smart. In de jaren zeventig zei de paus al dat pijnbestrijding niet zondig is, maar in Nederland vinden we nog steeds dat pijn erbij hoort. Begrijp me niet verkeerd, niet iedereen hoeft van mij een ruggenprik, maar we kunnen winst boeken door eerlijke voorlichting te geven: wat houdt het in, wat kun je verwachten?’
Lees de drie artikelen op Linda.nl
Te veel chirurgen en te weinig verzekeringsartsen, hoe kan dat?
Zowel NRC als het Financieel Dagblad (inlog nodig) besteden aandacht aan het thema arbeidsmarkt en jonge medisch specialisten. Op de arbeidsmarkt voor artsen is iets vreemds aan de hand, stelt NRC. Er is een overschot aan mensen met ‘sexy’ beroepen, zoals chirurgen. Maar er is ook een tekort aan minder populaire specialisten, zoals verzekeringsartsen en huisartsen. 'Omscholen moet bespreekbaar worden,’ geeft traumachirurg Marijn Houwert aan in NRC. Longarts Remco Djamin geeft aan dat in ziekenhuizen pas ruimte gemaakt zal worden voor nieuwe specialisten als hen landelijk wordt opgedragen dat te doen. ‘Het is een landelijk probleem. Geen enkel lokaal ziekenhuis gaat zelf een nationaal probleem oplossen door opeens meer cardiologen of chirurgen aan te nemen.’ Het Financieel Dagblad besteed aandacht aan de enquête van de Federatie Medisch Specialisten en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) onder jonge medisch specialisten. Uit die peiling blijkt o.a. dat van de ondervraagde medisch specialisten die de afgelopen jaren hun opleiding hebben afgerond, ongeveer de helft geen vaste baan kan vinden.
Klinisch fysicus-audioloog Dyon Scheijen bij Radio 1 over tinnitus
De afgelopen weken werd er volop genoten van de nieuwe versoepelingen. De kroegen zijn weer open, festivals komen eraan en er zijn weer concerten. Het is leuk om hiervan te genieten, maar let op. Want je kan zomaar blootgesteld worden aan te hard geluid. En dat kan bij sommigen tinnitus veroorzaken. Een continu geluid van piepen, fluiten, suizen, brommen of zoemen. Klinisch fysicus-audioloog Dyon Scheijen vertelde hierover op Radio 1 bij het programma Gaan!
Luister het fragment op Radio 1
Uw depressie duurt te lang, onze behandeling stopt hier
Het NRC bericht over de financiële problemen en de problemen met te lange wachtlijsten bij PsyQ, een ggz-instelling met 33 vestigingen. PsyQ geeft psychologen en psychiaters opdracht langdurende behandelingen abrupt te staken. Patiënten van de wachtlijst worden uitgenodigd voor een intakegesprek terwijl van tevoren bekend is dat voor hen geen behandeling beschikbaar is. Dit gebeurt, zeggen behandelaren tegen NRC, om extra inkomsten binnen te halen en om aan productienormen te voldoen - een intakegesprek is declarabel voor PsyQ bij de verzekeraar. Een reorganisatie van PsyQ door middel van een ‘veranderprogramma’ is erop gericht korter te behandelen, sneller diagnoses te stellen en veel meer patiënten te behandelen door voornamelijk groepstherapie te bieden.