Collega's in de media
Afgelopen week kwamen collega's aan het woord over onder andere de dalende trend van het aantal ziekenhuisopnames, de jonge klaren problematiek en uitgestelde zorg. We maakten een selectie.
Column Federatievoorzitter: Op adem komen
Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem schrijft deze week zijn column voor Medisch Contact over het herstelplan voor de zorg. ‘Feit is dat ons een enorme berg inhaalzorg staat te wachten en dat zorgverleners nog niet op adem kunnen komen. We lopen 1,4 miljoen verwijzingen van huisartsen achter en hebben 140 duizend operaties op de wachtlijst staan. De belangrijke vraag is nu wat verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten en artsen nodig hebben om het karwei van de inhaalzorg aan te kunnen.’
Lees de column in Medisch Contact
OMT-lid Kluytmans sluit nieuwe lockdown na zomer niet uit
Het gaat weliswaar de goede kant op met de vaccinatiecampagne en de dalende corona-besmettingen in ons land, maar volgens OMT-lid en arts-microbioloog Jan Kluytmans moeten we wel rekening houden dat we in het najaar opnieuw in een lockdown terechtkomen. ‘Dat is niet uitgesloten, maar we hopen natuurlijk van niet,’ zegt hij bij 1 op 1.
Leeftijd van coronapatiënten die in ziekenhuis worden opgenomen schiet omlaag
De leeftijd van coronapatiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen schiet omlaag. Deze maand zijn vijftigers de grootste groep. Intensivist Diederik Gommers in het AD: ‘De mensen die je in mei in het ziekenhuis en op de ic krijgt, zijn de niet-gevaccineerden.’ Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).
Die uitgestelde knie- of heupoperatie laat nog wel even op zich wachten
Het gaat waarschijnlijk tot in 2022 duren voordat alle uitgestelde zorg vanwege de coronacrisis is ingehaald. Dat schrijft minister Tamara van Ark in een brief aan de Tweede Kamer over een herstelplan voor de zorg. Het plan is een ‘belangrijke stap’, vindt Jaap Bonjer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde en chirurg in het Amsterdam UMC. In de Volkskrant zegt hij: ‘Ik vind het positief dat er nu een duidelijk tijdpad is en dat we dit probleem in elk geval binnen een jaar opgelost willen hebben.’ Wel had wat Bonjer betreft ‘in vette letters de urgentie van het probleem boven de brief mogen staan’.
Lees het artikel in de Volkskrant
'Leefstijl doet er wel degelijk toe'
Sinds de uitbraak van de coronacrisis speelt de discussie of leefstijl en gewicht een rol hebben in het ziektebeeld. Volgens Peter van der Voort, D66 Senator en hoofd van de intensive care van het UMC Groningen is het kraakhelder: ‘Leefstijl en gewicht doen ertoe. We zien dat zeker driekwart van onze patiënten overgewicht heeft en in de leeftijdscategorie zit van tussen de vijftig en vijfenzeventig jaar oud’, zegt hij in het radioprogramma Haagse Lobby. Met name de factor ‘overgewicht’ baart het hoofd van het UMC Groningen zorgen: ‘Er is een groot verschil tussen mannen en vrouwen als het op BMI aankomt, maar mensen met overgewicht lopen nou eenmaal meer risico.’
Duivels dilemma: moeten middelbare scholen helemaal open of niet?
Onderwijsminister Arie Slob liet afgelopen week weten dat met een aantal maatregelen de scholen weer veilig open kunnen, maar de Kamer worstelt met dit besluit. Als het aan kinderarts Karoly Illy ligt kunnen de middelbare scholen niet vroeg genoeg open, en mogen MBO's, HBO's en WO's ook worden meegenomen. Hij reageert op Radio 1 in Dit is de Dag samen met veldepidemioloog Amrish Baidjoe die twijfels heeft.
Waarom jonge medisch specialisten zo moeilijk aan een baan komen
Honderden dokters staan aan de zijlijn, terwijl ziekenhuizen overlopen en straks bergen zorg moeten inhalen. De beroepsgroep maakt zich zorgen. Het probleem van de jonge klaren staat op de radar van de Federatie Medisch Specialisten, zegt voorzitter Peter Paul van Benthem in het FD. ‘Iedereen worstelt ermee, en iedereen voelt dat er iets moet gebeuren.’
Lees het artikel in het FD (inlog nodig)
Voorgestelde reparatie wet verplichte ggz is hard nodig maar niet voldoende
Er zijn grote knelpunten die moeten worden aangepakt met een wijziging van de Wet verplichte ggz (Wvggz). Zo zou er een einde moeten komen aan de mogelijkheid om in het strafrecht een gedwongen opname in de reguliere ggz op te leggen, en ook aan het stopzetten van de bijstandsuitkering bij een gedwongen opname. Dat stelt Elnathan Prinsen, psychiater en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie in een gesprek met Medisch Contact.
Lees het artikel in Medisch Contact
Een veelbelovende app voor de jeugdzorg, maar het geld is op
Kinder- jeugd psychiater Arne Popma praat in het radioprogramma De Nieuws BV over veelbelovende innovaties die de jeugdzorg kunnen verlichten, zoals een slimme app die jongeren op hun telefoon kunnen zetten. Maar nu is het geld voor meer onderzoek naar de app op. Moeten we deze innovaties omarmen zodat de wachtlijsten in de jeugdzorg kunnen afnemen?
‘Alcohol zou in de drugswet moeten staan’
Alcohol is een drug, schadelijker dan lsd of cannabis. Met die uitspraak veroorzaakte de Britse hoogleraar psychofarmacologie David Nutt ruim tien jaar geleden ophef in eigen land, met ontslag van zijn functie als overheidsadviseur tot gevolg. Nu richt hij zich tot de borrelaars zelf, in een missie om hen ervan te overtuigen niet te lichtvaardig over hun alcoholgebruik te denken.
Lees het artikel in KIJK Magazine
In de greep van anorexia
Hoe desastreus het is dat kinderen en jongeren met anorexia maandenlang moeten wachten op hulp, begreep kinderarts De Kruijff pas echt toen haar eigen dochter 5 jaar geleden anorexia kreeg. Ook zij belandde meerdere keren in het ziekenhuis. In het tv-programma Pointer doet ziij haar verhaal: ‘Anorexia is bijna even dodelijk als sommige soorten kinderkanker. Maar als ik een kind zie met kanker, dan bel ik het Máxima Medisch Centrum en een week later kun je daar terecht. Kom je bij mij met een kind met anorexia, dan sta je maanden op een wachtlijst en ondertussen gaat het kind alleen maar achteruit. Dat vind ik onbegrijpelijk. Dat zouden we ook niet accepteren bij een kind met kanker.’