Collega’s in de media

Afgelopen week deelden diverse medisch specialisten hun ervaringen en hun mening in de media. We maakten een selectie van de artikelen.

Wel of niet naar de ic als corona toeslaat? Deze artsen voeren die moeilijke gesprekken met patiënten
‘De beslissing om te kiezen voor een behandeling op de ic, is soms net zo zwaar als de beslissing om van opname af te zien’, zegt longarts Wouter Westendorp (39) van Ziekenhuis Gelderse Vallei in het AD. De afgelopen maanden voerden hij en zijn collega’s gesprekken met kwetsbare patiënten over wel of geen opname op de intensive care bij besmetting met COVID-19. Onder druk van corona waren dat hele heftige gesprekken. ‘Je moet het als arts meteen goed zien, het goede advies geven, want je kunt maar één keer zo’n gesprek voeren.’

Lees het artikel in het AD

Diederik Gommers over zorgsalarissen
Er komt geen extra salarisverhoging voor zorgmedewerkers. Dat is de uitkomst van het debat in de Tweede Kamer deze week, waar oppositie en coalitie lijnrecht tegenover elkaar stonden. Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, reageert in Langs de Lijn En Omstreken op Radio 1.

Beluister het interview

Kinderarts en OMT-adviseur: ‘Overweeg 1 meter afstand en mondkapjes om nieuwe schoolsluiting te voorkomen’
Middelbare scholieren zouden verplicht een meter afstand moeten houden van elkaar. Dat stelt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde en lid van het Outbreak Management Team (OMT) in diverse media. ‘Inmiddels weten we dat zeker oudere tieners het coronavirus wel degelijk verspreiden. Het allerlaatste wat we willen is dat scholen weer moeten sluiten.’ Binnen het Outbreak Management Team (OMT) is nog niet gesproken over het voorstel.

Bekijk het item op NOS.nl

Zijn conclusie na het doorspitten van duizenden studies over COVID-19: ‘Doorbraken zijn schaars’
AMC internist-infectioloog Joost Wiersinga verslindt de literatuur over COVID-19. Hij dacht: als ik er zo goed in zit, kan ik er net zo goed een samenvatting van maken. Nu is het een van de best gelezen stukken in de medische wetenschap.

Lees het artikel in het Parool

Ze overleefden corona. Maar toen moest het herstel nog beginnen
NRC volgde de afgelopen maanden drie coronapatiënten tijdens en na hun opname in revalidatiecentrum Adelante in Hoensbroek. Zij overleefden ternauwernood de ic. Ook Revalidatiearts en bestuurslid Yvette van Horn komt aan het woord. Over pijn, slapeloosheid, stemproblemen, zelfoverschatting en doodsaanvaarding.

Lees het artikel in NRC

Huisartsen zagen hartinfarcten over het hoofd tijdens coronacrisis
Patiënten met een hartinfarct of hartfalen werden onterecht in quarantaine gezet omdat huisartsen dachten dat ze corona hadden. Dit leverde soms levensgevaarlijke situaties op, zoals een hartstilstand. Dit zegt de onderzoeksredactie van RTL Nieuws die sprak met deskundigen en meerdere patiënten. Bert van Rossum, cardioloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, zegt dat een hartinfarct binnen 4 uur behandeld moet worden. ‘Anders heb je een grotere kans op blijvende schade. Het zou zeker kunnen dat hier ook mensen aan overleden zijn.’

Bekijk het item op RTL Nieuws

Licht aan de horizon voor oogzorg Gelre: beter bereikbaar en wachttijden omlaag
Telefonisch niet altijd goed bereikbaar, wachttijden die verder oplopen. Patiënten van het Oogcentrum Gelre in Apeldoorn en Zutphen kregen het de afgelopen periode voor de kiezen. Daar komt volgens Gelre ziekenhuizen snel een einde aan. Met een nieuwe opzet moeten de wachttijden drastisch omlaag. Oogartsen Hans Scheenloop en Guus van Hogerwou vertellen over hun aanpak in het AD.

Lees het artikel in het AD

Samuel Seewald doodgeschoten door politie: ‘Wat was het acute gevaar?’
Bij het schietincident dat een Duitse jonge man het leven kostte, handelde de politie niet de-escalerend. Dat had mogelijk wel gekund, zegt Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Hij pleit voor betere samenwerking met de politie, want die is er op nationaal niveau nu nauwelijks. ‘In Engeland rukt de politie in dit soort situaties samen uit met een psychiatrisch verpleegkundige. Het is een beleidskeuze.’

Lees het artikel in het Parool