Collega's in de media
Afgelopen week kwamen collega's aan het woord over onder andere toenemende cijfers, de vaccinatiestrategie, de opmars van bewezen effectieve aanvullende zorg en slim gebruik van kankermedicijnen. We maakten een selectie.
Slim gebruik kankermedicijnen kan miljoenen besparen, en ziekenhuisbezoek verminderen
Internist-oncoloog Stefan Sleijfer en ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen werken nauw samen om kankertherapieën doelmatiger te maken. Ze hebben onderzocht hoeveel medicijnen kankerpatiënten krijgen, en ontdekte dat er veel medicijnen en veel ziekenhuistijd worden verspild. Met maatwerk blijkt de behandeling aanzienlijk goedkoper en efficiënter te kunnen. De afdeling Interne Oncologie in het Erasmus MC bespaart met de inspanningen jaarlijks ongeveer 7 miljoen euro.
Lees het artikel in de Volkskrant
Kwetsbare kinderen vallen buiten vaccinatieboot
Kinderen vanaf 16 jaar met een ernstige aandoening of handicap hebben hun leven stilgelegd vanwege Corona - en zijn in thuisisolatie gegaan. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde Károly Illy zegt in de Nieuws BV dat hij het nodig vindt dat deze kinderen ook meegenomen worden in de vaccinatiestrategie van de overheid.
Acupunctuur op advies van de medisch specialist: de opmars van aanvullende zorg
Medici zetten, buiten de reguliere behandeling aanvullende zorg in, mits die afdoende bewezen is. ‘Hypnose tegen buikpijn? Laat me niet lachen,’ zei mdl-arts Marc Benninga, toen hij er in 2000 voor het eerst over hoorde op een medisch congres. Maar een paar jaar later besloot hij zelf een studie op te zetten naar het effect van medische hypnose bij kinderen met chronische buikpijn. ‘Uit pure frustratie. We hadden niets dat echt hielp bij onverklaarbare buikpijn bij kinderen, helemaal niets. In de krant vertellen verschillende medisch specialisten over de inzet van aanvullende zorg die bewezen effectief is.’
Lees het artikel in de Volkskrant
Marion Koopmans: ‘We moeten nog even volhouden’
Een week zonder intensivist Diederik Gommers en viroloog Marion Koopmans op televisie is inmiddels bijna ondenkbaar. Ze loodsten ons het afgelopen jaar door de crisis en probeerden keer op keer feit van fictie te onderscheiden. Daarom nemen ze maandag 29 maart de Machiavelliprijs in ontvangst. Bij Op1 bespreken Gommers en Koopmans het laatste coronanieuws en staan ze uitgebreid stil bij hun bijdrages in het afgelopen jaar.
Opinie: De zorg kan toe met veel minder ziekenhuizen
Door intensieve zorg te concentreren in slechts enkele ziekenhuizen en de rest van de zorg elders te organiseren, zijn de kosten te beperken en de kwaliteit en efficiëntie blijvend hoog. Het is tijd voor een structurele verandering in de zorg, vindt Ronald Bartels, afdelingshoofd neurochirurgie van het Radboudumc in Nijmegen.
Robin Peeters bij Tijd voor Max
‘Je voelt dat de druk in de ziekenhuizen aan het toenemen is,’ vertelt Robin Peeters, voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) bij Tijd voor Max. ‘Ik schrik nog steeds van de heftigheid van het ziektebeeld. Mensen komen heel benauwd binnen en vaak heeft het virus zich binnen families al verder verspreid. Op dit moment zie ik dan ook geen ruimte voor versoepelingen. Ik snap de behoefte wel, maar dat is nu niet verstandig. We moeten echt nog even volhouden’, aldus Peeters.
Bekijk de uitzending via Tijd voor Max.
Diederik Gommers in 1 op 1
Hugo de Jonge had juist nú moeten doorpakken met zijn prikbeleid, meent OMT-lid Diederik Gommers. De intensivist stelt in het radioprogramma 1 op 1 dat Nederlanders eerder hun vrijheid terug kunnen krijgen met een meer eigenwijze minister als het gaat om het vaccinatietempo. ‘Hij moet niet klagen, hij moet het proberen te regelen binnen z'n mogelijkheden.’ Verder gaat het in het interview over de druk op de ziekenhuizen, de vaccinatiestrategie en het belang van bewegen en preventie.
GGD's stoppen met diepe neustest bij kinderen
Kinderen krijgen vanaf 4 april bij een coronatest niet langer een wattenstaafje diep in de neus, maar een midnasale test. ‘Dat betekent dat het staafje ongeveer zo diep komt als wanneer je in je neus peutert’, zegt kinderarts en OMT-lid Károly Illy in het NOS Radio 1 Journaal. Hij pleit al langer voor meer kindvriendelijke coronatesten en hij is blij dat die er nu komen. ‘Dit is supergoed nieuws. Ik ben ervan overtuigd dat dit de testbereidheid onder ouders enorm vergroot.’
Lees het nieuwsbericht via NOS
Veel zorgmedewerkers niet gevaccineerd
Oncologisch-chirurg Jeroen Rütter van het Rijnstate ziekenhuis heeft zijn bedenkingen over de vaccinatiestrategie. In zijn ziekenhuizen in Gelderland heerst hier veel onrust over. ‘Mijn medewerkers zijn nog steeds niet allemaal gevaccineerd: slechts 700 van de 5.000 ziekenhuismedewerkers hebben een prik gehad. Sommigen behandelen COVID-patiënten terwijl ze niet zijn ingeënt. Vooral nu er een nieuwe golf aankomt, maken we ons zorgen,’ vertelt hij.
Verhalen van Spraakmakers: Hoe verhouden we ons tot de dood?
Zo’n 70 procent van de Nederlanders praat moeilijk over de dood en dat kan zeker als het einde nabij is problemen opleveren. In het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen probeert het palliatiefteam dat mensen in de laatste fase van het leven begeleidt met man en macht dit taboe rond de dood te bestrijden. Longarts en palliatief dokter Sander de Hosson heeft het zijn levenswerk gemaakt om iedereen die ervoor open staat bij te spijkeren over die laatste fase.
Het wordt alleen maar drukker in de ziekenhuizen door corona
Het totaal aantal opgenomen COVID-patiënten ligt boven de tweeduizend. Volgens Leon van den Toorn, longarts op de COVID-afdeling, is de drukte nog net te doen. Maar Van den Toorn heeft zorgen over het toenemend aantal besmettingen, laat hij in Meldpunt weten. Hij denkt dat er tienduizenden mensen zijn die chronisch last hebben van ernstige klachten na corona. Het is belangrijk om uit te zoeken waarom de ene patiënt wel, en de andere helemaal geen klachten houdt.