Collega’s in de media
Afgelopen week kwamen collega's aan het woord over onder andere het AstraZeneca-vaccin, de vaccinatiestrategie en de coronamaatregelen. We maakten een selectie.
Oorzaak van bijwerking AstraZeneca bekend – en de oplossing ook
Europese experts op het vlak van interne geneeskunde hebben ontdekt dat het AstraZeneca-vaccin in zeldzame gevallen kan zorgen voor een bloedstollingsziekte. En de deskundigen ontdekten nog iets: het gebruikelijke medicijn tegen stolselvorming (trombose), de bloedverdunner heparine, werkt juist averechts. Met andere antistollingsmedicijnen is de zeldzame bijwerking waarschijnlijk goed te behandelen. Volgens trombose-expert Saskia Middeldorp is de ontdekking een enorme doorbraak. Middeldorp is hoofd van de afdeling interne geneeskunde van het Radboud UMC.
Meeste jongeren merken weinig, maar corona maakt Maud (18) doodziek
Een half jaar geleden kreeg Maud Nijssen (18) corona. Wat begon met keelpijn, liep al snel uit op heftige klachten als hartkloppingen en benauwdheid. Ze ligt nog steeds bijna de hele dag op bed. ‘Het gaat om heel weinig kinderen die na een COVID-besmetting langdurig ziek zijn’, vertelt Caroline Brackel. Ze is kinderlongarts in het Tergooi ziekenhuis en Amsterdam UMC en onderzoeker van de COPP-2 studie, de studie naar langdurige restklachten bij kinderen. ‘Met een nieuwe studie proberen we meer inzicht te krijgen in de klachten en behandeling van kinderen.’
Lees het artikel via RTL nieuws
Obese 65-plussers wachten nog op vaccin, terwijl corona juist voor hen gevaar is
Peter van der Voort, hoofd van de intensive care van het UMCG in Groningen, vindt dat ouderen met een BMI boven de 40 zo snel mogelijk gevaccineerd moet worden. ‘Voor hen is corona echt een gevaar. En er zijn genoeg vaccins om dat te doen.’ Hij benadrukt dat het maar een kleine groep betreft, maar dat het er wel een is die ‘veel zorg consumeert’ en bovendien veel risico loopt.
Lees het artikel op de website van Nieuwsuur
Traumachirurg Marijn Houwert schrijft over zijn vak
De traumachirurgie is een tamelijk onzichtbaar vakgebied, met slechts een paar hoogleraren, geen patiëntenvereniging of collectebusfonds. Twee jaar geleden begon Houwert met een blog voor vakblad Medisch Contact, verhalen die opvielen door de vlotte schrijfstijl en de scherpe toon. Daarom is er nu een boek, over zijn vak, over zijn patiënten en over de verwondering waarmee hij soms de gang van zaken in zijn ziekenhuis bekijkt. ‘Er moet ruimte zijn om te verwerken wat we meemaken.’
Lees het artikel in de Volkskrant
OMT-lid Koopmans: 'Heel weinig ruimte voor versoepelingen'
Op korte termijn kunnen we ons nog weinig ruimte permitteren voor versoepelingen. Dat zegt OMT-lid Marion Koopmans. Gezien de stijgende besmettingscijfers zitten we volgens de viroloog waarschijnlijk aan het begin van een derde golf. ‘Je ziet de toename nu wat meer onder jongeren en onder kinderen, die nu ook veel meer worden getest. Waar we bang voor zijn is dat dat toch gaat opschuiven naar die oudere groepen. We zien nu al ook toenames ontstaan in andere leeftijdsgroepen.’
Reguliere zorg opnieuw afgeschaald door corona
De vaccins tegen het coronavirus zorgen voor licht aan het einde van de tunnel, maar tot die tijd wordt het voor de ziekenhuizen nog een spannende periode. 'We krijgen voorspellingen over het aantal coronapatiënten die je eigenlijk niet wilt', bereidt Martin Schalij van het ROAZ zich voor. 'Over twee tot drie weken zitten we weer met net zo'n hoge piek als in oktober en november. Dat baart ons uiteraard veel zorgen', zegt de bestuurder van het LUMC, die ook voorzitter is van het regionaal overleg tussen de ziekenhuizen (ROAZ).
Lees het bericht via Omroepwest
Waarom het geen code zwart werd
De 'derde golf’ is nu echt in aantocht, waarschuwen experts zoals Van Dissel en Kuipers. Volgens de prognoses, die ook aanleiding waren voor de avondklok, zouden de ziekenhuizen en ic's al overlopen. Toch zijn daar nu minder coronapatiënten dan begin dit jaar. Een reconstructie, over sombere scenario's en onzekerheden.
Lees het artikel in de Volkskrant
Is er een manier om in zo min mogelijk tijd toch fit te blijven?
De sportscholen zijn al lange tijd dicht. En op de fiets naar het werk is er voor veel mensen niet meer bij. Toch zijn de dagen niet minder vol geworden. Slim en efficiënt sporten in al die drukte, kan dat? Frank Backx, sportarts en hoogleraar klinische sportgeneeskunde bij UMC Utrecht, schreef mee aan de beweegrichtlijnen. Die dicteren dat volwassenen en ouderen 150 minuten per week matig-intensief dienen te bewegen.
Lees het artikel in de Volkskrant