Collega's in de media

Afgelopen week kwamen collega's aan het woord over onder andere het dalende aantal darmkankerdiagnoses en de gevolgen van 1 jaar COVID-19. Daarnaast was er in het kader van de verkiezingen aandacht voor wat er in de zorg is bereikt. We maakten een selectie.

Een jaar corona in het HagaZiekenhuis: 'Tweede golf ging naadloos over in derde'

Een jaar geleden stroomden de ziekenhuizen voor de eerste keer vol met coronapatiënten. Sindsdien werken artsen en verpleegkundigen op de corona-afdelingen gestaag door, voorzien van schorten, spatbrillen en mondkapjes. Een interview met Chariba Bouchtoubi, sinds november arts-assistent in het HagaZiekenhuis in Den Haag.

Lees het bericht op de NOS-website

Opinie: Dat obesitas écht een groot probleem is, is nog niet doorgedrongen in de partijprogramma’s

Niet een zoönose, maar onze levensstijl vormt de grootste bedreiging voor onze gezondheid. Een analyse van de plannen van de acht grootste politieke partijen toont een grabbelton van weinig effectieve maatregelen, betoogt chirurg Maurits de Brauw. ‘Wij hebben politieke partijen nodig die zich meer bekommeren om het grootste gezondheidsprobleem van deze tijd, en daarop actie ondernemen.’

Lees het opiniestuk in de Volkskrant

Corona-uitbraken op drie basisscholen: reden tot zorg of incidenten?

Op drie basisscholen is er sprake van een corona-uitbraak. Kinderartsen Károly Illy en Patricia Bruijning zijn niet direct gealarmeerd: ‘Ik vind dit niet verrassend', zegt Illy in het AD. ‘Toen we besloten dat de basisscholen weer open mochten, wisten we dat dit kan gebeuren. Zeker met de opmars van de Britse variant van het coronavirus zijn kinderen ook besmettelijker, net als volwassenen’.

Lees het artikel in het AD

‘We moeten ons nog even aan de maatregelen houden’

Demissionair minister Hugo de Jonge vertelde dat we hopelijk een leuke en gezellige zomer tegemoet gaan en dat iedereen die dat wil in juli gevaccineerd kan zijn. Maar, zijn hier wel genoeg vaccins voor? Bij Op1 vertelt medisch directeur van Pfizer, Marc Kaptein of er ook daadwerkelijk voldoende vaccins geleverd kunnen worden. Mark Kramer, voorzitter Acute Zorg N-H & Flevoland is niet bepaald in jubelstemming: hij maakt zich veel zorgen over de komende weken. ‘We moeten ons nog even houden aan de maatregelen, zodat het niet uit de hand loopt.’

Kijk Op1


Patiëntjes verrassen kindercardiologen met boodschap

In Nederland worden per jaar 1.500 kinderen geboren met een hartafwijking. Voor Stichting Hartekind verrast Ruben Nicolai kindercardiologen met een boodschap van een patiënt. Hij schuift samen met kindercardioloog Irene Kuipers aan bij Jinek. Het is zwaar voor kinderen om niet volledig mee te kunnen doen met leeftijdsgenoten. Kuipers legt uit hoe zwaar dat is voor een kind.

Kijk Jinek

Ziekenhuisapotheker pleit voor meer vrouwen in richtlijncommissies

Een betere toegang tot gendersensitieve data, een snellere aanpassing van behandelrichtlijnen op genderverschillen en meer vrouwen in richtlijncommissies. Daarvoor pleit Loes Visser, ziekenhuisapotheker bij het Haga Ziekenhuis en lid van de Vereniging Gender en Gezondheid. 'Informatie over werking en bijwerkingen bij mannen en vrouwen staat nog maar mondjesmaat in de officiële productinformatie.'

Lees het artikel in Zorgvisie

Kortademig en moe na COVID-19

Zicht op de omvang van de groep mensen met langdurige klachten na een COVID-infectie heeft nog niemand. Longarts Leon van den Toorn, voorzitter van longartsenvereniging NVALT, zegt tegen Medisch Contact: ‘Het blijft lastig om te bepalen waardoor ze zo lang moe blijven. Heeft dat te maken met een ontstekingsreactie die blijft doorsudderen? Of is het schade aan bloedvaatjes door de verhoogde stollingsneiging? Dat zou ook geheugen- en concentratieverlies kunnen verklaren.’ Van den Toorn zou graag onderzoek doen naar de invloed van de inmiddels massaal gegeven prednison en bloedverdunners op het beloop op lange termijn.

Lees het artikel in Medisch Contact

‘Willen we de zorg anders organiseren, dan moeten alle zorgverzekeraars mee’

‘Dokters zijn slim, daadkrachtig en intrinsiek gemotiveerd. Dat leidt tot grote innovatiekracht. Daarom vraag ik van de overheid, beleidsmakers en instituten om dit de kern van hun beleid te maken. Geef dokters de ruimte en vertrouwen, zorg dat je die innovatiekracht faciliteert en rem het niet met wet- en regelgeving.’ Dat zegt Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem in een interview met Albert Magazine over netwerkgeneeskunde.

Lees het artikel in Albert Magazine

Ic-arts Anke (42) kijkt geen tv meer: ‘Ik hoef het allemaal niet meer te zien’

Anke Kröner (42) is intensivist bij Gelre ziekenhuizen en staat al een jaar volop in de frontlinie op de intensive care. Ze vertelt openhartig over hoe haar leven veranderde door corona. En hoe ze om probeert te gaan met steeds verdere polarisatie. ‘Of je een 80-jarige op de ic moet leggen? Die discussie moet niet in talkshows worden gevoerd.’

Lees het artikel in De Stentor

Diederik Gommers: ‘De ic’s liggen nog altijd overvol. Dat voelt niet goed’

Diederik Gommers is de hoeder van de ic’s. Als de bedden schaars worden, staat hij op. Als zijn mensen een vaccin willen, is Gommers op tv. Dat levert kritiek op, maar die wuift Gommers weg. ‘Mijn rol is om bij alles de vraag te stellen: wat betekent dit voor de ic’s in Nederland?’ In Trouw blikt hij terug op 1 jaar COVID-19.

Lees het artikel in Trouw

Kinderarts pleit voor veel meer sneltesten op basisscholen: 'Dan kunnen we uitbraken mogelijk kleiner houden'

Bij een uitbraak op een Amsterdamse basisschool greep het coronavirus hard om zich heen en besmette ook de jongste leerlingen. Met het regelmatig testen van docenten zou volgens kinderarts Patricia Bruijning zo'n uitbraak eerder kunnen worden gestopt.

Kijk EenVandaag

Wetenschappers: coronavirus gaat niet meer weg

Het is een jaar geleden dat voor het eerst bij een Nederlandse patiënt COVID-19 werd vastgesteld. Betrokken wetenschappers zeggen allemaal dat die ziekte niet meer weggaat, ofwel: dat de ziekte endemisch wordt. We moeten ermee leren leven, stellen zij, zoals met andere virussen. De NOS ondervroeg een grote groep wetenschappers, waaronder Ann Vossen, Andreas Voss en Alex Friedrich over de toekomst met COVID-19.

Lees het artikel op NOS.nl

Nog nooit werd een luchtweginfectie zo nauwkeurig onderzocht als corona: ‘We gaan dit oplossen, echt’

Wat hebben we geleerd van een jaar corona-onderzoek? Internist-infectioloog Joost Wiersinga van Amsterdam UMC hield álle publicaties bij. 'Wat je wilt, is dat mensen die snotterig zijn en positief testen op corona een middel kunnen nemen waardoor ze niet in het ziekenhuis belanden. Dat is de heilige graal’, zegt Wiersinga tegen het AD.

Lees het artikel in het AD

Als de wetenschap je ineens ook persoonlijk raakt: OMT-leden blikken terug op 12 maanden COVID-19 in Nederland

Drie OMT-leden blikken in EenVandaag terug op een uniek jaar. Kinderarts Károly Illy trad eind maart toe tot het OMT. ‘Ik heb nog nooit zo'n jaar gehad, het was een krankzinnige achtbaan. En een enorm leerproces.’

Kijk EenVandaag

Experts aan het woord over staatssecretaris Paul Blokhuis

Na vier jaar Rutte-III maakt Zorgvisie de balans op: wat zijn de wapenfeiten van dit kabinet? Specifiek, wat heeft staatssecretaris Blokhuis bereikt in de ggz? En wat heeft hij laten liggen? ‘De aandacht voor suïcides en suïcidepreventie is echt een wapenfeit van Blokhuis’, vindt Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). ‘Zeker suïcides onder jongeren heeft hij tot belangrijk politiek onderwerp gemaakt.’ (..) ‘Maar de administratieve lasten zijn niet minder geworden. Zeker met de invoering van de Wvggz zijn er alleen maar administratieve lasten bijgekomen.’

Lees het artikel in Zorgvisie

Oproep stichtingen na daling darmkankerdiagnoses: ga met klachten naar de dokter

De Maag Lever Darm Stichting en Stichting Darmkanker maken zich zorgen over de daling van het aantal darmkankerdiagnoses. De stichtingen en meerdere artsen grijpen daarom de aftrap van de internationale darmkankermaand aan om mensen met darmklachten op te roepen aan de bel te trekken. Volgens Manon Spaander, maag-darm-leverarts aan het Rotterdamse Erasmus MC, lijkt de afname van het aantal diagnoses vooral het gevolg van het negeren van darmklachten.

Lees het artikel op NOS.nl