Collega’s in de media

Afgelopen week deelden diverse medisch specialisten hun ervaringen en hun mening in de media. We maakten een selectie van de artikelen.

Tussen de golven is er de moeheid
Toen de ziekenhuizen leeg liepen en de kroegen weer vol, toen het applaus van de samenleving verstomde en de politiek de lonen niet wilde verhogen, toen de adrenaline afnam en de werkdagen overzichtelijker werden, toen resteerde voor duizenden zorgmedewerkers de vermoeidheid. Onder meer Prabath Nanayakkara (56), hoofd sectie acute interne geneeskunde en Michael Barnas, internist-intensivist vertellen in NRC over de zwaarste werkperiode uit hun leven.

Lees het artikel in NRC

Diederik Gommers: tweede coronagolf kan al in september komen
‘Als de cijfers zoals die nu zijn zich voortzetten, dan komt er een tweede coronagolf in september en dat kunnen we niet aan’, zegt Diederik Gommers bij Op1. Gommers hoopt dat het goedkomt, maar als het land opnieuw in een intelligente lockdown moet, dan kunnen we volgens hem niet de politiek of jongeren de schuld geven. ‘Dan hebben we dat allemaal gedaan.’ Ook gaat hij in op de beloningen voor zorgpersoneel. De coalitie stemde niet over een motie over salarisverhoging voor zorgpersoneel. ‘Ze verwachten dat we leveren, maar iedere keer gebeurt dit. Verwacht geen geweldige dingen en heldendaden als we hier niet over kunnen praten.’

Bekijk de uitzending van Op1

Anesthesiologen: Qua personeelsbezetting niet klaar voor nieuwe coronapiek
Er is op dit moment te weinig kundig personeel om tijdens een tweede coronapiek op de IC op te kunnen schalen én om de reguliere zorg dan gewoon door te laten gaan. Dat zegt Caroline van der Marel, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie, in gesprek met NU.nl. Toen in het voorjaar het aantal coronapatiënten op de IC snel opliep, sprongen anesthesiologen bij om op die manier de IC-capaciteit te vergroten. ‘De bedoeling is om tijdens een tweede piek de reguliere zorg zo veel mogelijk doorgang te laten vinden, maar daar zijn niet voldoende professionals voor.’

Lees het artikel op nu.nl

Opinie: Gun de vrijgevestigd medisch specialist zijn rol
Na de eerste coronagolf verschenen in diverse media analyses over de voor- en nadelen van artsen in loondienst. Steeds rijst daarbij de vraag of dit de oplossing is voor de vermeende 'perverse productieprikkel' en 'onzinnige zorg'. Twee begrippen die volgens Chris Kwik, cardioanesthesioloog-intensivist en voorzitter Medisch Specialistisch Bedrijf-Isala, gemakkelijk leiden tot een verkeerde, negatieve beeldvorming. In het FD schrijft hij: ‘Het is een hardnekkige misvatting dat vrije vestiging een 'productieprikkel' zou zijn. En dat het afnemen van hun praktijk de enige mogelijkheid is om écht doelmatige zorg te realiseren’.

Lees het opiniestuk in het FD

‘Ik ben niet bang om fouten te maken’
Internist Stephanie Klein Nagelvoort-Schuit wordt bestuurder van het UMC Groningen. Nu is ze nog even verbonden aan het Erasmus MC, waar ze tijdens de corona-uitbraak onderdeel was van het crisisteam. ‘Een crisis zie ik als een uitdaging.’ Ze blikt in Medisch Contact terug op de coronacrisis en vooruit op haar nieuwe functie.

Lees het interview in Medisch Contact

De 'milde' coronaklachten van Manon en haar gezin gaan maar niet over: 'Ik herken mijn lichaam niet meer'
Manon en haar kinderen liepen tijdens carnaval het coronavirus op. Ze belandden niet op de IC maar waren thuis wel maanden ziek. De langdurige symptomen van Manon en haar gezin komen bij duizenden mensen voor, vertelt Leon van den Toorn, longarts en voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten bij Een Vandaag. Het is volgens hem een specifieke groep bij wie de corona-infectie mild verloopt. ‘We zien een groep die in eerste instantie een vrij milde infectie doormaakt, maar daarna niet van de klachten, en vooral extreme vermoeidheid, af komt.’ Volgens hem kunnen die mensen vaak al maandenlang nauwelijks functioneren.

Kijk de uitzending van Een Vandaag

Hoe vertel je als arts dat iemand gaat sterven? ‘Stil zijn is dan het allerbelangrijkst’
Mensen die doodgaan, herinneren zich meestal exact hoe ze van de arts te horen kregen dat er geen hoop meer was. Moeiteloos noemen ze de datum, wat voor weer het die dag was en vooral: welke woorden de specialist koos om het te vertellen. ‘Mijn arts was een hork’, hoorde ik vaak. Maar ook: ‘De dokter had het niet beter kunnen doen.’ Longarts Sander de Hosson vertelt in het AD hoe het is voor een arts om zo’n essentiële rol te spelen in het leven van mensen die je nauwelijks kent.

Lees het artikel in het AD

OMT-lid Illy hoopt dat de scholen weer open gaan
Het dicht zijn van de scholen heeft veel impact op kinderen. Kinderarts en OMT-lid Károly Illy zegt in een radio-uitzending van Dit is de Dag dat hij vindt dat de scholen zo snel mogelijk weer open moeten. Hij ziet meer neerslachtigheid bij kinderen en zelfs depressies.

Luister de uitzending van Dit is de Dag