Collega's in de media
Afgelopen week kwamen collega’s in de media aan het woord over onder andere 1 jaar corona, het snel- en thuistesten, Europees onderzoek naar mogelijke nieuwe virussen en de derde golf. We maakten een selectie.
‘Een COVID-uitbraak in huis maakt je nederig’
Hoe vergaat het artsen op de werkvloer in tijden van COVID-19? Wouter van Geffen van Medisch Centrum Leeuwarden, gespecialiseerd in de behandeling van longkanker, is lid van het coronateam in Medisch Centrum Leeuwarden. Vakinhoudelijk leert de longarts wekelijks bij. ‘We passen ons telkens aan aan de nieuwe ontwikkelingen en passen nieuwe kennis toe,’ zegt hij tegen Medisch Contact. 'Het blijft voorlopig een super dynamische tijd, waarin flexibiliteit en creativiteit een vereiste is.’ Van Geffen is deze week ook te gast bij Op1.
Lees het artikel in Medisch Contact
‘Buurlanden hebben geen code-zwartdraaiboek voor ic-zorg’
Met het draaiboek dat is opgesteld voor een ‘code zwart’-scenario in de ic-zorg loopt Nederland voor op omringende landen. Dat zeiden diverse experts die betrokken waren bij de totstandkoming van het draaiboek, dinsdag in gesprek met de Tweede Kamer.
De zorg moet helemaal anders, maar hoe dan?
De gezondheidszorg is toe aan een flinke revolutie, vinden veel politieke partijen. Er liggen allerlei ideeën klaar, vertellen drie politieke ‘zorgdenkers’ over hun verkiezingsprogramma tegen Trouw. Internist en ziekenhuisdirecteur in Londen Marcel Levi (PvdA): ‘Meer solidariteit, maar wel bínnen het huidige stelstel’.
Drie OMT-leden blikken terug op een uniek jaar
Een jaar dat hen uit de relatieve anonimiteit van hun werkomgeving haalde en naar het centrum van de maatschappelijke aandacht katapulteerde. "Gek dat mensen me ineens herkennen op straat." OMT-leden Cees Hertogh, Marion Koopmans en Károly Illy aan het woord.
Lees het artikel via EenVandaag
Verkiezingsblog Peter Paul van Benthem
'Je moet zorgprofessionals vooral vertrouwen en ruimte geven. In de crisis hebben ze laten zien dat ze dat waard zijn. De oplossing ligt voor het grijpen. Want de oplossing zit in al die betrokken en bevlogen vakmensen in de zorg', schrijft Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem in zijn blog op Skipr in aanloop naar Het Grote Zorgdebat.
Arts-microbioloog Marc Bonten gaat Europees onderzoek naar mogelijke nieuwe virussen coördineren
Marc Bonten stopt als afdelingshoofd microbiologie van het UMC Utrecht. Hij gaat per 1 maart een groot Europees academisch netwerk coördineren voor klinisch onderzoek op het gebied van infectieziekten. Want de corona-pandemie zal beslist niet de laatste pandemie zijn waar we mee te maken hebben. Woensdagavond vertelt Bonten erover in Op1.
Tien grote pilots met snel- en thuistest om bruikbaarheid uit te proberen
De inzet van coronasneltesten en -thuistesten moet een belangrijk hulpmiddel worden bij de geleidelijke heropening van de maatschappij. ‘Als de uitslag van de thuistest negatief is kunnen studenten weer relatief veilig naar school,’ zegt onderzoeksleider Jan Kluytmans, arts-microbioloog in het Amphia Ziekenhuis tegen de NOS. ‘Maar vanwege de fout-negatieve uitslagen moeten ze wel de gedragsregels blijven volgen. Afstand houden, handen wassen, niezen in de elleboog en een mondkapje dragen waar dat voorgeschreven is.’
Longarts Sander de Hosson: ‘Je hoeft niet altijd tot het bittere eind te knokken’
Sander de Hosson (43) houdt niet van kreten als ‘vechten tegen de dood’. Hij zet als longarts in op kwaliteit van leven, juist in die laatste levensfase. Tegen Trouw zegt hij: ‘Het is nog te vroeg om terug te blikken. Toch merk ik een verandering bij artsen en in de samenleving. Door corona is de dood meer in de openbaarheid gekomen en dat opent gesprekken over hoe je de kwaliteit van leven kunt verhogen in die allerlaatste fase. Het gaat erom dat je als arts ‘leven toevoegt aan de dagen, geen dagen aan het leven.’
OMT-lid en kinderarts Károly Illy bij Spraakmakers
De druk vanuit de maatschappij op het kabinetsbeleid wordt steeds groter. Hoe gaat het OMT daarmee om? ‘Het is voortdurend een duivels dilemma en een enorm lastige afweging waarbij we kijken of het verantwoord is om ergens te versoepelen,’ zegt OMT-lid en kinderarts Károly Illy.
Amsterdam UMC wil van twee naar één traumacentrum
Amsterdam UMC ontwikkelt plannen om de acute zorg veel sneller te concentreren op locatie AMC. Mogelijk gaat de traumazorg al per 1 januari 2022 helemaal de Meibergdreef in Amsterdam Zuidoost. Dat zeggen bestuurder Mark Kramer en chirurg Jaap Bonjer in een interview met Zorgvisie. ‘Twee traumateams op twee locaties in de lucht houden is niet meer te organiseren qua mankracht en geld’.’
Lees het artikel in Zorgvisie (inlog vereist)
Poli gaat patiënten begeleiden bij het afbouwen van antidepressiva
Het is voor patiënten en artsen niet altijd duidelijk wanneer en op welke manier een patiënt het beste kan stoppen met antidepressiva. Een nieuwe polikliniek in Amsterdam moet uitkomst bieden. Mede-initiatiefnemer en psychiater Christiaan Vinkers vertelt erover in NOS Radio 1 Journaal.
Luister het interview op NPO Radio1
Intensivist Desiree Burger: 'Frustrerend dat er nog steeds geen medicijn is'
‘Het is een bewogen jaar geweest,’ zegt intensivist Desiree Burger van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. De eerste Nederlandse coronapatiënt kwam in haar ziekenhuis. Ze blikt terug op een jaar werken tijdens de pandemie. ‘We zijn nog verre van normaal.’
Kijk het interview op RTL Nieuws
Meer kinderen met zeldzame ontstekingsziekte na corona-infectie
Tussen de tachtig en honderd kinderen zijn tijdens de coronacrisis in een ziekenhuis opgenomen vanwege MIS-C, een zeer zeldzame ontstekingsziekte die kan ontstaan na een coronavirus-infectie. Kinderarts Michiel Bannier van het Maastricht UMC+ werkt mee aan een landelijk onderzoek naar de gevolgen van COVID-19 bij kinderen. ‘In een normaal jaar belanden er meer kinderen op de IC vanwege andere infectieziekten als het RS-virus of het griepvirus. Door hygiënemaatregelen, opgelegd door de overheid, zien we die nu vrijwel niet. Je moet zo'n ernstige ziekte wel in het juiste perspectief blijven zien.’
Gommers: 'Eind maart paar honderd extra ic-opnames'
De derde golf komt eraan volgens intensivist Diederik Gommers. Op basis van de laatste RIVM-prognoses rekent het OMT-lid erop dat de acute corona-zorgafdelingen over ruim een maand de borst echt nat kunnen maken. ‘Ik verwacht dat we vanaf eind maart te maken krijgen met een stijging van een paar honderd ic-opnames,’ stelt hij in 1 Op 1.
Als corona nog jaren bij ons blijft
Het wordt beter, misschien dit jaar nog, maar het coronavirus zal niet meer verdwijnen, verwachten virologen en andere infectieziektenexperts – NRC sprak er acht. ‘We zijn nog nooit een luchtwegvirus kwijtgeraakt,’ zegt arts-microbioloog Jean-Luc Murk.