Collega's in de media
Deze week kwamen collega’s in de media onder anderen aan het woord over de gevolgen van de coronacrisis voor jongeren in Nederland, het wel of niet afschaffen van de avondklok, de Britse variant en over de situatie op de intensive care. We maakten een selectie.
Onderzoekers: ook testen op corona bij vermoeidheid en hoofdpijn
Wie plotseling zwaar vermoeid is of onverklaarde hoofdpijnklachten heeft, zou zich ook moeten laten testen op het coronavirus. Op die manier kan men honderden, zo niet duizenden milde gevallen extra opsporen dan nu het geval is.
Speciale thema-avond bij Jinek over jongeren in Nederland
Ze worden nauwelijks ziek van corona, maar lijden wel het meest onder de coronamaatregelen. Door gebrekkig onderwijs, het wegvallen van werk en een sociaal isolement loopt een hele generatie een achterstand op in de belangrijkste jaren van hun ontwikkeling. Die achterstand is niet zomaar ingehaald, daarom spreken deskundigen spreken van ‘een stille ramp’. En omdat er vooral óver hen wordt gesproken, in plaats van mét hen, zitten de jongeren uit heel Nederland aan tafel bij Jinek. Samen met intensivist Diederik Gommers, kinderarts Károly Illy, hoogleraar Eveline Crone en docent Ismail Aghzanay.
Op1 over Britse variant en initiatief HerstelNL
Eén van de belangrijkste redenen om een avondklok in te stellen, was de Britse variant van het coronavirus. Maar inmiddels lijkt deze gevreesde variant een stuk minder ernstig dan vooraf gedacht. Marcel Levi, directeur van een aantal Londense ziekenhuizen zegt dat we vooral niet moeten doemdenken. Ook econoom Coen Teulings schuift aan. Nu de situatie meevalt, vindt hij dat Nederland vanaf 1 maart weer open kan.
Viroloog Koopmans: ‘Dat China selectief is met informatie, daar kun je je niet tegen wapenen’
Zuivere wetenschap bedrijven in een uitermate gepolitiseerde omgeving, op afstand gevolgd — want door China afgeschermd — door de media. Een onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat eind vorige week terugkeerde uit de Volksrepubliek had een lastige taak: de oorsprong van het coronavirus zoeken, zonder zich te laten beïnvloeden door druk van buitenaf. Iedereen tevredenstellen leek op voorhand onmogelijk.
Neusspray beschermt fretten tegen corona, onderzoek bij mensen volgende stap
Een neusspray met daarin een nieuw ontwikkeld antiviraal middel beschermt fretten een etmaal tegen een infectie met het coronavirus. Dat schrijven wetenschappers van onder meer het Erasmus MC in Science. Ze bereiden nu onderzoeken bij mensen voor.
Slimme software speurt naar tumor en infectie op longfoto’s bij ETZ
Onlangs zijn radiologen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) begonnen met het gebruik van kunstmatige intelligentie om longfoto’s te beoordelen. Deze nieuwe methode kan afwijkingen zoals tumoren, gebroken ribben of infecties detecteren. Het gaat om een proef, met als doel om landelijk op te schalen.
OMT-lid Kluytmans: 'kantelpunt' daling besmettingscijfers nabij
Vrijdag komt het Outbreak Management Team (OMT) bijeen voor het opstellen van een nieuw advies aan het kabinet. Maar in 1 op 1 neemt OMT-lid Jan Kluytmans al een voorschot op dit advies. Binnen een week is de overheersing van de Britse COVID-mutant in ons land een feit, verwacht de arts-microbioloog. "Je zult dan het kantelpunt gaan zien."
Sterfte op de IC's gedaald van 30 naar 20 procent
Coronapatiënten die op de IC liggen, zijn iets zieker, maar liggen er korter: van 21 dagen in de eerste golf, naar 15 dagen in de tweede golf. Ook is de kans op overlijden afgenomen van 30 naar 20 procent. Dat blijkt uit een rapport van de Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE), die alle cijfers bijhoudt en analyseert.
Coronaregels verdwijnen niet door rechtszaken, wel door zelfbeheersing
De avondklok moet per direct worden opgeheven, oordeelde de rechtbank Den Haag dinsdagochtend. Zorgwekkend is niet het afschaffen, maar het feit dat we de noodzakelijke maatregelen aanvechten. Als je een coronamaatregel met succes bestrijdt, wat betekent ‘succes’ dan eigenlijk? Stijging van de besmettingen? Dat lijkt een Pyrrusoverwinning. Een pleidooi van twee zorgbestuurders.
Argos: Spraakverwarring in de spreekkamer door gebrek aan tolken
Tot 2012 konden zorg- en hulpverleners kosteloos gebruik maken van een tolk. Sinds het kabinet Rutte I het mes zette in die regeling, worden medewerkers in de zorg geconfronteerd met een taalbarrière die nauwelijks te overbruggen is. Artsen en hulpverleners vallen sinds de stopzetting van de tolkenfinanciering terug op familieleden van patiënten, die voor tolk spelen in de spreekkamer. En daarbij zijn vaak kinderen betrokken, blijkt uit onderzoek van Argos.
OMT-lid Bonten: 'Opheffen avondklok brengt ons dichter bij derde golf'
Arts-microbioloog en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Marc Bonten is bezorgd over het einde van de avondklok. Dat zegt hij tegen Nieuwsuur.