Collega’s in de media
Deze week kwamen collega’s in de media aan het woord over onder meer de werking van de verschillende vaccins, het vaccinatie-advies voor zwangere vrouwen, het effect van de lockdown op kinderen en de vraag of de gevolgen van de maatregelen niet schadelijker zijn dan de het virus zelf. We maakten een selectie.
De helft van de kinderen beweegt ‘aanzienlijk minder’ dan voor de coronacrisis
Dat hebben kinderartsen van het Maastricht UMC+ in samenwerking met andere ziekenhuizen vastgesteld. Eén op de vijf kinderen drinkt ook meer dan drie suikerhoudende drankjes per dag. Vóór de coronapandemie was dit nog één op de zeven. Kinderarts Anita Vreugdenhil pleit in Medisch Contact op basis van de resultaten voor een landelijke aanpak om de leefstijl van kinderen te verbeteren: een ‘Deltaplan Jong & Gezond’.
Lees het artikel in Medisch Contact
'Minder bewegen en slecht eten grootste gevaar gesloten scholen'
Basisscholen en de kinderopvang openen deze week hun deuren weer. Dat gaat gepaard met vele maatregelen, die nodig zijn om de kans op besmetting en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Als bijvoorbeeld één kind in de klas positief getest is op het virus, moeten alle leerlingen vijf dagen in quarantaine. Hoe belangrijk de heropening is, bespreekt nu.nl met Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en lid van het Outbreak Management Team (OMT).
Minder papierwerk in ziekenhuis levert twee uur per week op
Als artsen en verpleegkundigen minder informatie over patiënten en behandelingen hoeven bij te houden, houden ze per week twee uur over. Door het aantal registraties te verkleinen ontstaat meer tijd voor het verbeteren van de zorg, concluderen wetenschappers na een onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen, het UMCG in Groningen en Rijnstate in Arnhem.
Ziekenhuizen klaar met vaccinatie eerste 40.000 medewerkers
De eerste 40.000 medewerkers werkzaam in de acute zorg, hebben hun tweede prik gekregen. ‘Zij zijn nu volledig gevaccineerd', laat het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) weten.
Lees het artikel in het Nederlands Dagblad
Zwanger? Waarom je nog even moet wachten met vaccineren
Waarom wordt er aangeraden om te wachten als je zwanger bent? Arts-microbioloog Jean-Luc Murk geeft antwoord: ‘Omdat het niet op zwangere vrouwen getest is. Er zijn 20.000 mensen die het vaccin getest hebben, maar daarvan mocht niemand zwanger zijn. Bij zwangere ratten is het vaccin wel getest.’
IC-arts Armand Girbes vindt dat er minder coronapatiënten op de IC toegelaten moeten worden
Volgens IC-hoofd Armand Girbes voelt COVID als een koekoeksjong: steeds wijden we alle zorg aan deze ene ziekte, terwijl de andere zieken uit het nest worden geduwd. En daar moeten we het over hebben, zowel in de zorg als in de politiek. Bij Op1 vertelt Girbes waarom wat hem betreft minder coronapatiënten op de IC’s toegelaten moeten worden.
Advies: neusspray tegen depressie moet in het basispakket
Het Zorginstituut adviseert het ministerie van Volksgezondheid een neusspray tegen moeilijk behandelbare depressies op te nemen in het basispakket. De spray kost ruim 10.000 euro per patiënt per jaar. Het UMC Groningen, waar een studie loopt naar het effect van esketamine op depressie, maar dan in de vorm van een drankje, koopt de vloeistof voor 60 euro per patiënt per week. Zo zei onderzoeksleider en hoogleraar psychiatrie Robert Schoevers in het artsenblad Medisch Contact.
Lees het artikel in de Volkskrant
OMT-lid Bonten: 'Avondklok en schaatstochten zijn niet met elkaar te rijmen
Breekt ijs wet? Of is het een te groot risico om schaatstochten te organiseren? ‘Alles waar mensen dichtbij elkaar komen, is een risico’, zegt arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten bij Spraakmakers. ‘Zeker met een hoog aantal mensen dat besmettelijk is.’
Luister het fragment op Radio1