Collega's in de media

Deze week kwamen collega’s in de media aan het woord over onder andere de groeiende zorgen over de situatie van kwetsbare ouderen en kinderen, mutaties van het coronavirus en de oplopende achterstanden in de non-COVID zorg. We maakten een selectie.

Deltaplan voor gevolgen mentale gesteldheid jongeren is nodig

Een heftige tijd voor ouderen, kwetsbaren en zéker ook jongeren. Zijn zij extra kwetsbaar voor de maatregelen? En wat kunnen we doen om te voorkomen dat jongeren in psychische problemen komen? In het televisieprogramma Dit is M praten kinder- en jeugdpsychiater Arne Popma en gezondheidspsycholoog Andrea Evers erover.

Kijk M

Avondklok beperkt contact, 'dat kan desastreus zijn voor jongeren'

Niet naar school of even langs bij vrienden en bovenal: niet kunnen experimenteren. Jongeren komen door de avondklok en andere lockdownmaatregelen psychisch in de knel. Ze hebben sociaal contact nodig voor hun ontwikkeling, zeggen experts waaronder kinderpsychiater Arne Popma en kinderarts Károly Illy tegen de NOS.

Lees het artikel op NOS.nl

Internisten zien oplopende achterstanden in niet-coronazorg

De Nederlandse internisten maken zich grote zorgen over het uitblijven van een echte daling van het aantal coronabesmettingen en de oprukkende Britse variant. ‘Een nieuwe piek, terwijl nog zoveel COVID-patiënten in de ziekenhuizen liggen, kunnen we niet aan’, zeggen ze op Skipr. Zij zien dat de niet-COVID patiënten de dupe zijn en willen hen zo snel mogelijk weer kunnen behandelen.

Lees het artikel op Skipr

‘Gewone zorg lijdt enorm onder COVID’

Armand Girbes, hoofd ic in Amsterdam UMC, houdt zijn hart vast voor de Britse variant van het coronavirus. Hij maakt zich zorgen om de kwaliteit van de zorg en ic-zorg, de onmenselijke gevolgen voor patiënten en familie, en de schade van uitstel van non-COVID zorg. ‘We moeten operaties afzeggen die eigenlijk niet uitgesteld zouden moeten worden.’

Lees het artikel in Zorgvisie (inlog nodig)

Kwetsbare kinderen willen snel een vaccin

Voor veel kinderen is het best zwaar dat de scholen dicht zijn, maar er zijn ook kinderen die al veel langer thuis zitten. Omdat ze bijvoorbeeld een ziekte hebben en daardoor extra bang zijn voor corona. Toch zit zo'n vaccin er voor kinderen voorlopig niet in. Dat komt vooral doordat de vaccins nog niet getest zijn op kinderen en daarom is het nog niet zeker dat het helemaal veilig is voor kinderen, legt kinderarts Károly Illy uit in het Jeugdjournaal.

Kijk het Jeugdjournaal

Hoe continue monitoring kan helpen tijdens de COVID-19 pandemie

De gezondheid van ziekenhuispatiënten voortdurend in de gaten houden, zonder op hun kamer te hoeven komen. Een uitkomst in deze coronatijden. In het UMC Utrecht begonnen ze vorig jaar maart met continue monitoring op de COVID-19 cohortafdeling. De praktische uitvoering ervan bleek een uitdaging. In Medisch Contact delen medisch specialisten uit het UMC Utrecht geleerde lessen bij monitoren op afstand.

Lees het artikel in Medisch Contact

‘Gemotiveerde zorgverleners gaan voorop in vernieuwing’

‘We maken de zorg alleen beter wanneer we ruimte geven aan de gedrevenheid van alle artsen en andere zorgprofessionals', schrijft Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem. 'Het is een prestatie dat ondanks de werkdruk toch het werkplezier en de motivatie hoog is gebleven. Naar de toekomst toe en met de verkiezingen in het vooruitzicht moeten we ervoor zorgen dat dat zo blijft. Volgens van Benthem zijn het de gemotiveerde dokters die vanaf de werkvloer vormgeven aan de beweging van vernieuwing. ‘Geef ruim baan aan al die gemotiveerde zorgprofessionals.'

Lees de column in Medisch Contact

Groen licht voor 7 doses uit een flesje vaccin

Het is toch toegestaan om zeven doses uit een flacon Pfizer-vaccin op te trekken. Kirsten Schimmel van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers (NVZA) is blij met het besluit zegt ze tegen EenVandaag: ‘Onder deskundige begeleiding van ziekenhuisapotheekmedewerkers kan dit veilig en verantwoord worden uitgevoerd. Meer vaccins uit een flacon betekent meer mensen die gevaccineerd kunnen worden. Iedere extra vaccinatie is er één.’

Lees het artikel op EenVandaag en het artikel in het AD