Collega's in de media

Afgelopen week deelden diverse medisch specialisten hun ervaringen en hun mening in de media. We maakten een selectie van de artikelen.

Corona is een heel andere ziekte dan gedacht, hebben deze artsen geleerd
Duizenden artsen gingen begin dit jaar de strijd aan met een onbekend virus waar geen medicijn of vaccin tegen was. Met nauwelijks kennis over corona moesten zij al improviserend beslissingen nemen die het verschil konden maken tussen leven en dood.
Nieuwsuur maakt met intensivist Dave Tjan en longarts Jeroen Verheul de balans op. Welke lessen hebben zij geleerd en wat zouden ze bij een tweede golf anders doen?

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur (vanaf 7 minuut 15)

Blog: Medisch specialist in loondienst, een verkeerde politieke emotie
‘Waarom spreken we in de nadagen van de crisis, of in een interbellum tot de volgende crisis, meteen weer over de zorg als kostenpost en lijkt de waarde weer na de achtergrond verdwenen? Het lijkt mij onzinnig om nu weer terug te keren naar de retoriek dat alle medisch specialisten verplicht in loondienst dienen te werken. Dat kost immers tijd, energie, geld (minimaal 1,5 miljard euro) terwijl het de zorg niet beter en goedkoper maakt. Integendeel,’ schrijft Boldewijn Noordveld in een blog op Zorgvisie.

Lees de blog op Zorgvisie

Psychische problemen bij jonge transgenders door lange wachtlijst, kinderartsen komen in actie
Transgenderjongeren moeten vaak jarenlang wachten op een behandeling. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) wil helpen de wachtlijsten voor jonge transgenders af te bouwen. ‘Deze jongeren hebben geen tijd om jaren te wachten, terwijl hun lichaam in hoog tempo verandert in een richting die ze niet willen’, zegt NVK-voorzitter Károly Illy tegen Een Vandaag. ‘Als NVK krijgen wij steeds sterkere signalen dat er meer jongeren tussen wal en schip vallen. En met het toenemen van de wachttijden neemt dit probleem ook toe. Daar willen we aandacht voor vragen.’

Bekijk de uitzending van Een Vandaag

Artsen waarschuwen: Corona laat wederom zien dat overgewicht een gigantisch risico oplevert voor de volksgezondheid
Er moet snel een plan komen om obesitas te lijf te gaan, zeggen deskundigen, want het is levensgevaarlijk als je corona krijgt. Ze adviseren mensen met overgewicht daarom nu te beginnen met afvallen, om in de herfst een grotere kans te hebben corona te overleven.
‘Als we kijken naar de mensen die in de eerste golf van de coronapandemie op de intensive care terecht kwamen, dan gaat het in ruim driekwart van de gevallen om mensen met overgewicht of, erger zelfs, obesitas’, zegt Liesbeth van Rossum die als internist werkt bij het Erasmus MC en hoogleraar obesitas is.

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur (22 minuut 45)

Opinie: Trek onmiddellijk de stekker uit de nieuwe wet die de ggz verlamt
Het dreigt mis te gaan in de ggz nu psychiaters alleen maar ‘achterlijke’ lijstjes moeten invullen, tijd die ze daardoor niet kunnen besteden aan hun patiënten. Dat schrijft Chefren ten Noever de Brauw, geneesheer-directeur van Fivoor, instelling voor forensische en intensieve psychiatrie in Trouw.

Lees het opiniestuk in Trouw

Hoe houden we de zorg betaalbaar in de toekomst?
Sinds het begin van de coronacrisis staat de zorg onder grotere druk dan ooit. De kosten zijn hoog, er is een personeelstekort en de kans op een tweede coronagolf is groot. Dat roept de vraag op hoe de zorg van de toekomst betrouwbaar en betaalbaar kan blijven. In Dit is de Dag een gesprek met Sjoerd Repping, hoogleraar Zinnige Zorg aan het Amsterdam UMC en voorzitter van het landelijke programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik van alle partijen uit de medisch-specialistische zorg.

Luister Dit is de Dag

Deze arts moest een veldhospitaal uit de grond stampen in Wuhan
Terwijl het nieuwe coronavirus in januari om zich heen greep in China, kreeg arts Zhang Junjian de opdracht om in Wuhan in allerijl een veldhospitaal uit de grond te stampen. Hij blikt terug. Ook op het wantrouwen.

Lees het artikel in Trouw