Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere de voorbereidingen op een mogelijke oorlog, een Nederlandse arts die in Gaza helpt en de gevaren en de verslavende werking van vapen. We maakten een selectie.

Hoe een ziekenhuis zich voor­bereidt op oorlog en andere onverwachte scenario’s 
Ziekenhuizen oefenen continu om voorbereid te zijn op het onverwachte – van een gevallen drugsgebruiker tot een aanslag tijdens de aanstaande Navo-top in Den Haag. Maar een echte oorlog is een ander verhaal. ‘We hebben wel vaker grote evenementen in de stad', zegt traumachirurg Sander Verhage. ‘Met koningsnacht of oud en nieuw krijgen we altijd veel patiënten binnen. Een ziekenhuis, zegt hij, is het eindpunt van de keten. De meerwaarde van zo vaak trainen als wij doen, is dat wij ons op alle mogelijke situaties voorbereiden.’
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)

Nederlandse arts in kapotgeschoten ziekenhuis Gaza: 'De kinderen zijn uitgemergeld'
Voorheen hielp Salih El Saddy patiënten in Rotterdam, maar sinds vorige week is hij vrijwilliger in Gaza. Het al-Shifa-ziekenhuis waar hij werkt is voor een groot deel verwoest dus moet hij Palestijnse levens redden onder barre omstandigheden.
Bekijk het item van Nieuwsuur

Het gapende gat tussen thuis en verpleeghuis: ‘We hebben geregeld boze families tegenover ons’
Het piept en kraakt in de ouderenzorg. Steeds meer thuiswonende ouderen belanden in slechte conditie op de spoedeisende hulp, ziet klinisch geriater Esther Cornegé-Blokland. ‘Eigenlijk gaat het dan thuis niet meer. Ze liggen lang op de grond na een val, hebben een ontsteking die niet is opgemerkt, of kunnen niet meer voor zichzelf zorgen door dementie.’ Moet het verzorgingshuis terug?
Lees het artikel in het AD (inlog nodig)

Gratis levertesten loopt storm
Bij de Amsterdamse RAI konden mensen gratis hun lever laten testen. Het liep storm. Maar is het ook nuttig? Leverarts Bart Takkenberg van het UMC Maastricht kent de kritiek. Hij is er ook geen voorstander van om iedereen overal aan leveronderzoek te gaan onderwerpen. ‘Maar wat we bij de RAI doen is medisch nuttig en voor een deel ook campagne, om aandacht te vragen voor het belang van een gezonde lever.’ Toch zou Takkenberg het niet gek vinden als de risicogroep, dikkere mensen die alcohol drinken, vaker een preventieve test kan krijgen in een wijkcontrole of bij de huisarts.
Lees het artikel in Trouw (inlog nodig)

Vijf Nederlanders bijna dood na vapen, Robin dagenlang in coma op de intensive care 
Zeker vijf Nederlanders zijn bijna overleden na het gebruiken van een vape. Vier van hen lagen voor langere tijd in kunstmatige coma, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Diverse deskundigen spreken van een zeer zorgelijke situatie, waarbij dodelijke slachtoffers in de toekomst niet zijn uit te sluiten. Frank Borm, longarts in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en medeoprichter van het lespakket 'Vapen #jouwkeuze', noemt de bevindingen van RTL Nieuws 'heel zorgelijk'. Hij vergelijkt vapen met 'Russische roulette'.
Lees het artikel op RTL.nl

Via WhatsApp ziet arts Adam meteen dat de man in het tentje doodziek is: ‘Hij zag kanariegeel’
De telefoonverbinding is krakkemikkig, medicijnen zijn nauwelijks voor handen. Toch probeert Adam Anas (40) via Whatsapp patiënten te helpen in het door oorlog verscheurde Gaza. ‘Die man zag kanariegeel, maar ik kon alleen een zalf tegen de jeuk voorschrijven.’ 
Lees het artikel in het AD (inlog nodig)

Kinderen waarschuwen tegen vapen: 'Vanuit Brussel moet er steun komen voor Europees verbod
Vapen is verslavend, schadelijk en giftig, maar meer dan een kwart van de 12- tot 16-jarigen heeft weleens gevaped. Daarom is de campagne 'Nee tegen vapen' gestart, gericht op het geven van informatie aan ouders om in gesprek te gaan met hun kinderen. Een verbod op het rookwaar blijkt lastig, aangezien dat op Europees niveau geregeld zou moeten worden. ‘Als ouder moet je weten wat vapen is en wat het voor gevolgen heeft’, zegt kinderlongarts Noor Rikkers bij Spraakmakers.
Luister naar Spraakmakers

AI in de zorg: ‘We moeten niet denken dat AI volgend jaar alle problemen heeft opgelost’
Stel je voor: nooit meer maanden op de wachtlijst voor een operatie en geen eindeloze zoektocht naar een huisarts die plek voor je heeft. Volgens zorgminister Fleur Agema gaat AI dé oplossing zijn om het personeelstekort en de regeldruk in de zorg op te lossen. Is deze hoop terecht? In talkshow Eva wordt het besproken met medisch specialisten Marcel Levi, Jessica Workum en Bas Bloem.
Bekijk de uitzending van Eva