Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere de gevaren van vapen, nieuwe expertisecentra voor post-COVID en een nieuwe test om bacteriële hersenvliesontsteking te herkennen. We maakten een selectie.

Vijf Nederlanders bijna dood na vapen, Robin dagenlang in coma op de intensive care
Zeker vijf Nederlanders zijn bijna overleden na het gebruiken van een vape. Vier van hen lagen voor langere tijd in kunstmatige coma. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Diverse deskundigen spreken van een zeer zorgelijke situatie, waarbij dodelijke slachtoffers in de toekomst niet zijn uit te sluiten. Volgens artsen zijn de vijf patiënten 'door het oog van de naald gekropen'. Frank Borm, longarts in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en medeoprichter van het lespakket 'Vapen #jouwkeuze', noemt de bevindingen van RTL Nieuws 'heel zorgelijk'. Hij vergelijkt vapen met 'Russische roulette'.  
Lees het artikel op RTL.nl

Nog eens vier ziekenhuizen openen expertisecentrum voor post-COVID
Patiënten met post-COVID kunnen binnenkort in meer Nederlandse ziekenhuizen terecht. De komende maanden openen nog eens vier academische ziekenhuizen een expertisecentrum waar artsen op zoek gaan naar mogelijke behandelingen, meldt de Volkskrant. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er vaste behandelingen komen voor patiënten met post-COVID. ‘We moeten nu uitzoeken wat zinnig is om te doen’, legt longarts Leon van den Toorn in het AD uit. ‘Als een test bij vijf procent van de patiënten iets oplevert, moeten we die dan blijven doen?’ Ook Skipr en Medisch Contact berichten over dit nieuws. 
Lees het artikel in de Volkskrant
Lees het artikel in het AD
Lees het artikel in Skipr
Lees het artikel in Medisch Contact

Ongeruste ouders vragen vaker om een medisch onderzoek voor hun kind: ‘Onzekerheid accepteren vinden we steeds moeilijker’ 
Ouders dringen steeds vaker aan op onderzoeken bij hun kinderen, ook als daar geen medische noodzaak toe is, meldt NRC. Maar deze overmatige diagnostiek (die ook bij volwassenen plaatsvindt) is financieel onhoudbaar. En soms kunnen al die onderzoeken de onrust juist vergroten. ‘Mensen denken bij normale verschijnselen sneller aan een medische oorzaak’, zegt algemeen kinderarts Fabienne Ropers, die promoveerde op diagnostiek in de kindergeneeskunde. Vaak is er in werkelijkheid weinig aan de hand.
Lees het artikel in NRC

Eindeloze wachtlijsten, toch moet psychiater Simona twee ton terugbetalen wegens te veel behandelingen: 'Omzetplafonds schaden patiënten' 
Psychiater Simona Bota moet zorgverzekeraar Zilveren Kruis ruim twee ton terugbetalen omdat ze gedurende drie jaar meer behandeld heeft dan contractueel was afgesproken, meldt de Telegraaf. Dit heeft de rechter in hoger beroep bepaald. In een tijd waarin mensen eindeloos op een wachtlijst moeten staan voor geestelijke gezondheidszorg, wordt een psychiater gestraft omdat ze te veel mensen heeft geholpen. Hoe kan dat?
Lees het artikel in de Telegraaf

Diagnose bacteriële hersenvliesontsteking met 'nieuwe test' binnen halfuur en voor vijf euro 
Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben ontdekt dat een test die in vrijwel alle ziekenhuizen klaarligt, gebruikt kan worden om bacteriële hersenvliesontsteking te herkennen. De 'nieuwe' methode kost nog geen vijf euro en levert binnen een half uur resultaat. Bacteriële hersenvliesontsteking is levensgevaarlijk. Eén op de zes patiënten overlijdt eraan, legt onderzoeker en neuroloog aan het Amsterdam UMC Matthijs Brouwer aan RTL Nieuws uit. De ziekte is moeilijk te herkennen. ‘Patiënten krijgen vaak last van hoofdpijn, hoge koorts en een stijve nek’, zegt Brouwer. De ziekte ontwikkelt zich vervolgens snel en binnen een paar uur kunnen mensen heel ziek worden. Een snelle diagnose is daarom belangrijk. 
Lees het artikel op RTL.nl