Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere pijnlijke duimbasisartrose, een nieuwe leidraad voor klimaatbewust voorschrijven, het vuurwerkverbod en afslankmedicijnen. We maakten een selectie.

Voor het eerst longoperatie met laser in Nederland: 'Biedt kansen'  
Dankzij een nieuwe techniek kunnen patiënten met een tumor in de longen beter geholpen worden. In plaats van het wegsnijden van een deel van de longen, zetten artsen in Den Haag een laser in. De laser wordt in eerste instantie ingezet voor patiënten met kanker die is uitgezaaid naar de longen. Het Hagaziekenhuis is de eerste plek in Nederland waar artsen de techniek gebruiken bij longoperaties. ‘Met deze laser kunnen we veel preciezer werken dan met andere technieken’, legt longchirurg Pieter Jan van Huijstee uit.
Lees het artikel op RTL.nl

Zorgen over astmapufjes met PFAS: 'Alternatief waar mogelijk'
De meestgebruikte pufjes voor longpatiënten bevatten stoffen die erg slecht zijn voor het klimaat. Ook zijn er zorgen over PFAS die door het gebruik van de pufjes in het milieu belanden. Longexperts zeggen dat het merendeel van de patiënten kan overstappen op minder schadelijke medicatie. Een nieuwe richtlijn voor 'klimaatbewust voorschrijven' moet artsen hierbij helpen. Want de opwarming van de aarde heeft directe negatieve effecten op longpatiënten: ‘Het zorgt voor een langer bloeiseizoen, dus voor meer pollen in de lucht en een langer klachtenseizoen’, zegt kinderlongarts Niels Rutjes van het Emma Kinderziekenhuis.
Lees het bericht op NOS.nl

Oogarts De Faber ijverde twintig jaar lang voor vuurwerkverbod
‘Nog een jaar uitstellen? Dan wordt dit de ergste jaarwisseling ooit’. Twintig jaar geleden begon de Faber, kinderoogarts in het Rotterdamse Oogziekenhuis, met het registreren en verspreiden van cijfers over oogletsel door vuurwerk. Nu lijkt er eindelijk een landelijk verbod te komen. ‘Dat is de kroon op mijn carrière.’
Lees het artikel in NRC (inlog nodig)

NVA wil omvang illegale opioïdenhandel in kaart brengen
De omvang van de illegale opioïdenhandel moet snel in kaart worden gebracht, waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologen (NVA) op de voorpagina van de Telegraaf. Terwijl artsen steeds voorzichtiger zijn in het voorschrijven ervan, kopen chronische pijnpatiënten zware pijnstillers als Oxycodon en Fentanyl volgens de NVA steeds vaker op de zwarte markt. Daarmee lopen ze grote gezondheidsrisico’s. ‘Steeds vaker blijken dit soort opioïden vervuild’, zegt Frank Wille, anesthesioloog-pijnspecialist en woordvoerder namens de NVA.
Lees het artikel in de Telegraaf

Hoe afslankmedicijnen het hele lichaam veranderen: ‘Mijn hoofd roept niet meer om eten’
De nieuwe lichting afslankmiddelen laat niet alleen kilo’s verdwijnen. Er blijken veel meer effecten op de gezondheid te zijn. Een reis door het lichaam van een gebruiker, van hoofd tot alvleesklier. De Volkskrant sprak hierover met vier experts, onder andere met Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog en hoogleraar obesitas in het Erasmus MC in Rotterdam.
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)

Hoe een ‘ansjovisrolletje’ en peesbanden helpen tegen pijnlijke duimbasisartrose
Slijtage van het kraakbeen in de duimbasis en in het polsgewricht kan gemeen pijn doen. Tijd om een dokter te raadplegen. Plastisch chirurg Merel Berkhout onderzocht hoe deze klachten worden behandeld. Berkhout is gespecialiseerd in hand- en pols-chirurgie en is onlangs aan de Vrije Universiteit in Amsterdam gepromoveerd op de behandeling van pijnlijke artrose in het duimbasis- en polsgewricht. Ze heeft onder andere in kaart gebracht welke behandelingen er bestaan en welke ingrepen handchirurgen in Europa het liefst toepassen.
Lees het artikel in het Parool (inlog nodig)

Gevaar voor patiënten doordat ziekenhuizen en huisartsen gegevens niet delen
Gebrekkige informatieoverdracht tussen zorginstellingen zorgt regelmatig voor gevaarlijke situaties voor patiënten. Dat blijkt uit een onderzoek onder artsen. Door systemen die niet goed samenwerken mist er regelmatig cruciale informatie. Verbetering lijkt nog lang op zich te laten wachten, hoewel het Noorden al wel bezig is met een eigen initiatief om de situatie te verbeteren.
‘De situatie zorgt regelmatig voor frustratie bij artsen’, zo merkt ook Tom van der Laan, kno-arts in het UMCG. ‘Ik ken geen enkele arts die dit niet frustrerend vindt.’
Lees het artikel van RTV Noord