Collega's in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere eczeem, huidkankercijfers, en spreiding en concentratie van ziekenhuiszorg. We maakten een selectie.
Dermatologen zien veel wanhoop door eczeem: ‘Impact kan enorm zijn’
Mensen met eczeem lopen vaak lang rond met vreselijke jeuk, terwijl dat niet nodig is. Ze krijgen een te lage dosering zalf, smeren te dun of krijgen tegenstrijdige adviezen van zorgverleners. Dermatologen zien wanhopige patiënten, terwijl er goede behandelingen zijn. ‘Mensen gaan niet naar verjaardagen, durven niet te sporten. De impact is enorm.’ Het AD spreekt met dermatologen Anne-Moon van Tuyll van Serooskerken, Shiarra Stewart en Inge Haeck.
Lees het artikel in het AD
Veranderingen in ziekenhuiszorg: ‘We moeten eraan wennen dat we voor bepaalde ingrepen straks een stuk moeten reizen’
Sommige vormen van kanker en vaatziekten worden vanaf 2027 in fors minder ziekenhuizen behandeld. Selma Tromp, neuroloog en vicevoorzitter Federatie Medisch Specialisten, legt in NRC uit wat er gaat veranderen. ‘Voor diagnoses kun je overal terecht. Dat blijft.’
Lees het artikel in NRC (inlog nodig)
Aantal mensen met huidkanker stijgt maar door - hoe komt dit en wat kun je ertegen doen?
Deze aanhoudende groei zorgt voor een toenemende druk op de zorg. ‘In de wachtkamers is de toename van huidkankerpatiënten al te zien', vertelt Marlies Wakkee, dermatoloog in het Erasmus MC. Volgens haar moet er naast meer bewustzijn over huidschade ook naar andere middelen dan preventie worden gekeken. ‘We laten al niet iedereen meer op nacontrole komen. Ook gaan we bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden onderzoeken met apps om zelf plekjes te kunnen beoordelen, waardoor niet iedereen naar de dokter hoeft.’
Lees het artikel in Trouw
Een bittere pil
Stand van Nederland onderzoekt de kwetsbaarheid van onze economie en ons welzijn voor ontwikkelingen rond handel, veiligheid en conflict. Hoe groot is de invloed van verandering in de wereld op ons dagelijks leven? In deze aflevering ‘Een bittere pil’ gaan experts, waaronder longoncoloog Anthonie van der Wekken en ziekenhuisapotheker Jan-Dietert Brugma, in op de hoge kosten van medicijnen en de gevolgen daarvan.
Kijk Stand van Nederland
Opinie: Waar blijft de bevlogenheid van jonge artsen nu de werkdruk zo hoog is?
Veel jonge artsen kampen met de werkdruk, ze willen ook een leven hebben buiten het ziekenhuis. Als hun bevlogenheid voorwaardelijk wordt, is het dan wel bevlogenheid, vraagt arts-onderzoeker en chirurg in opleiding Emma Bruns zich af.
Lees het opiniestuk in NRC (inlog nodig)
In therapie bij een AI-chatbot? ‘Je wilt dat mensen zich bewust blijven van wat ze doen’
Kun je met een chatbot een depressie terugdringen? Wetenschappers boeken goede resultaten en zien in de toekomst een rol voor deze apps weggelegd in de ggz. Maar dan moet er eerst nog een hoop gebeuren. Trouw interviewt psychiater Mehrdad Rahsepar Meadi. Meadi doet al jaren onderzoek naar AI-chatbots in de geestelijke gezondheidszorg, waarop hij komende zomer aan het Amsterdam UMC promoveert.
Lees het artikel in Trouw (inlog nodig)