Collega's in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere de gevolgen van gebrekkige beschikbaarheid van patiëntgegevens, vrouwengezondheid, misinformatie en een gentherapie voor taaislijmziekte. We maakten een selectie.
Artsen zien dagelijks gevaar voor patiëntveiligheid door ict-problemen
De patiëntveiligheid in ziekenhuizen staat steeds meer onder druk doordat de uitwisseling van medische gegevens vaak onmogelijk is. Dat komt naar voren in een enquête van de Federatie Medisch Specialisten onder 1.100 artsen. Volgens Iris Verberk, internist-nefroloog, zullen de risico's op dit soort fouten alleen maar toenemen als er niets verandert. Ze wijst op de dubbele vergrijzing die nu gaande is. Mensen worden ouder én leven langer dan voorheen, maar niet per se gezonder. Ze zullen zelfs vaker tegelijkertijd meer ziekten hebben. ‘Dat betekent dat ze méér verschillende artsen nodig hebben. Informatie uitwisselen tussen artsen zal alleen maar crucialer worden en vaker voorkomen.’
Lees het artikel op NOS.nl
Duizenden Nederlanders krijgen jaarlijks kanker door hun werk: 'Hele families gaan kapot'
Duizenden mensen krijgen jaarlijks kanker door hun werk. Het gaat bijvoorbeeld om long-, huid- en oogkanker. Voor het eerst zijn er cijfers over het aantal kankerpatiënten in Nederland door blootstelling op het werk. RTL Nieuws legde de nieuwe studie voor aan longartsen en die schrikken van de grote rol die het werk van hun patiënten speelt. ‘Als bij één op de negen longkankerpatiënten werk een rol speelt, heb je het over héél véél patiënten,’ benadrukt Leon van den Toorn van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
Lees het artikel bij RTL Nieuws
Op TikTok delen deze artsen medische kennis: ‘Als ik hormooncrème aanbeveel, word ik bijna voor moordenaar uitgemaakt’
Huisarts Stefan van Rooijen en dermatoloog Annemie Galimont zien en horen dagelijks medische misinformatie. Online duikt het overal op. Als tegenwicht maken ze filmpjes voor TikTok-kanaal ‘Dokters Vandaag’. Soms komt ze dat op intense haat te staan. NRC interviewt hen.
Lees het artikel in NRC
Langzaam groeit de aandacht voor medische problemen van vrouwen: ‘Artsen moeten beseffen dat een vrouw geen kleine man is’
Met een onlangs geopende vrouwenpoli en een nieuw onderzoekscentrum komt er langzamerhand meer aandacht voor vrouwengezondheid. Maar de zorg blijft achter, zegt gynaecoloog Judith Huirne. Er is te weinig geld voor onderzoek, nieuwe behandelingen en onderwijs. ‘Voor artsen is het vaak een blinde vlek. Gynaecologische klachten krijgen geen prioriteit, omdat je er niet aan doodgaat. Maar ze beginnen vroeg, houden lang aan en hebben een grote maatschappelijke impact.’
Lees het interview in NRC
Lauren Verster strijdt tegen ‘beauty-bullshit’: ‘Ik wil dat we minder gaan kopen in plaats van meer’
Tv-maker Lauren Verster (44) ziet dagelijks influencers dure crèmes en beautybehandelingen aanprijzen die niets doen. Nu bindt ze de strijd aan met de ‘beauty-bullshit’. ‘Ik wil dat we minder onzin gaan kopen.’ En ze krijgt heel wat bijval, ook van experts. Dermatoloog Niels Deenen: ‘Het is een enorme industrie, er verdienen mensen geld aan.’ De medicinale crèmes die hij zijn patiënten voorschrijft, kosten soms slechts vijf euro. ‘Waarom moet een beautyproduct meer dan 100 euro kosten?’ Bewijs dat een duurdere crème veel beter werkt, ziet hij absoluut niet.
Lees het artikel in de AD
Nieuwe behandeling voor taaislijmziekte: een gentherapie die patiënten kunnen inademen
Een genetisch defect is de oorzaak van taaislijmziekte. Een middel om dit te herstellen wordt nu getest. Er is al een behandeling waar 85-90% van de CF-patiënten op reageert. CFTR-modulatoren repareren misvormde eiwitten door het gendefect. Maar bij een kleine groep werkt dit niet, omdat zij geen eiwitten maken. Zij krijgen alleen symptoombestrijdende medicijnen, zoals inhalatie-antibiotica en slijmverdunners, zegt longarts Danya Muilwijk in NRC.
Lees het artikel in NRC
Myriam Chalabi over baanbrekend kankeronderzoek: ‘Bij elke patiënt heb ik een brok in mijn keel’
Dankzij haar spectaculaire succes met immuuntherapie is Myriam Chalabi een rijzende ster in de kankerwetenschap - al moet ze nog wennen aan die status. De geboren Libanese heeft gevochten om hier te komen. ‘Als ik te veel naar anderen had geluisterd, was dit onderzoek er niet geweest.’
Lees het artikel in het FD
In de realityserie ‘Het Kinderziekenhuis’ wekelijks op tv
In de realityserie ‘Het Kinderziekenhuis’ worden ouders gevolgd die met hun zieke kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis verblijven of in dagbehandeling worden opgenomen. Je ziet hoe artsen en verpleegkundigen ieder uur, iedere dag, zeven dagen per week levensreddende zorg bieden aan deze jonge patiënten in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Eén ding hebben ze gemeen; ze schipperen vaak tussen hoop en vrees in deze fase van hun leven. De serie laat daarnaast de bevlogenheid van het zorgteam zien, waar de focus ligt op patiënten de best mogelijke behandeling en begeleiding geven.
Kijk Het Kinderziekenhuis